Franka, Indira ili Kedžo - tko od njih? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Franka, Indira ili Kedžo – tko od njih?

  8 min za čitanje   35 komentara

Prije mjesec dana objavili smo vijest o otkazivanju hrvatskog izbora za Eurosong Dora u Opatiji i najavili da će HRT vjerojatno odabrati predstavnika internim putem. Posljednja dva dana počele su kolati nove informacije, a mediji (kako hrvatski, tako i razni eurovizijski blogeri) počeli su prepisivati jedni od drugih. Mi? Odlučili smo se za malo drugačiju varijantu obrade te vijesti i pustiti troje urednika da iskažu svoje mišljenje o kandidatima.


ŠTO SE DOGAĐA?

Prije dva dana portal 24sata.hr objavio je vijest o tome kako Hrvatska radiotelevizija bira između tri kandidata koji bi dobro prošli na Eurosongu – Franka Batelić (koju su fanovi htjeli na Eurosongu još 2013. godine), Damir Kedžo (koji je još prošle godine bio istaknut kao dobar odabir za Eurosong na našem portalu) i Indira Levak (nekad Vladić-Mujkić, koja se prije nekoliko mjeseci odlučila za samostalnu karijeru). Menadžeri svih troje kandidata odbili su komentirati te natpise.

Jučer, portal jutarnji.hr objavio je popis od istih troje kandidata te istaknuo kako najviše šanse ima 44-godišnja Levak, a preostalo dvoje kandidata se “još spominju” i da se kandidat treba izabrati do kraja veljače (krivo, jer pjevač i pjesma moraju biti poznati do 12. ožujka, op.a.).

Normalno, ovo su sve neslužbene informacije jer službeni PR iz Prisavlja 3 piše u e-mailovima da “urednička odluka o biranju predstavnika još nije donesena”, a portali se više baziraju na “neslužbene izvore koji se ne žele otkrivati”.

A što misle urednici Eurosong.hr-a Bartol, Faruk i Luna?


BARTOLAko su uopće ovi napisi točni, 2018. godina bi mogla biti još jedna godina dosta dobrog uspjeha Hrvatske na Eurosongu (pod pretpostavkom da nekim čudom bilo tko od ovih pjevača dobije dobru pjesmu, ali o tome nema ni smisla spekulirati budući da Dore neće biti). Krenuvši od osobe za koju najmanje mislim da bi mogla napraviti dobar rezultat na Eurosongu reći ću par riječi o ovoj trojci.

Indiru Levak smatram upravo tom osobom. Daleko od toga da bi ona bila loš izbor za Eurosong, jer bi sa svojom karizmom i energičnosti mogla dosta podići i lošu pjesmu, više se bojim činjenice da se pjesma, ako bude bila pisana za nju i njezin stil izvođenja (kako bi pjesme za Eurosong i trebale biti pisane), neće dopasti široj europskoj javnosti. Vjerojatnije da će biti veliki hit u Hrvatskoj, a zapesti na nižem mjestu u finalu ili čak i u polufinalu, i onda ćemo vidjeti iste ove medije kako se snebivaju nad činjenicom da se upravo to dogodilo.. Želio bih vjerovati u drugačiji ishod, ali mislim da je ovo vrlo realno razmatranje, pogotovo ako Indira dobije uptempo pjesmu, koje su joj, realno, i najbolje.

Damir Kedžo je iznimno talentirani pjevač koji je s pravom ponovno došao pod svijetlost reflektora. Talentiran, i vokalno vrlo kvalitetan mislim da bi se vrlo dobro snašao na velikoj pozornici Eurosonga i u interakciji sa drugim delegacijama. Mogu ga zamisliti u puno radio i eurovision-friendly žanrovima i sveukupno mislim da bi donio dobar rezultat Hrvatskoj.

Franka Batelić je za mene Jessie J hrvatske estrade. Ne zbog vokalnih mogućnosti (realno), nego zbog toga što ne znam zašto još uvijek nije uspjela naći svoje pravo mjesto pod suncem. Svaka pjesma koju je izbacila još od Ruže u kamenu koja, btw. puni 10 godina ove godine, bila je odlična, a Franka se eto morala ponovno na velika vrata vraćati na estradu. Ona bi bila odličan izbor za Hrvatsku, ali nju bih želio vidjeti samo uz iznimno dobru pjesmu i kvalitetno osmišljen nastup (lijepo molim HRT da ne uništi nakon obje Nine još jednu šansu za dobar plasman na Eurosongu hrvatskoj pjevačici).

