Hoće li Turska i Rusija među izravne finaliste?

Podijeli na Facebook Twitter

Priredila: Sara Melkić

Eurosong je kao glazbeno natjecanje do sada bio pun noviteta, ali i promjena koje su s vremena na vrijeme znale uzburkati strasti u javnosti. Nismo po prvi puta svjedoci kako Europa negoduje oko zemalja koje direktno prolaze u finale još od davne 2000. godine. Je li uistinu pošteno da samo izabrane zemlje budu unaprijed osigurane, neovisno o rezultatu i kvaliteti pjesme?

Upravo je zbog toga ovog tjedna glavni fokus zauzela ova vječna borba s vjetrenjačama – treba li se pravilo za „Big 5“ zemlje konačno ukinuti ili im se trebaju priključiti novi kandidati?! Napokon se oglasio i jedan od predstavnika Europske radiodifuzne unije (EBU), Dr. Frank – Dieter Freiling, koji je izjavio kako će „velikih pet zemalja i dalje imati direktan plasman u finale“.

Iako na razočaranje brojnih fanova, pokušao je objasniti situaciju dodavši kako „moraju brinuti o godišnjem budžetu kojim raspolažu tijekom natjecanja“. Nažalost, velikog spektakla ne može biti, ako nema i dovoljno financijskih sredstava koji pretežno dolaze od ovih 5 divova putem glasanja, gledanosti i novčanih uloga u scenski nastup.

S obzirom da ovo natjecanje sve više poprima epitet svjetskog spektakularnog showa, novac postaje sve važniji faktor. To je i bio razlog posljednjeg priključenja Italije 2011. godine u ovaj partnerski krug povlaštenih zemalja. Zato je i sve manje izvjesno da će se išta po tom pitanju u skorije vrijeme mijenjati. Čak štoviše, dvije velesile pokazale su se kao idealni, ali i potrebni sudionici za ulazak u odabrani krug najvećih.

Naravno, riječ je o Rusiji i Turskoj, dvije velike zemlje koje, kada bi pristale, mogle od Eurosonga učiniti ono što do sada nije bilo niti jedno televizijsko natjecanje. No, sve je manje izgledno bi li se Turska odlučila na takav „nečastan“ potez s obzirom da je zbog istog razloga 2012. godine odlučila prestati s natjecanjem.  Iako do sada divovi i nisu često pobjeđivali, uvijek je prisutna sumnja da „više tlači onaj koji je jači“. Zbog toga se na Eurosongu postavlja pitanje održivosti, zajedno s drugim vječnim problemom u kojem „susjed susjedu daje bodove“. Zato manje zemlje često bez imalo nade šalju svoje predstavnike, a kada se to dogodi natjecanje počinje gubiti smisao.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj događaja te konačne odluke ovih velesila čime će Eurosong moći potvrditi svoj epitet – „natjecanja iz interesa“ ili „natjecanja za najbolju pjesmu Europe“.

Komentara 9

  1. Treba biti svjestan da bez novca BIG 5, male i siromasne drzavice poput Hrvatske (i svih ostalih iz bivse Jugoslavije) ne bi si mogle priustiti sudjelovanje svake godine jer bi nas taj izlet izlazio mnogo skuplje nego sad. Meni osobno ne smeta njihov direktan prolazak u finale upravo iz tog razloga. Izuzev toga radi se o reprezentativnim drzavama Europe, koje su kulturoloski ostavile nevjerojatan trag na cijeli svijet. Rusija & Turska su taman dvije zemlje koje nedostaju da upotpune vrstu tj. BIG 7. Ako trazite ravnopravnost u natjecanju, onda budite spremni na istu kad su i novci u pitanju. Treba gledati siru sliku, ne radi se o aroganciji & superiornosti BIG 5 – one nam zapravo cine uslugu da u showu mozemo uzivati svake godine sa svojim predstavnikom.

  2. Pa više Švedska zaslužuje nego Rusija i Turska. Meni je najbolje ovako kako i jeste.
    👌

  3. @blink
    Ideja o Big 4 se ravila nakon što se Nemačka nakon lošeg rezultata 1995. nije kvalifikovala u 1996. godini i onda je bez nje, tj. novca koji nemačka televizija daje, dovedeno u pitanje održavanje celog takmičenja 1996. Od 1997. se razvijala ideja da Big 4 zemlje učestvuju uvek jer bez njihovog doprinosa ne bi mogli učestvovati ni ostali. A primenjuje se ja mislim od 2000.

  4. U redu je ako bi Rusija i Turska ušle među tih 7, ali ja ne bih dopustio da zemlje koje su izravno u finalu ne mogu glasat u polufinalima. Možda EBU želi još dvije zemlje zbog Brexita koji znači manje love za BBC pa samim tim i za Eurosong? Tko zna.

  5. Uopće me ne čudi ova vijest……Ipak se nadam da od toga neće biti ništa. Danas Rusija i Turska, sutra Švedska, prekosutra Bog zna tko!? Na kraju će se u polufinalima natjecati samo zemlje kao što smo mi. Tužno i žalosno.

  6. Nadam se da ne…I ovih 5 je previše. Jedina pozitivna stvar u ovome je ta da neće zauzeti nekom mjesto u finalu. Realno Rusima je mjesto u finalu zagarantirano, osim ako ne pošalju neki šund, i očito je da kad imaš Rusiju u polufinalu, šanse za tvoje se smanjuju. Turci će ispasti kontradiktorni , budući da upravo BIG 5 bio glavni razlog njihova odlaska…

Odgovori