I Kristian Kostov je bio na Krimu

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Samo što je stavljena točka na priču oko (ne)nastupanja ruske predstavnice Julije Samoylove na Eurosongu u Ukrajini, na pomolu je bio novi potencijalni skandal političke prirode. Podsjetimo, Ruskinja je 2014. godine nastupila na anektiranom Krimu, mjestu velikog prijepora Ukrajine i Rusije, i time “zaradila” doživotnu zabranu ulaska u Ukrajinu. No, čini se kako nije bila jedina koja je nastupila pred krimskom publikom.

Naime, kako je otkrila informativna mreža Reuters, bugarski predstavnik Kristian Kostov, baš poput Julije, bio je na Krimu, u sklopu turneje dječije inačice ruskog Voicea na kojem se Kostov natjecao. On je, zajedno s još nekoliko svojih vršnjaka, izveo dvije pjesme na koncertu kojim je na Krimu obilježen Međunarodni dan djetete i dječijih prava.

Ništa od diskvalifikacije!

Iako su mnogi, brže-bolje, krenuli u piskaranja kako Kristianu Kostovu prijeti diskvalifikacija s Eurosonga, od toga, sada je već izgledno, neće biti ništa. Naime, kako je pojašnjeno iz bugarske eurovizijske delegacije, Kostov je na Krimu bio u lipnju 2014. godine, nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu spornog zakona kojim se kažnjavaju oni koji su ilegalno boravili u toj oblasti. Kako retroaktivna primjena zakona kao takva ne postoji, nema nikakve mogućnosti da Kostov snosi posljedice za svoj boravak na Krimu. Također, u trenutku posjete, bugarski predstavnik je imao samo 14 godina, te kao maloljetnik nije i ne može biti kažnjen temeljem ovog zakona. Sve špekulacije i dezinformacije koje su se pojavile demantirale su i ukrajinske sigurnosne službe.

Kristian Kostov je u sinoćnjem drugom polufinalu izborio nastup u velikom finalu 62. Eurosonga u kojem će nastupiti pod rednim brojem 25. Ako je suditi po kladionicama, upravo on bi mogao donijeti najbolji rezultat za Bugarsku u njihovoj eurovizijskoj povijesti.

Komentara 23

 1. Ova dreka i da pobjedi sigurno se neće vrtit po stanicama kao i ostatak top 5 favorita, znam da se Euphoria vrti stalno i na Otvorenom If I Were Sorry, nekad na lokalnom radiju čujem Wild Dances i My Number 1 i to je to….uglavnom Švedske pjesme se vrte dok je nešto kao Bugarkska ove godine previše sladunjavo i bljakasto (kao i večina ove godine) previše za popularni radio. Nadam se zanimljivom sistemu glasanja do zadnjeg trena neizvjesnosti i ove godine 🙂 tko god pobjedi

 2. Puno buke ni za sto. Bilo bi cudno da su zabranili ruskinji nastup a da nisu provjerili i sve druge izvodjace. Jadna ekipa koja se voli igrati novinara da bi napakostila jednom od najvecih favorita, i pokusaj pljuvanja po ukrajincima kao da su zadnji idioti…

 3. Portugal ima 1 037 000 pregleda u svega 2 i pol dana,dok mnoge prošlogodišnje pjesme nakon 365 dana su stigle tek na milijun.

 4. @escfan Slažem se.
  Nego,je sam li samo ja čuo toliko vokalnu neuvjerljivost Austrijanca? Na stranu to što je on simpatičan i sama izvedba,ali dečko je isfulao pola pjesme.

 5. Evo ovako, po mom mišljenju Top5 kod žirija će biti (random order): Švedska, Bugarska, UK, Danska, Portugal.
  Dok će u televoteu Top5 biti (random order): Švedska, Italija, Bugarska, Belgija, Portugal.
  Robin će pokupiti hrpu bodova od gledatelja sa svih dijelova Europe, a posebno iz Skandinavije, kao i iz Australije, dok će kod žirija također dobiti puno bodova od praktički svake zemlje.
  Kristian će pokupiti hrpu bodova od istoka i Balkana, dobit će 12 po meni i od Srbije i Makedonije i još po puno desetki i osmica od ostalog dijela Balkana. Također, žiri bi ga trebao nagraditi dosta velikim bodovima.
  Salvador bi mogao pokupiti puno bodova od žirija zbog načina izvođenja pjesme, a od gledatelja zbog sažaljenja.
  Francesco će kao i Il Volo biti spušten od strane žirija, dok će ga gledatelji dosta dobro prihvatiti i glasati za njega, a ista situacija će biti i s Blanche.
  Mislim da Lucie i Anja nemaju puno podrške od glasača diljem Europe, no mislim da žiri jednostavno mora prepoznati te masterpieceve.

 6. @timburton Najzanimljivija sezona-toliko skandala-počevši od nacionalnih izbora Slovenije,Mađarske i Španjolske,pa do njemačkog plagijata,armenskog kašnjenja objave pjesme, itd.

 7. Na jednoj popularnoj zagrebačkoj radio-stanici (neću je imenovati) inače se dosta posprdno odnose prema Eurosongu, ali jedine dvije pjesme koje puštaju su belgijska i bugarska.

 8. Zar Portugal već nije pjesma s najviše skidanja na itunesima, a druga na Spotify? Nisam vatreni fan, ali budimo objektivni, glasačima se sviđa.

 9. Ma kakav top 3, Bugarska treba pobjediti da bi se spasio obraz Eurosonga. Treba konačno pobjednička pjesma koja ima potencijala da postane hit i da se poslije vrti na svjetskim radio-postajama, a ne da bude zaboravljena već tjedan dana nakon Eurosonga. Talijansku pjesmu si već malo teže mogu zamisliti kao radio hit, a portugalsku nikako.

 10. Zar se za ovo nije znalo još prije? I ako se ne varam za Jermenku je isto bilo rečeno da je bila. Ja veće nebuloza od ovogodišnjih skandala nisam vidio.

Odgovori