FARUK: HRT, pomalo neuobičajno, ove godine baš i nema nekog konkretnog plana za Eurosong, a trakavica oko povratka Dore to i dokazuje. Sada, pomalo stihijski, u javnosti su se pojavila tri imena, bez nekog stvarnog razloga, a tišina s Prisavlja dodatno rasplamsava nagađanja.

Kada bih mogao birati, hrvatskog predstavnika na Eurosongu 2018. bih pronašao među sudionicima mega-popularnog Voicea, a koji nas iz subote u subote očaravaju sudjelovanjem u šouu A strana. Uz neku kvalitetnu i namjenski rađenu pjesmu, sumnjam da bi ostvario ili ostvarila išta lošiji plasman u odnosu na Jacquesov. No, kako nitko od njih, barem za sad, nije pod radarom odgovornih u HRT-u, preostaje nam se pozabaviti Indirom, Frankom i Damirom Kedžom koji su, ako je vjerovati medijskim natpisima, u užem razmatranju za put u Lisabon. Krenimo od Indire, zaštitnog lica legendarne Colonije, koja od ove godine pliva solo vodama, a koju fanovi već duži niz godina zazivaju za hrvatsku predstavnicu. Energična, karizmatična Indira za  kratko bi vrijeme osvojila medije, fanove i kolege (nešto kao Kaliopi), a to je definitivno vrlo bitan dio jedne uspješne eurovizijske priče. No, problem za Indiru bi mogla biti pjesma. Europop i dance koji su proslavili Coloniu odavno su dio povijesti glazbe, a ono što je ta skupina snimala zadnjih nekoliko godina pleše po ivici treša, pa se postavlja pitanja – kakvu bi pjesmu Indira trebala izvesti. S druge strane, Franka Batelić je, nakon nekoliko godina, ponovno pod lupom javnosti. Doduše, puno više zbog veze s Vedranom Ćorlukom nego zbog nekog velikog hita. U njenom dosadašnjem opusu ja osobno ne pronalazim ništa što bi se istaknulo na Eurosongu. Otprilike je sve to u razini Claudije Beni 15 godina kasnije. No, sceničnost i energija svakako su njeni jaki aduti. Uz neku (neočekivano) kvalitetnu stvar, što da ne?! I na kraju, Damir Kedžo, moralni pobjednik gotovo svakog “Koga biste željeli…” internetskog komentiranja. Damir gradi ozbiljnu karijeru, dugoročno računajući na međunarodni uspjeh, a Eurosong bi u tom pogledu bio ključan. Vokalno besprijekoran, stilski vrlo upečatljiv, Damir bi ipak morao daleko iskoračiti izvan svoje žanrovske komfort zone, želi li na Eurosongu ostaviti trag.

Dakle, tri kandidata s gotovo jednakim omjerom “za” i “protiv”. Onako na prvu, rekao bih Indira ili Damir. Franku bih ipak ostavio za neku drugu godinu. Pred HRT-om je veliki posao: konačno se odlučiti kud, kako, gdje i s kim. Ili potvrditi nekog od ovih izvođača ili demantirati sve i dati nam konkretne informacije. Sve ostalo bi bilo daleko priličnije za ukrajinske i bjeloruske televizije, nego za HRT.

LUNA: Kao prvo, moram istaknuti neprofesionalnost naše televizije. Naime, čak i jedan TRM (moldavska televizija) nije se sjetio pred kraj priprema otkazati gradu domaćinu i sve planove za nacionalni izbor. A da ne spomenemo kako PR-ovska služba na različita pitanja uvijek odgovori istim rečenicama, kao da u Wordu čuvaju odgovor ili imaju papagaja da im piše odgovore.

