Hrvatska na Eurosongu: Ispadanja u polufinalima – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Hrvatska na Eurosongu: Ispadanja u polufinalima

  7 min za čitanje   11 komentara

U današnjem nastavku našeg specijala, prisjetit ćemo se hrvatskog eurovizijskog perioda od 2008. do 2013. godine. Zbog velikog broja zemlja sudionica – njih čak 43 – na Eurosongu u Beogradu 2008. godine po prvi put uvedene su dvije polufinalne večeri. Iako je Hrvatska u susjedstvu, kao i iduće godine u Rusiji, izborila finale, od 2010. godine uslijedio je negativan niz ispadanja u polufinalima što je naposlijetku rezultiralo HRT-ovim prvim povlačenjem s ovog natjecanja, sve do 2016. godine.

Kako je Hrvatska od favorita za pobjedu ispala u polufinalu, kako ju je spasila odluka žirija, kako ju je predstavila dijelom Njemica na Eurosongu u Njemačkoj i kakve rezultate je donijelo ukidanje Dore te prva dva interna izbora hrvatske delegacije – saznajte u tekstu.

Kraljevi ulice & 75 cents – Romanca, Beograd 2008.

Na tadašnjoj Dori, koja se tradicionalno održala u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, Kraljevi ulice i 75 cents su u napetoj završnici bili izjednačeni s Antonijom Šolom i njenom pjesmom Gdje je srce tu je dom. Zbog većeg broja bodova koje su osvojili od žirija, upravo su oni predstavljali Hrvatsku u susjednoj Srbiji. Jednostavan i šarmantan nastup koji je pratio ovu zagrebačku šlagersku baladu bio je dovoljan za visoko četvrto mjesto u polufinalu, no nažalost ne i za višu poziciju od 21. mjesta u velikom finalu.

Hrvatsko nastupanje te godine najviše je obilježio karizmatični Ladislav Demeterffy a.k.a. Laci koji je u trenutku održavanja Eurosonga imao 75 godina tu mu otuda i umjetničko ime za tu prigodu – 75 cents. Do 2012. godine, držao je rekord najstarijeg natjecatelja u povijesti Eurosonga.

anketa 1759

Koliko vam se sviđa pjesma "Romanca"?

Ukupno glasova: 207

 • Ne sviđa mi se (2) [69 / 33%]
 • Ok je (3) [62 / 30%]
 • Užasna je (1) [39 / 19%]
 • Dobra je (4) [29 / 14%]
 • Jako mi se sviđa (5) [8 / 4%]

Igor Cukrov feat. Andrea Šušnjara – Lijepa Tena, Moskva 2009.

I ove godine hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije odveo nas je u Opatiju gdje se kroz jednu polufinalnu i finalnu večer održala Dora. Pobjedu je odnijela pjesma Lijepa Tena koju je izveo Igor Cukrov u duetu s Andreom Šušnjara. Iako su Feminnemke s Poljupcima u boji bile pobjednice žirija, a Klapa Intrade s Tomislavom Bralićem i Ne damo te pismo naša pobjednici televoltinga, u Moskvu su putovali Igor i Andrea kao drugi kod žirija i publike. Na Eurosongu su izborili polufinale zahvaljujući odluci žirija koji su, prema tadašnjim pravilima natjecanja, imali moć odluke o posljednjoj, 10. zemlji koja prolazi u finale. Tako je, unatoč osvojenom 13. mjestu u polufinalu, žiri spasio hrvatske predstavnike i omogućio im nastup u finalu gdje su zauzeli 18. mjesto.

Na pozornici su se Igoru i Andrei pridružile četiri prateće pjevačice. U prvom dijelu minimalističkog nastupa svi su u crnom nakon čega Andrea skida haljinu i presvlači se u bijelo, što je nastavilo hrvatsku tradiciju započetu s Danijelom 1998. godine.

anketa 1760

Koliko vam se sviđa pjesma "Lijepa Tena"?

Ukupno glasova: 201

 • Ok je (3) [65 / 32%]
 • Dobra je (4) [53 / 26%]
 • Ne sviđa mi se (2) [40 / 20%]
 • Jako mi se sviđa (5) [33 / 16%]
 • Užasna je (1) [10 / 5%]

Feminnem – Lako je sve, Oslo 2010.

Predivna Opatija ponovno je bila domaćin Dore koja se održala po poznatom principu – jedna polufinalna i finalna večer. Uvjerljivu pobjedu kod žirija i publike ostvarile su članice grupe Feminnem – Neda Parmać, Pamela Ramljak i Nika Antolos – koje su nastupile s moćnom baladom Lako je sve. Pjesma je odjeknula u eurovizijskom svijetu i bila jedan od favorita za pobjedu. Dvadesetak dana prije finala Eurosonga u Oslu, držala je šesto mjesto na kladionicama. Uzbuđenje oko hrvatskog nastupa i nada u veliki uspjeh naše zemlje na najvećem glazbenom natjecanju rasli su iz dana u dan.

