IPBC mijenja IBA-u, još dvije zemlje potvrdile nastup u Portugalu

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Novi je ljetni tjedan pri svom kraju. Ipak, i tijekom ljeta su neke televizije aktivne, pa pogledajmo tko je sve potvrdio nastup na Eurosongu 2018., a tko sada ima šansu potvrditi.

 AUSTRIJA

Austrijska televizija ÖRF potvrdila je nastup u Portugalu. Kao metodu odabira svog predstavnika na 63. Eurosongu, austrijska će televizija ponovno koristiti interni izbor, s naglaskom na mlade nade austrijske scene. Sve što je potrebno jest poslati svoje podatke i demo-snimku na kundendienst@orf.at, dakako uz uvjet da ta demo-snimka nije na nekim online platformama.

Austrijskog će predstavnika odabrati ÖRF-ovi glazbeni stručnjaci, kao što su odabrali Nathana Trenta za nastup u Kijevu.

 IZRAEL

Finale ovogodišnjeg Eurosonga obilježio je i dramatičan govor čitatelja glasova izraelskog žirija Ofera Nachshona, koji je najavio gašenje izraelske televizije IBA.

Dakako, većina medija je ovo shvatila kao znak izraelskog povlačenja s Eurosonga, s obzirom da zamjenska televizija KAN nije imala u planu održavanje zabavnog programa. Međutim, nekoliko proteklih dana dogodio se obrat. Novootvorena izraelska televizija IPBC dobila je privremeno članstvo u Europskoj radiotelevizijskoj uniji, čime se može prijaviti za nastup na Eurosongu 2018. Službeno članstvo moći će ostvariti tek u prosincu ove godine.

IPBC je sa svojim programom započela 15. svibnja 2017., a zamijenila je korupcijom i nepotizmom načetu IBA-u, čije je gašenje naredio izraelski sud. Svoj program započela je nakon dugogodišnjeg sukoba izraelske vlade i IBA-e, zbog čega je otvaranje odgođeno nekoliko puta. S primanjem IPBC-a u članstvo EBU-a, sapunica oko sudjelovanja Izraela je zasad završena.

 RUMUNJSKA

Pretprošla godina obilježena je iznenadnim izbacivanjem s Eurosonga, a na ovogodišnji su se Eurosong vratili trijumfalnim sedmim mjestom. Ohrabreni tim mjestom, rumunjska televizija TVR potvrdila je slanje prijave za nastup na Eurosongu 2018. Dakako, TVR prvo mora zatvoriti financijsku konstrukciju za 2018. godinu, no vrhuška televizije izrazito je pozitivna oko nastupa u Portugalu.

– Eurovizija je jedan od značajnih događanja na kojima TVR sudjeluje, zbog čega je važno što ranije započeti planove za nastup Rumunjske u 2018. godini. Imat ćemo više vremena za organizaciju nacionalnog izbora. Imat ćemo više vremena da pripremimo rumunjske predstavnike za njihov nastup na eurovizijskoj sceni. Također, imat ćemo više vremena za privlačenje dodatnih sponzora i partnera za projekt od Bukurešta i preko cijele zemlje – izjavila je glavna ravnateljica rumunjske televizije Irina Radu za službenu stranicu TVR-a, čime je potvrdila da će Rumunji opet birati preko Selecţia Naţională.

Službeni datumi i rokovi za prijavu još nisu poznati.

Komentara 9

  1. @eurovision126-com Da, to je izjavio direktor SMTV, ali opet, imam neki osjećaj da je to samo kritika, a ne nužno prijetnja da odustaju. Doduše, sve je moguće s njima. Za Makedoniju se slažem, s tim da eto postoje tvrdnje da se već spremaju za ponovno učešće.

  2. @timburton Negdje sam pročitao da zemlja kao što je San Marino nema šta raditi na eurosongu jer su vrlo mala zemlja i jer nemaju dijasporu koja bi glasovala za njih iako bi ja volio da sudjeluju do godine samo da pošalju nešto normalno haha a što se tiče Makedonije njih bih volio više vidjeti na eurosongu nego San Marino jer su nam ipak susjedi a zadnje dvije godine šalju dobre pjesme koje nažalost nisu vidjele finale a uz to su petu godinu ispali zaredom nadam se da to neće utjecati da sudjeluju dogodine

  3. @eurovision126-com Iskreno, iz nekog razloga, mislim da San Marino ne planira odustati, ma koliko bi bilo zapravo dobro da odustanu. Makedonija će se takmičiti, negdje sam pročitao da je učešće neupitno, ali da ne smiju otkriti izvore iz makedonske televizije.

  4. @eurovisioncroatianfan Možda nećemo imati 42 zemlje jer San Marino najvjerojatnije neće sudjelovati zbog loših rezultata tu imamo i Makedoniju jer ove godine im je bilo peto ispadanje za redom tako da tko zna oće li i oni sudjelovati znamo sigurno da se Rusija vraća i da će nastupati ali ove dvije što sam rekao ne znam baš ili se možda varam.Drago mi je što će Izrael sudjelovati i dogodine i što će opet sudjelovati Rumunjska

  5. U startu je bilo jasno da Izrael neće odustati, samo je bilo pitanje ko će preuzeti prava na emitovanje. Sad samo, da nastave putem kojim su krenuli samo sa malo više slobode, sa ne bude baš toliko ‘sigurna’, dosadna i plastična pjesma kao ove godine.
    Za ostale, se nadam da je ovaj trag aktivnosti preko ljeta zapravo znak da nam spremaju nešto veliko.

Odgovori