Drugo, svaki gore spomenuti izvođač je poseban na svoj način. O Kedži, kojeg privatno znam još odmalena i još sam ga stavila među svoje kandidate za Eurosong 2017., sve sam rekla. Mlad je, karizmatičan, snalazi se u svim žanrovima, što možemo vidjeti i u snimkama iz šoua Tvoje lice zvuči poznato, već je pobijedio na jednom inozemnom festivalu (gdje ga je slušao i Filip Kirkorov) i u bilo kojem trenutku spreman je reći DA za Eurosong.  Štoviše, Not A Crime bi dobro prošla na Eurosongu, da je bio odabran za Kijev. Franka je tip pjevačice koja se snalazi u midtempo pjesmama i baladama (S tobom je fantastična, iako ju je radio Branimir Mihaljević), no isto tako jedna od onih pjevačica koja se čitave karijere vezala za krive skladatelje (nećemo ih ovdje spominjati), tako da je pitanje s kakvim bi… stvarima išla u Lisabon. A možda bi se i Vedran Ćorluka napokon mogao isprsiti i platiti dostojan nastup. Indira mi se kao kandidat najmanje sviđa. Jest, sad je krenula u malo drugačijim vodama od Colonije. Jest, nastupi su joj energični. No isto tako moramo uzeti u obzir da bi ona vjerojatno išla s uptempo pjesmom u Lisabon, za što bi joj bili potrebni pjevači i bekvokali snimljeni na matrici. A to nije dozvoljeno, osim ako niste skandinavska zemlja. Osobno, zbog raznih mogućnosti (tipa dobivanja glasova iz Rusije :P) – Franka ili Kedžo.

anketa 768

Koga od ova tri kandidata preferirate za hrvatskog predstavnika u Lisabonu?

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava35

 1. Bulbasaur — 7. siječnja 2018. u 14:12

  Ja bih htio Indiru, ali sa pjesmama kakve je pjevala u Coloniji. Ove dvije cajke koje je objavila ne podnosim! "Na krilima pobjede" je jedina njena pjesma koja mi se sviđa od kad je napustila Coloniju. Ne razumijem vas zašto je svima problem uptempo pjesma? Do 2017. takve su se pjesme cjenile na Eurosongu! To je baš ono što Eurosong treba: Ritmična, brza, vesela pjesma, samo tako možemo do pobjede, zato ne kukajte!

  @angelo96 Da li ti se stvarno ne sviđa "Na krilima pobjede" ili ne znas da postoji? To je Indirina najnovija pjesma.

 2. Babe — 7. siječnja 2018. u 00:47

  E hvala ti

 3. esc crazy — 6. siječnja 2018. u 22:36

  @eurovisionaddict Albanija je objavila pjesmu i predstavnika (neću ti otkriti koji je spol itd.)

 4. esc crazy — 6. siječnja 2018. u 22:35

  @angelo96 Franka je ona koja je pjevala onu pjesmu Ruža u kamenu koja je bila hit u 2008 i bila je na Dori 2009 sa pjesmom Pjesma za kraj

 5. Babe — 6. siječnja 2018. u 22:28

  samo ne Indira ?
  E moze mi neko rec jel se ijedna pjesma objavila posto ja ne gledam niti ne slusam do svibnja

 6. Raphael — 6. siječnja 2018. u 22:18

  Iako se ne bih bunio da nas predstavlja bilo koji od ovo troje izvođača, moj odabir bi ipak bio Indira. S obzirom da se još ne zna koja će nas pjesma predstavljati, kod mene je naprosto prevagnulo to što Indira nesumnjivo ima najjači "personality" od svo troje i što je ipak ona ta koja je od svo troje najviše zadužila hrvatsku glazbenu scenu pa time ima i najjači legitimitet da predstavlja našu zemlju. Ako odaberu Franku ili Kedžu, već si mogu zamisliti zlobne komentare javnosti: A tko su to oni i što su do danas ostvarili na području glazbe da je između svih pjevača HRT upravo njima dao šansu da nas predstavljaju?!

 7. dobric — 6. siječnja 2018. u 20:50

  Nije toliko bitno ko je izvođač koliko je bitno da se potrefi dobra pesma nastup. Nina Badrić i Nina Krljić su iyvanredne pevačice pa im to nije mnogo pomoglo.

  Ne znam kako ova Franka nije uspela 10 godina da se probije u svojoj zemlji i da se napravi neki zapaženiji iskorak? Ova pesma joj je dosadna do bola. Ne deluje mi kao neki neki potencijal.

  Kedžo se trudi i deluje kao profesionalac. Svakako ne bi bilo loše poslati neku uptempo pesmu u godini kada će očigledno biti previše balada, džeza i soula pod uticajem poslednja dva pobednika.

 8. Supercut09 — 6. siječnja 2018. u 20:49

  Indira nikako. Žalim, ali za nju na eurosongu nema place. Simpaticna je, zabavna i odličan interpretator, ali zamislite pjesmu kao 2 LUDJAKA na eurosongu. U polufinalu bi se molili za 10. Mjesto.
  Što se tiče ovo dvoje= jedno veliko DA.Prije mjesec dana sam stavljao moguće kandidate za Hrvatsku i njih dvoje su bili prva dva mjesta. Svakako njih pošaljite!

