Haag i definitivno odustaje od kandidature za Eurosong 2020.

Podijeli na Facebook Twitter
IACPO.org

Stanovnicima regije jedan od poznatijih nizozemskih gradova –  Den Haag – neće biti domaćin Eurosonga 2020.  Grad u kojem je, pored velikog broja državnih političkih, kulturnih i sportskih institucija smješten i niz međunarodnih, europskih i institucija Ujedinjenih naroda, ipak nema odgovarajuću lokaciju za domaćinstvo 65. Eurosonga.

Iako je Den Haag bio domaćin Eurosongu čak u dva navrata – 1976. i 1980. – za Eurosong 21. stoljeća koji zahtjeva daleko veće kapacitete i logistička ulaganja ipak nije spreman. Naime, stadion Carl Jeans nema krova, a nema niti mogućnost naknadne ugradnje što ga u startu diskvalificira iz utrke. S druge strane, opcije poput montažnih objekata i šatora ne zadovoljavaju visoko postavljene kriterije.

Od povlačenja ovog grada iz utrke najviše će koristi imati Rotterdam. Grad za kojeg upućeni tvrde da je najbliži dobijanju domaćinstva Eurosongu dobit će i službenu potporu gradskih vlasti Den Haaga. Prema najavama, oni su spremni ponuditi i vlastite smještajne kapacitete za smještaj gostiju u slučaju da Rotterdam postane eurovizijska prijestolnica Europe za 2020. godinu.

Komentara 5

  1. @precious U slučaju da organizatori potvrde da se polufinala održe 12. i 14. maja, a finale 16. maja, glavni grad Amsterdam će se naći u problemu, budući da se vikend pre održava holandski gran-pri formule 1, trka koja se posle 35 godina vraća u Holandiju, i koja će zbog toga biti u fokusu turista i medija. To bi stvorilo dodatno problem u pogledu smeštajnih kapaciteta. Doslovno su se sve karte otvorile Roterdamu, a ti datumi su najvjerovatniji, jer se u svim ostalim sedmicama maja odrzavaju druga veca sportska takmicenja

Odgovori