Islandu prijeti diskvalifikacija s Eurosonga 2019!

Podijeli na Facebook Twitter
screenshot

Iako su se danas sastali šefovi delegacija, i činilo se da će Eurosong 2019. napokon krenuti u pravom smjeru nakon brojnih kontroverzi koje su već pogodile ovogodišnje izdanje natjecanja, za novu dramu pobrinula se neprofitabilna nevladina udruga koja se bavi pravima građana i predstavlja žrtve terorizma, Shurat HaDin. Naime, ova je udruga podnijela zahtjev izraelskom Ministarstvu unutarnjih poslova da se islandskim predstavnicima bendu Hatari zabrani ulazak u državu. Hatari su prošle godine nakon pobjede Izraela na Eurosongu javno podržali bojkot ove države, a nakon svoje pobjede na Söngvakeppnin 2019. su najavili da će na velikoj eurovizijskoj pozornici javno protestirati protiv Izraela što se direktno kosi s pravilima Eurosonga. Također, postoji mogućnost da se članovima benda ne će moći izdati vize za ulazak u Izrael, upravo zbog ranije spomenutih javnih istupanja protiv izraelske države, kako stoji u “Zakonu o ulasku u Izrael”

“Ulazak u Izrael, viza i boravišna dozvola ne će biti izdana za osobu koja nije građanin države Izrael ili nema stalno boravište u Izraelu ukoliko je on/ona ili organizacija za koju radi javno pozivala na bojkot Izraela”

Bivši član izraelskog parlamenta “Knesset”, Oren Hazan, također je izjavio da islandskim predstavnicima nije mjesto u Izraelu:

“Eurosong ne smije biti platforma za antisemite koji ne priznaju Izrael! Izraelskoj vladi se ne smije dopustiti da spavaju na dužnosti – a njihova je dužnost da se islandskim predstavnicima spriječi ulazak u zemlju. Da se mene pita, ostali bi u zračnoj luci Ben-Gurion i pjevali bi zidu!

Hoće li Hatari biti diskvalificirani?

Loading ... Loading ...

Komentara 37

 1. I ja se slažem s Ninom i Ary.
  Čitam komentare i ne verujem kako se lako zapalite na propagandu i odmah hajka, diskvalifikacija, lomača…. Tužno zaista. Gde vam je nestao evrovizijski duh koji vas je i doveo na ovaj sajt? Gde vam je tolerancija i zajedništvo za kojim i sami ceznete?
  Tek, ovi koji su za diskvalifikaciju samo zato jer im se ne sviđa pesma. A da im se sviđa onda valjda ne bi bili.
  I malo pojasnjenje, pesma od Hatara uopšte ne promoviše mržnju već naprotiv oni iskazuju svoju zabrinutost za danasnje stanje u svetu.
  Strasno. Nalozena rulja povika uglas “špalire veštice na lomači” :/
  Baš ste primer kako političari mogu da nalože masu i olako upravljaju njome.

 2. @escfan Što se tiče diskvalifikacije imaš pravo! Jedino što bi se mogli desiti je da iz prvog idu samo 9 a iz drugog 11 zemalja zbog velike razlike koja se stvorila. Ali da novi ždrijeb bude to ne vjerujem. Može isto biti da će sve ostati po starom ali da će za drugi put promijenit pravila.

 3. Kakvi komentari? Izraelu se ne dopadaju stavovi glazbenika sa Islanda i idemo odmah na diskvalifikaciju? Politička kao poruka? Kakva je to država ako netko bilo što kaže protiv, po sili automatizma si odmah protiv nje? Ako glazbenik u svojoj pjesmi odnosno radu iskaže nešto što nije konvencionalno ili ti politički korektno, treba odmah polučiti sa diskvalifikacojim?! Apsurdno, gori su nego ukrajinci kad su izdejstvovali zabranu nastupa Rusije.
  Hatari imaju dobru pjesmu!

 4. Problem je što se iz prvog polufinala može kvalificirati 10. sa 70 bodova, a u drugome polufinalu i 100 bodova može biti malo za kvalifikaciju.

 5. ne podrzavam ni ja Izrael, koliko zla su imali, toliko su ga i pocinili, ali tome mjesto nije na eurosongu i definitivno zasluzuju diskvalifikaciju. samo steta jer ce bit malo nepravedno da prvo polufinale ima 16 a drugo 18 sudionika, ali to su pravila.
  mogli smo odmah znat da ce bit problema sa Izraelom od onog skandala s gradom domacinom

 6. Iskreno kada su pobijedili pjesma mi se stvarno svidjela i oni su mi kao grupa bili cool i cak mi je Island bio jedno vrijeme u TOP5, ali su otisli predaleko. Prvobitno sam mislio da oni u pjesmi kritiziraju fasizam i nacizam. Eurosong nije mjesto sirenja mrznje i prljavih politickih igri tako da sam za diskvalifikaciju. Zaista mislim da ova evrovizijska sezona nece propasti bez njih, stovise nakon objave kasnijih pjesama potpuno sam zaboravio na njih. Doticni umjetnici nisu dostojni te scene

 7. Nisam do sad bila za diskvalifikaciju, ali kad sam pročitala razloge za to sam da se diskvalificiraju. Bolje im je bilo da su bojkotirali Eurosong nego na ovaj način predstaviti svoju zemlju. Politici nije mjesto na Eurosongu.