 9. Diavolo — 6. siječnja 2018. u 20:01

  iščekujući predstavnika*

 10. Diavolo — 6. siječnja 2018. u 19:59

  zašto ne bi HRT od tih troje (a možda da u panel stavi još nekog- do 5 izvođača sa svojim pjesmama) napravio mini Doru… nek nam predstave svoje pjesme s kojima su planirali ići na ESC (ako uopće i jesu i ako su gotove) u nekom njihovom studiju i da narod glasa… neš ti izabrat opet nekog tko će ofrlje napisat pjesmu, pa đaba nama onda i ovi živci što smo ih pogubili iščekujući pobjednika…samo dodatna sekirancija… xd … ak se već pita mene…ja sam već nekoliko puta rekao (i ne to samo ove godine): želim nekog mladog s moderno produciranom pjesmom … (pa bili to: Zsa Zsa, Luminize, Kutlić, Franka, Kedžo, etc.) … ako i ode netko stariji: mora imati ubitačnu pjesmu, inače mi neće biti po volji …

 11. Vix — 6. siječnja 2018. u 19:50

  Drago mi je što počinje nova sezona komentiranja. Ipak ove godine bit ću malo manje aktivan ,ali dovoljno aktivan za iskazati svoje stavove za neka bitna pitanja (poput ovoga.)
  Franku i njenu karijeru najmanje poznajem tako da ne mogu nešto konkretno reći o njoj. Lijepa žena, pristojna. I primjećujem da je ovoh dana nešto upečatljivija na tv-ekranima. Pa i radiji. Ne znam zašto ,al kad pomislim na nju sjetim se Lane Jurčević. I mislim iskreno da kad bi se gledalo iskustvo pjevača kao kroterij odlaska na Eurospng da bi se i Lani trebala dati prilika.
  Colonija-to jest Indira je zna se već sve. Ikona. Ličnost. Zmaj. Karizma do neba. Kraljica. No zadnje 2 pjesme (njene) nisu mi za Eurospog. Al možda i ona kao Žak prošle godine nas iznemadi s nekim žanrom.
  Kedžo-DA…Ako ne ove godine….svakako u slijedećih 5 godina ima da ga pošalju. Dao bi mu priliku iako ja se bojim da njegove pjesme nisu upečatljive na prvo slušanje i da nemaju x-factor. Ima on glas,stav,stas-sve…ali važne su samo te 3 minute. Bojim se da bi mu to bio velik izazov-al dao bih mu priliku.
  Ipak-molim HRT da razmisle još i o drugim izvođačima-npr.MARKO KUTLIĆ!!!

 12. Blink — 6. siječnja 2018. u 19:28

  Ne želim zvučati drsko ali moram to reći :Indira je prestara za Eurosong.Ima gotovo 50 godina.Točka.Glas stas i izgled sve u disbalansu.Franka je prelijepa mlada žena koja je napustila karijeru zbog ljubavi.Ako će ovo obnoviti njenu karijeru može ali uz predobru pjesmu.Glasao sam za Kedzu kao najbolji izbor, imam za to deset dobrih razloga.Iako ovaj članak mi izgleda kao pritisak fanova da se nešto napiše jer vijest su objavili neki portali na osnovu trač priča fanova ESC a koji znadu biti jako uvjerljivi.Godinama bi se dešavala lažna lista Dore koji bi kreirao jedan forumas urnebesno zabavan tako bi se na listi pojavili izvođači i pjesme npr.Jelena Rozga-Pod Poncijem Pilatom ili Radojka Sverko-Posljednji trzaji ali i Filip Dizdar-Plavo sunce 2010 a kad tamo on stvarno bio na Dori tada s pjesmom Sunce?Slučajan pogodak ili recimo i ćorava kokoš nabode zrno pa možda i ova vijest bude slična.Svejedno ne može Narodni Radio imati potvrđenu vijest a ostali ne,pogotovo Eurosong.hr dakle ništa od toga ništa je sigurno ali eto neka se nešto priča

