Eurovizijski vremeplov: Točno je 30 godina od pobjede grupe Riva

Podijeli na Facebook Twitter
eurovision.tv

Da se na današnji dan vratimo 30 godina unazad, na finalnu pozornicu Eurosonga, čuli bismo našu pjesmu Rock me čak dva puta!

Sada već davnog 6. svibnja 1989. godine zadarska grupa Riva pobijedila je na Eurosongu koji se te godine održao u Lausanni, u Švicarskoj.

Kao da je sve to bilo nedavno…članovi grupe Riva (Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić) osvojili su tada 137 bodova te bili ispred drugoplasirane Velike Britanije koja je tada osvojila 130 bodova. Treće mjesto tada je zauzela Danska sa osvojenih 111 bodova, nakon koje su svi ostali ostvarili duplo manje. Pamtljiva pjesma, razigrana melodija i lepršav tekst bili su dobitna kombinacija za osvajanje srca žirija. Za sve su osim izvođača, bili zaslužni i Stevo Cvikić koji je napisao tekst te Rajko Dujmić koji je isti uglazbio.

Mantra „susjed susjedu“ te godine nije pošla za rukom Velikoj Britaniji koja je 12 bodova dobila od 5 zemalja što je bilo najviše. Iako je Jugoslavija tada 12 bodova dobila od 4 zemlje (Irska, Izrael, Turska, Velika Britanija), dobila je ukupno više bodova od svih zemalja.

Podsjetimo se, te je godine Eurosong došao u Švicarsku zahvaljujući pobjedi Celine Dion s pjesmom Ne Partez Pas Sans Moi, dok je godinu kasnije nakon pobjede grupe Rive održan u Zagrebu. Bilo je to 35. izdanje Eurosonga, a glavni voditelji bili su Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Pobjedu je odnio talijanski pobjednik Toto Cutugno s pjesmom Insieme.

Komentara 8

  1. a Eurosnong.hr, mogli ste bar najaviti dan 4. i probe kako bismo mogli kometirati tamo

  2. Znaci,nastup je odlican ljudii!! Stvarno su se potrudili,zao mi je sto nema one golden zavjese ili ti zlatne kise ili barem vatre na kraju pjesme,ali mozda dodaju nakndao. Sve u svemu je odlicno po meni. 😀

  3. Ljudi krila su na plesačima 😶
    A i što je, bolja su puno nego ona na Dori
    I pozadina se čini ok

Odgovori