Hatari otputovali kući: Hoće li EBU diskvalificirati Islanđane?

Podijeli na Facebook Twitter
Screenshot

Kako javlja islandska radiotelevizija RÚV, predstavnici Islanda na Eurosongu Hatari jutros su se u ranim jutarnjim satima uspjeli ukrcati na zrakoplov koji ih je odveo do Londona odakle su nastavili za Reykjavik. Kontroverzni bend nije naišao na ikakve probleme tijekom dolaska na aerodrom, iako je Madonnina plesačica samo dan ranije zadržana čak dva sata i ispitivana zbog skandala s palestinskom zastavom. Hatarima su jedini problem na aerodromu predstavljale šivaće mašine koje su se nalazile unutar njihove prtljage. Frontmen benda Klemens Hannigan pozvan je u aerodromski intercom, ali samo kako bi objasnio osoblju nužnost šivaćih mašina zbog kojih je prtljaga premašivala dozvoljenu težinu prilikom ukrcavanja na zrakoplov.

Podsjetimo se, tijekom velikog finala Eurosonga koje se ove godine održalo u izraelskom Tel Avivu, islandski predstavnici pred kamerama su prikazali zastavu Palestine. Incident se dogodio nakon što su im voditelji dodijelili 186 bodova od publike pri čemu su zasjeli na deseto mjesto u ukupnom poretku. Sličan skandal je također izazvalo i dvoje Madonninih plesača koji su tijekom nastupa na leđima svojih kostima prikazali zastave Izraela i Palestine. Izrael i Palestina nalaze se u političkom sukobu, a iz EBU-a javljaju kako je Eurosong ne-političko natjecanje i kako će  sukladno tome islandski predstavnici snositi određenu odgovornost i sankcije.

Moguća diskvalifikacija?

Peticiju pokrenutoj na stranici change.org, a koja zahtijeva diskvalifikaciju Islanda s Eurosonga već je potpisalo gotovo 23,000 ljudi. Ravnatelj islandske radiotelevizije Magnús Geir Þórðarson kaže kako ih iz EBU-a još nitko nije kontaktirao te da ne vjeruje da će Island biti diskvalificiran.

Mislim da do ozbiljnijih protumjera neće doći. Eurosong nije mjesto za političke iskaze, to je jasno i to piše u pravilniku.  Island se natječe već više od 30 godina i ako se nastavimo natjecati poštivat ćemo pravila. Bilo bi mi čudno i nenormalno da kazna bude tako stroga, izjavio je za medije.

Magnús ističe i kako islandska radiotelevizija RÚV nije imala saznanja o planovima Hatari benda, ali da su bili svjesni njihove posebne naravi. Poznati islandski radijski voditelj Páll Magnússon smatra kako bi Hatari ipak mogli koštati Island sudjelovanja na Eurosongu u naredne dvije godine.

Odluka o kazni za ispad očekuje se za dva tjedna kada će se sastati Odbor natjecanja za Eurosong. Točan datum sastanka još nije poznat. Odbor se sastaje otprilike šest puta godišnje, a njime zasjeda Jon Ola Sand, Jan Lagermand Lundme (DR) , Rachel Ashdown (BBC) i Zivit Davidovitch (KAN).

Poziv u Palestinu

Prema saznanjima medija Hatari zasada nisu imali većih problema zbog ispada u velikom finalu. Palestinski političar Mustafa Barghouti pozvao je bend u palestinski glavni grad Ramallah zahvaljujući im se na njihovom hrabrom činu. Ipak, Hatari su tu ponudu naposlijetku odbili.

 

Komentara 13

  1. @wecouldbethesame Bilo bi tako da povijest pocinje od 1948. ali ne pocinje. Trebas malo vise procitati o “arapskom pohodu na Zapad” te bi vidio tko je komu zapravo oteo zemlju. Arapi su u tom pohodu osvojili cijeli Arapski poluotok, Sjevernu Afriku, Spanjolsku… naselili i postali vecina, a autohtono stanovnistvo tih krajeva: Zidovi/Kopti/Berberi/Tuaregi manjina. Sticajem okolnosti, Zidovi su uspjeli da povrate izgubljenu zemlju za razliku od ostalih. Gledaj sto se zbiva sa Koptima u Egiptu, pod arapskom su cizmom stoljecima, diskriminirani na spostvenoj zemlji.

  2. Ma o kakvim vi nevinim Palestincima pricate?! Kako se nitko ne sjeti reci da su tjedan dana prije Eurosonga ti Palestinci poceli raketne napade na Izrael? Svako malo neki raketni ili teroristicki napad na Izrael i pri tomu Palestici svoje civile koriste kao stit!

  3. Bravo Hatari! Kakva diskvalifikacija??? Ukrajina pobijedi sa politickom pjesmom i nikom nista, a da diskvalifikuju Island zbog dvije zastave…

  4. Zašto bi ih diskvalifikovali?! Ukrajina može da radi šta hoće a oni ne mogu da pokažu zastave druge države. Svaka čast Hatariju na hrabrosti koju drugi nisu imali.

  5. Uopste ne trebaju biti diskvalifikovani. Realno nisu nikog uvrijedili, pokazali su istinu. Poruka mira valjda nije politicka poruka. Jedina sankcija bi im mozda bila zabranjen ulaz u Izrael, ali oni vise ne bi ni isli tamo svakako

  6. Fala bogu da su uspjeli otici iz Izraela! Ovi koji potpisuju te blesave peticije, nek ih bude sram, podrzavaju ubijanje nevinih ljudi u Palestini. Predstavinici islanda su napravili jednu jako pohvalnu stvar, i EBU to i zna i zbog toga im niti ne prijeti diskvalifikacija…

Odgovori