 13. SwedenEurovisionFan — 6. siječnja 2018. u 19:23

  Franka i snažna balada i to je to! <3

 14. Thormaster — 6. siječnja 2018. u 19:21

  Meni je Indira žena vrlo ograničenog vokala i još k tome engleski joj je dosta loš. Zabavljačica je vrhunska, ali za 3 eurovizijske minute to je premalo.
  Sjećam se Franke još iz Showtimea gdje se znala uhvatiti u koštac s ''Listen'' i ''I Wanna Dance With Somebody''. Imam feeling da njoj treba jedna dobra balada ili možda čak i mid tempo balada pisana baš za njen vokal.
  Šećer na kraju, Damir znani kao Kedžo mi je od ovo troje najdraži. Polako ali sigurno gradi karijeru. Korijen u pijesku, Ronim na dah, Karta krive boje… Smjer u kojem je krenuo s Ljubavi moja, nakon potpisa za CroRec mi se nije svidio, ali se iskupio s Zsa Zsom i Sve u meni se budi. Ja bi da opet Damir i Zsa Zsa udurže snage za Portugal!! 🙂 Možda da Damir i Franka uduže snage za Portugal?

 15. Croeurofan — 6. siječnja 2018. u 19:05

  Eh čini se da ću do tog famoznog dana kad HRT konačno progovori (što vjerujem da će biti tek sredinom veljače) morati moliti Boga da ne ide Indira. OK šalu na stranu. Evo mog mišljenja o sva tri kandidata
  DAMIR-ja njega želim već dulje vrijeme na Eurosongu, jer ima baš dobar glas, i savršeno bi se snašao u svakom tipu pjesme. Osim toga, ima ogromnu želju i mislim da bi uz kvalitetnu pjesmu mogao puno toga postići. Tako da Damira ODOBRAVAM.
  FRANKA-kao i Damira, i nju dulje vrijeme želim na Eurosongu. Ona stvarno ima glas. Nažalost ona je neiskorišteni potencijal (baš kao što je Luna napisala, krive pjesme je pjevala). Nadam se da se maknula od toga, jer ona zaslužuje pjesmu svjetske klase. Sve u svemu Franku ODOBRAVAM.
  INDIRA-mislim da se iz one šale gore jasno može zaključiti da Indiru ne želim na Eurosongu. Daleko od toga da nije dobar izvođač (Colonia je jedna od grupa koje najdulje slušam tj. bila je), ali njezino vrijeme je prošlo. Kao prvo njezin glas, više nije kao što je bio. Istrošio se i mislim da se to ne bi svidjelo široj masi. Kao drugo, pjesme koje ona pjeva sigurno ne bi prošle dobro na Eurosongu (nećemo si lagati, pjesme će joj biti kao da nikad nije ni napustila Coloniju) Kao treće, znam da ona ima energiju, ali to nije garancija za uspjeh jer imala ju je i Agnese iz Triana Park, pa je bila zadnja u polufinalu (a Agnese me i po načinu pjevanja i stilu pjevanja podsjeća na nju :P). Sve u svemu nju smo trebali slati u sklopu Colonije još davno prije kada su takve pjesme dobro prolazile. Tako da Indiru NE ODOBRAVAM.

 16. EurovizijskiFan — 6. siječnja 2018. u 18:45

  1.Kedžo
  2.Franka
  3.Indira

 17. escmusic — 6. siječnja 2018. u 18:42

  Franka- izvrstan vokal, spot bi sigurno bio vrlo dobar, sigurno bi išla s nekom baladom.
  Kedžo- isto ima dobar vokal, ali ipak mislim da bi bilo bolje da ide za godinu, dvije.
  Indira- mislim da bi ona bila, bar za ovu godinu, najbolji izbor. Osobno pretpostavljam da će ove godine biti mnoštvo balada s "mračnim" nastupima(po uzoru na prošlogodišnjeg pobjednika) pa bi bilo dobro da ode netko, tko će izvesti brzu, ritmičnu pjesmu i cijelu arenu dignuti na noge. Jedini problem bio bi da pozornica nema led ekrana, jer za brze pjesme i njihov dobar plasman, oni su doista potrebni.

  Svo troje kandidata sigurno bi dobro predstavili Hrvatsku, tako da im želim puno sreće, a nadam se da će Hrt dogodine napraviti plan za Eurosong i organizirati Doru ili nešto njoj slično.

 18. SwedenEurovisionFan — 6. siječnja 2018. u 18:42

  1. Franka
  2. Indira
  3. Damir

 19. esc crazy — 6. siječnja 2018. u 18:33

  Nadam se da će se HRT do nagodine probuditi i shvatiti eurosong kao ozbiljnu stvar

 20. esc crazy — 6. siječnja 2018. u 18:30

  Od 3 ljudi ovdje najviše se slažem s Luninim komentarima,
  Indira bi flopala, Damir ili Franka for the win

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!