Iako su Feminnemke Europi podarile efektan i emotivan nastup, drugo polufinale rezultiralo je njihovim šokantnim ispadanjem i osvajanjem razočaravajućeg 13. mjesta. Nažalost, nastup je obilježio i mali “kiks” koji se dogodio na početku pjesme kada Pamela nije čula matricu pa je izvela pogrešan zapjev. Je li to presudilo hrvatskom plasmanu i koje su se sve karte odigrale u ovoj priči, teško je reći. Ono što je sigurno jest da je 2010. godina bila turbulentna godina za Hrvatsku, a završila je s tugom koja je bila tek početak nesretnog niza.

anketa 1761

Koliko vam se sviđa pjesma "Lako je sve"?

Ukupno glasova: 218

 • Jako mi se sviđa (5) [112 / 51%]
 • Dobra je (4) [59 / 27%]
 • Ok je (3) [24 / 11%]
 • Ne sviđa mi se (2) [17 / 8%]
 • Užasna je (1) [6 / 3%]

Daria – Celebrate, Düsseldorf 2011.

Nakon ispadanja Feminnemki, HRT se odlučio na promjenu koncepta održavanja nacionalnog izbora. Po uzoru na prošlogodišnje pobjednike, koji su izabrali Lenu u formatu reality showa, i Hrvatska se nadala na taj način pronaći što boljeg predstavnika koji će izboriti mjesto u završnici Eurosonga u Düsseldorfu. Kao rezultat, gledali smo najdužu Doru ikad koja je trajala više od mjesec i pol dana.

U finale su ušli Jacques Houdek i javnosti dotad nepoznata Daria Kinzer; polu Hrvatica, polu Njemica s adresom u Njemačkoj. Izveli su tri potencijalne pjesme za Eurosong – Još ima nas, Stotinama godina i Lahore koji naposlijetku odnosi pobjedu i to u izvedbi Darie Kinzer. Pjesma je za Eurosong dobila englesku verziju naziva Celebrate i predstavljala nas je u prvom polufinalu osvojivši nezavidno 15. mjesto što je drugu godinu zaredom Hrvatsku ostavilo u polufinalu. Daria se nije proslavila izgovorom engleskog jezika kao niti nastupom, bez obzira što je bila u pratnji mađioničara koji je izvodio trikove promjene kostima, što je bila referenca na poznato hrvatsko presvlačenje na pozornicama Eurosonga.

anketa 1762

Koliko vam se sviđa pjesma "Celebrate"?

Ukupno glasova: 199

 • Užasna je (1) [79 / 40%]
 • Ne sviđa mi se (2) [55 / 28%]
 • Ok je (3) [36 / 18%]
 • Jako mi se sviđa (5) [19 / 10%]
 • Dobra je (4) [10 / 5%]

Nina Badrić – Nebo, Baku 2012.

Ove godine prvi put se nije održala Dora i Hrvatska se odlučila na interni izbor svog predstavnika. HRT je objavio kako će nas na najistočnijem Eurosongu ikad predstavljati Nina Badrić. To je izazvalo oduševljenje fanova diljem regije gdje Nina njeguje dugogodišnju respektabilnu karijeru prepunu hitova. Nažalost, izabrana pjesma Nebo, koja je predstavljena u specijalnoj emisiji HRT-a, nije ispunila očekivanja. Javnost se uglavnom složila da se radi o dobroj pjesmi, ali uz sumnju u njezin odjek na natjecanju kao što je Eurosong.

Dva mjeseca uoči Eurosonga, Nina je operirala glasnice i unatoč tome bila jedan od najjačih vokala te godine, otpjevavši Nebo besprijekorno. Međutim, nastup je bio presudan i tu se Nina i hrvatska delegacija nisu snašli. Nastup nije uspio dovoljno podići pjesmu, a redni broj nastupa neposredno prije Loreen svakako nije išao u prilog. Hrvatska se ponovno nije uspjela plasirati u finalnu večer, osvojivši 12. mjesto. Da su se gledali isključivo glasovi žirija, Nina bi prošla u finale sa solidne sedme pozicije, ali podbacila je u televoltingu, skupivši bodove uglavnom samo iz zemalja bivše Jugoslavije.

anketa 1763

Koliko vam se sviđa pjesma "Nebo"?

Ukupno glasova: 193

 • Dobra je (4) [52 / 27%]
 • Ok je (3) [49 / 25%]
 • Ne sviđa mi se (2) [45 / 23%]
 • Jako mi se sviđa (5) [34 / 18%]
 • Užasna je (1) [13 / 7%]

Klapa s mora – Mižerja, Malmö 2013.

