Hoće li biti diskvalifikacije na “Melodifestivalenu 2019”?

Podijeli na Facebook Twitter

Unatoč tome što smo prije dva dana dobili prve finaliste Melodifestivalena 2019, izgleda da neki neće moći mirno spavati do daljnjeg zbog kršenja pravila o neobjavljivanju pjesama izravnih finalista prije kraja četvrtog polufinala.

Švedski portali Dagens Nyheter Aftonbladet objavili su kako je pjesma Not With Me pjevačice Wiktorije objavljena na Spotifyju i YouTubeu. Unatoč tome što je na tim platformama bila svega dva sata, to je ozbiljno kršenje SVT-ove politike o jednakosti svih finalista. Naime, prema pravilima Melodifestivalena, dvije prvoplasirane pjesme iz prva tri polufinala mogu biti objavljene u studijskoj verziji tek na dan četvrtog polufinala. Dosadašnja praksa (tj., proteklih pet godina) bila je da su diskografske kuće čekale kraj četvrtog polufinala da objave pjesme koje su se izravno kvalificirale u finalu.

Prema izjavama Wiktorijine diskografske kuće Sony Music, objava pjesme je tehnička pogreška, te da vjerojatno nije učinjena nikakva šteta jer ju “je svega par ljudi poslušalo”.

Međutim, sada je pitanje kako će se SVT postaviti u ovoj situaciji.

Kako je bilo prije?

Godine 2016., nakon što se ustanovilo da je pjesma Himmel for två objavljena u engleskoj verziji dvije godine prije, SVT je diskvalificirao Anny Book dan prije održavanja prvog polufinala. Svega par tjedana prije, Amazon je objavio insert pjesme Molly Sandén Youniverse tjedan prije, međutim, ovdje je došlo samo do ranije objave jednominutnih inserata pjesama četvrtog polufinala. Prošle godine, dan prije održavanja prvog polufinala ustanovljeno je da je pjesma Solen lever kvar hos dig pjevačice Kamferdrops u demo-verziji stajala na MySpaceu, međutim ni u ovom slučaju SVT nije poduzeo drastične mjere.

Komentara 8

  1. @pinediac ULJEPŠAO SI MI DAN! Otišao sam i ja to provjeriti na švedskim stranicama i da, diskvalifikacije nema! ❤️
    Kako prenosi project manager Melodifestivalena Anette Helenius, nakon razgovora sa Sony Musicom na SVT-u su uvjereni da nije bilo nikakve namjere proširiti pjesmu na Spotify te ne smatraju da je učinjena tolika šteta da se mora poduzeti bilo kakva akcija! HVALA BOGU!

  2. NEĆE i NE SMIJE! Rijetko kad sam ljut, ali ovo je jedan od tih trenutaka! Kako se navodi u članku, sad ni ja neću moći mirno spavati, dokle god se ne otklone sumnje da će ovaj masterpiece biti diskvalificiran…

Odgovori