"Fairytale" ili "Euphoria": Najpopularnija i najglasanija pjesma ikada – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

“Fairytale” ili “Euphoria”: Najpopularnija i najglasanija pjesma ikada

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Eurosong iz godine u godinu sve više raste pa tako, očekivano, bivaju oboredi rekordi koju su 90-tih godina ili pred uvođenje polufinala izgledali nadmoćno. Televoting se u “punom” obliku na ovo natjecanje pokušava uvesti 2003., no BiH i Rusija ipak šalju glasove žirija zbog nemogućnosti organiziranja televotinga. Godine 2004. broj sudionika biva znatno povećan obzirom na uvođenje polufinalnih večeri. Veći broj sudionika značio je veći broj bodova koje treba podijeliti prilikom glasovanja. Tu dolazimo do poante ovog specijala – zanima nas tko je najpopularniji pobjednik Eurosonga u novoj eri, eri televotinga.

Brojke kažu Norveška

Gledano sa stanovništva pukih brojki, situacija je sljedeća:
-najviše bodova televotinga skupio je Norvežanin Alexander Rybak s pjesmom “Fairytale“: 378
-drugi najveći broj bodova televotinga skupila je Šveđanka Loreen s pjesmom “Euphoria“: 343

Napomena: u žiriju sjedi po pet ljudi po zemlji, dok brojke glasova putem televotinga budu neusporedivo veće te ćemo se stoga usredočiti samo na ovaj drugi način glasovanja.

Dublja analiza kaže nešto drugo

Broj sudionika:
Broj zemalja sudionica 2009. i 2012. godine bio je isti. Ukupno 42 zemlje sudionice su mogle dodijeliti maksimalno 492 boda jednog pjesmi (41*12) te tu nema razlike između pjesama “Fairytale“ i “Euphoria“.

Organiziranje televotinga:
Godine 2009. televoting je činio 50% glasova svih zemalja sudionica, dok u 2012. to nije bio slučaj – San Marino je poslao glasove žirija (koji su, da usput spomenemo, dodijelili 3 boda Švedskoj). Znači, “televoting iz San Marina daje nula bodova Švedskoj”.

Broj dvanaestica:
Loreen: 18
Alexander: 16

Preostala konkurencija:
Prirodno je očekivati da ćete, kada nemate nekog značajnog konkurenta, upravo vi pokupiti većinu maksimalnih ocjena. Norveška je imala taj “preduslov”. Na drugo mjesto kod televotinga se 2009. godine smjestio Azerbajdžan s 125 bodova zaostatka u odnosu na Alexandra. S druge strane, najveće konkurentkinje Šveđanki u 2012. godini bile su ruske bakice koje su bile na svega 11 bodova zaostatka.

blank

Zanimljivo, tek 2009. godine neka zemlja uspijeva preći magičnu cifru od 300 bodova kod televotinga. Ali, 2012. godine čak dvije zemlje. Budimo iskreni – u glazbenom smislu Rusija nije pridonijela kvaliteti ovogodišnjeg Eurosonga, no ipak su svojom iznimno simpatičnom izvedbom uzeli dosta bodova i vjerojatno “ukrali” veću prednost koju je Loreen mogla imati, kao i u isto vrijeme znatno veći broj bodova.

Norveška 2009. – 378 bodova televotinga

Švedska 2012. – 343 bodova televotinga

Zaključak:

Neka je u San Marinu bio organiziran televoting i neka je dodijelio 10 bodova Švedskoj (što predstavlja aritmetičku sredinu bodova koju je u prosjeku svaka zemlja davala Švedskoj što se televotinga tiče). Onda bi Švedska imala 353 boda, što je i dalje za 25 bodova manje od Alexandra Rybaka.

Sljedeću činjenicu svatko može protumačiti po svojem vlastitom mišljenju, a naše je da bi, da je kojim slučajem Rusiju ove godine predstavljala neka pjesma u rangu Azerbajdžana 2009. godine, Loreen skupila više bodova zbog “manjka konkurencije”, istog manjka u kojem je Norvežanin uživao u Moskvi, na Eurosongu 2009. godine.

Svakako nam se pridružite Vašim komentarima i razmišljanjima oko ove dvije, definitivno najglasanije pjesme na Eurosongu do sada.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?