Niz ispadanja u polufinalima nastavlja se i ove godine. Hrvatska se odlučila na još jedan interni izbor – klapu sastavljenu specijalno za Eurosong kako bi Europi prezentirala tradicionalno klapsko pjevanje kao autohton i specifičan hrvatski stil pod zaštitom UNESCO-a. Klapa je dobila ime Klapa s mora, a članovi su bili pjevači iz najboljih hrvatskih klapa – Marko Škugor, Ante Galić, Nikša Antica, Leon Bataljuku, Ivica Vlaić i Bojan Kavedžija. Raspisan je natječaj za pjesmu koju će pjevati na Eurosongu u Švedskoj i od pristiglih prijava odabrana je skladba Mižerja. Dečki su nastupali odjeveni u tradicionalnu nošnju sinjskih alkara. U prvom polufinalu zauzeli su 13. mjesto što je za Hrvatsku značilo četvrto ispadanje u polufinalima zaredom.

Zanimljivo je primijetiti da je i ove godine hrvatski redni broj nastupa bio točno ispred rednog broja nastupa glavne favoritkinje za osvajanje Eurosonga, na kraju i pobjednice Emmelie de Forest. To je druga godina zaredom da nas je zadesio takav peh.

anketa 1764

Koliko vam se sviđa pjesma "Mižerja"?

Ukupno glasova: 183

 • Ok je (3) [56 / 31%]
 • Ne sviđa mi se (2) [53 / 29%]
 • Užasna je (1) [46 / 25%]
 • Dobra je (4) [17 / 9%]
 • Jako mi se sviđa (5) [11 / 6%]

Neuspjesi u prve četiri godine ovog desetljeća ponukali su HRT da se po prvi put od debija 1993. godine povuče s natjecanja. Kao glavni razlog odstupanja navedena je financijska kriza. Uslijedili su Eurosong u Kopenhagenu i Beču kada milijuni gledatelji diljem svijeta nisu gledali hrvatski nastup. Također, to je značilo da nema Dore već treću i četvrtu godinu zaredom.

Rasprava11

 1. EurovizijskiFan — 13. svibnja 2021. u 21:18

  Moj Top6 ove grupe:
  1) Lako je sve
  2) Celebrate
  3) Nebo
  4) Lijepa Tena
  5) Romanca
  6) Mižerja

 2. sunflower — 13. svibnja 2021. u 18:30

  Svi zasluženo ispali osim Feminnemki.

 3. TimeForChange! — 13. svibnja 2021. u 18:08

  @Shizo ne samo da su bile 4 back vokalice s jednostavnom koreografijom već je jedna uspjela zeznuti to dizanje ruku i zakasniti par sekundi. Darijina pjesma meni je dobra, dapače jedna od najvećih guilty pleasurea svih vremena, ali je taj nastup bio mozda i najgori na Eurosongu ikad. I najgora Dora ikad. Tipičan primjer što se dogodi kada namještanje rade oni koji pojma o Eurosongu nemaju (čitaj: Kostadinov). @Blink hrvatski ti nije materinji ili pišeš nogama?

 4. loreeneuphoria — 13. svibnja 2021. u 14:20

  2008.- nije loše,scenski mi se čak i svidio,plasman realan.
  2009.- ušli na jedvite jade u finale i zapravo izvukli totalni maksimum od pjesme u smislu rezultata. Da nisam otišao vidjeti tekst pjesme na hrvatskom ne bih znao šta je pjevao Cukrov.
  2010.- totalno podcjenjene. Zaslužile finale ispred Irske sigurno.
  2011.- STRAŠNO! Ne ponovilo se nikad više.
  2012.- lijepa pjesma koja nikako nije pristajala za eurosong.
  2013.- UŽAS! Također da se više nikad ne ponovi.

 5. delmas — 13. svibnja 2021. u 14:11

  Uhh period od 2008. do 2013… Po meni daleko najjači period Eurosonga u povijesti. Prvenstveno mislim na 2008. i 2012. po kvantiteti i kvaliteti pjesama. Te godine su priča sama za sebe. Iza njih 2010. a onda 2009. i Rybak sa Fairytale koja mi je iza Euforije najjača pjesma u povijesti. To je bio zlatni period glazbe generalno u svijetu. Strašno nešto, rekao bih neponovljivo. Šta god da smo poslali tada nebi ništa napravili tako da…

 6. Shyzo Shizic — 13. svibnja 2021. u 13:19

  Da i ona demo verzija Lahora koju je pjevala Franka je miljama bolja od sve 3 popratne verzije (Break a leg, saladbrejk). Postavlja se pitanje zasto onda Darka nije pjevala I believe kad su se svejedno uzjebali oko toga koja ce verzija ici.

  Ovo nije mracno razdoblje Hrvatske na escu, ovo je dokaz da se zesce manipuliralo. Tadasnjem direktoru esc delegacije nije bio bitan plasman, ocito mu je bilo bitno da se seta europom. Sjecam se da je svojevremeno HR spremna ugostiti eurosong. U kristalnoj dvorani hotela Kvarner gdje stane nak 700 ljudi + 3 lustera ?

 7. Blink — 13. svibnja 2021. u 13:15

  2008-Romanca, pjesma s dušom dobila dvije zasluženo
  2009-Cukrov nije trebao ići tada. Pjesma osrednje a Huljić upalio da se stvarno treba povući s ESC. Dao je čovjek svoje i hvala
  2010-Prebrutalno polufinale i nažalost loš nastup scenski
  2011-Epic, školski primjer kako Lahor odlično zvuči u izvedbi Jacquesa i pobijedi nepoznata Daria i još od Break a leg naprave Celebrate i ovaj nastup. Evo srami se ali Bili su simpa stvarno
  2012-Tocan komentar pjesma nije bila za ESC publiku, Nina prokockala šansu
  2013-Promasaj u startu natječaj za Klapa pjesmu, najveći promašaj ikada

 8. Niko bitan — 13. svibnja 2021. u 13:02

  Ovo je bilo mračno doba Hrvatske na Eurosongu. Feminem je definitivno zaslužio finale i dan danas ne shvatam kako nisu prošli. Izdvio bih samo još i Ninu, volim je do Meseca i nazad, Nebo nije jedna od njenih najačih pesama ali mi je i dalje draga! Nisam baš siguran da je zaslužila finale iako pesmu volim. A, sada, dosta ste se popravili nakon povratka, nije ni blizu stare slave ali polako, dečiji koraci. ?

 9. LoveWave — 13. svibnja 2021. u 12:29

  Ovo razdoblje mi je čak gore nego nakon povratka 2016. Svi koji su ispali, zasluženo su ispali osim Feminnemki… Kad usporediš ovo s 90.ima shvatiš koliko se Hrvatska zapravo srozala na eurosongu.

 10. Eurovisio Fanatico — 13. svibnja 2021. u 11:33

  2008-Romanca je dobra pjesma, iako mislim da je Šola trebala ići. Rezultat je dobar i simpatičan nastup.
  2009- pjesma mi je dobra mislim da smo dobili maksimum što se tiče te pjesme i plasmana.
  2010- ja stvarno ne znam kako je ovo ispalo. Ova pjesma je odlična, scesnki nastup je bio odličan. Prava šteta kad vidiš kakve su se pjesme uspjele plasirat tipa Bjelorusije.
  2011-Stotinama godina daleko bolja pjesma. Užasno glupa pravila dore gdje je Žigo skoro pobjedio. Što se tiče Celebratea, mislim da je zasluženo ispala, pokušaj nekog upečatljivog scenskog nastupa koji je bio samo šlag na torti naše blamaže te godine.
  2012-Ja nikako nisam ljubitelj ove pjesme, mislim da je zasluženo ispala.
  2013-naša najgora pjesma na natjecanju, potpuno zasluženo ispadanje.

 11. Shyzo Shizic — 13. svibnja 2021. u 10:30

  Romanca – simpaticna, iako je Šola bila veći hit. Osim te dvije, komotno je za Beograd mogla i Mir od Ivane Banfic te jedan jedini dragulj koji je ispao u polufinalu – idi leđa mi okreni. 5/10

  Lijepa Tena – izvukli su maksimum sto se tice nastupa, a bome i rezultata. Mislim da bolje nismo mogli ni ocekivati. Te godine su definitivno Poljubci u boji trebali ici. 7/10

  Lako je sve – Europa ce nam kad tad platiti za ovo. Haha 10/10

  Nikad, ali bas nikad mi nece biti jasno kako je pored Stotinama godina otisao Lahor. Bez obzira na besprijekornu Zakovu verziju i Darijina je bila ok. Nastup na escu necu komentirati, dance pjesma sa dnb dropom i umjesto nekih plesaca oni stave 4 pratece pjevavice cija je jedina koreografija bila mlataranje rukicama. Drago mi je da odgovorni vise nisu dio hrvatske eurosong delegacije. 0/10
  Ed. Jao, pa jel to bila ona Dora kad je zamalo otisao Žiga? ??

  Sto se tice Nine, jos jedan dokaz kako je nastup glavni faktor na velikoj pozornici. Bezvezne haljine, ova balada imala je koreografiju, takoder bezveznu, a celebrate ne. A i prva verzija Neba bila je bolja. Ninq je izuzetan vokal koji je nazalost svoj put zavrsio u polufinalu. 4/10

  Klapa smora – nista posebno, ispod prosjeka. 2/10

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!