 8. @hirscher1 Nakon što se održi ždrijeb, ne može se. Pročitao sam to negdje jučer i to baš potaknuto ovom temom oko diskvalifikacije Islanda. Jer onda bi se praktički cijeli ždrijeb trebao ponoviti, s obzirom da ne možeš samo jednu zemlju prebacit u prvo (treba uzeti u obzir različite faktore, kao što su alokacijski potovi, susjedsko glasanje itd…) i uvijek bi bilo pitanja ”što bi bilo kad bi bilo”, recimo da baš ta zemlja koja se prebaci iz drugog u prvo polufinale ispadne jer je ostala na 11. mjestu…

 9. @padakisha Pravopis preporuča sastavljeno pisanje, ali dopušta se i rastavljeno. Ja nikad ne bih napisala rastavljeno, ali to zapravo nije pogreška. Oprosti, morala sam komentirati, profesionalna deformacija hahah.

 10. Previse degutantna pjesma, previse cliche nastup,osobito za ovaj zanr. Stavovi 0, odvratan cilj i nacin predstavljanja zemlje. Najposlje koji k se ima tamo neki Island buniti za Palestince kad nisu povezani ni u kakvom smislu. Diskvalifikacija nego sto

 11. Na stranu što mi se ne sviđaju, stava sam da nisu ni zasluzili da nastupaju na Evroviziji ako im primarna namera nije da predstave svoju zemlju, sebe, da se takmice i slave Evroviziju kao veliki festival ljubavi, tolerancije, mira i pozitivne energije…
  Zasto bismo zalili nekoga ko sa potpuno pogresnim namerama ide u Izrael tj. na ESC.

 12. @ivanfranicsgmail-com Aha, na njih si mislio. Ma sve ok, kužim, i meni je trebalo neko vrijeme da osvijestim činjenicu da ih nema ove godine. Doslovno sam još do prije desetak dana razmišljala o tome što Bugari čekaju s objavljivanjem pjesme hahah.

 13. Hatari je prije prijave za svoj nacionalni izbor bio pred raspadom, a Eurosong samo provode kao samopromociju. Izrael im sad pravi besplatnu reklamu, a to u biti i je što Hatari želi, tj. drugim riječima, svojim izjavama samo trolaju (najbolja je jedna u kojoj govore da će uništiti kapitalizam, a dotle će prodavati svoju sodu). Njihovo se licemjerje vidi najbolje u tome da su potpisnici islandske ankete za bojkot Eurosonga u Izraelu. Nadam se da će ih zaista diskvalificirati pa da im se to sve obije o glavu.

 14. Ne treba ih diskvalifikovati. Od pocetka se znalo za tu situaciju i sve se do sada cekalo da bi ih diskvalifikovali??? Nema smisla.

 15. Na Islandu se inače potpisivala peticija da se bojkotira ovogodišnji Eurosong zato što se održava u Izraelu. Nakon što Islandska televizija nije udovoljila njihovoj želji, očito su odlučili promijeniti taktiku: ako već ne možemo bojkotirati Izrael, poslat ćemo band koji će ih tamo propisno isprovocirati. Zbog koga ili čega žele protestirati? Palestine? Baš me zanima da li bi u Palestinu ili bilo koju drugu arapsku zemlju mogli i prismrdjeti sa scenskim nastupom koji nalikuje na performans iz nekog BDSM/Fetiš kluba.

 16. @bulbasaur Nakon što je jednom održan ždrijeb polufinala, nema više premještanja zemalja, makar se radilo i o takvoj netipičnoj, izvanrednoj situaciji. I pretpostavljam da je mislio na Bugarsku, koja je jedina odustala u odnosu na prošlu godinu.

 17. Na stranu to što sam se pomalo zarazio islandskom pjesmom, na eurosongu nema mjesta nikakvom politiziranju (barem na papiru 😉 ) pa Islanđani, ako želite protestirati, protestirajte, ali na glečerima..
  A sad ispada da gubimo i 3. zemlju što je već pomalo zabrinjavajuće..
  Dakle, hoćemo li izgubiti još jednu zemlju ako se slučajno otkrije da neki predstavnik/ca javno podržava Palestinu?? Politika nek se vrati u šuplje pore državnih parlamenata, a glazba nema i nikada ne smije imati granica.. eto, toliko

 18. Nevezano za to što ja mislio o Izraelu, Eurosong nije ni mjesto ni vrijeme za političke proteste, i treba ih diskvalificirati.

 19. To bi značilo 16 zemalja u prvom i 18 u drugom polufinalu. Izgubili smo Ukrajinu i sad možemo Island. Čovječe pa oni su bili sigurna dva finalista! Inače Siren Song volim, islandsku pjesmu ne. Prevelik je to kaos! Dobro Ukrajina se bar obračunavala u svom dvorištu, ali Island je nešto sasvim drugo. E sad budu li Islanđani ostali kući, baš me zanima hoće li Eurosong biti preseljen u Europu ili će bit novih sranja.

 20. Ja sam apsolutno za izbacivanje, jer takvoj pjesmi punoj mržnje nikako nije mjesto na jednom Eurosongu, koji slavi ljubav. Jedina loša stvar njihovog odustajanja bila bi praktički 24 oduzeta boda Švedskoj u glasanju (12 iz televotinga i 12 od žirija), tako da je možda bolje da ostanu pa ispadnu u polufinalu, jer će ih ionako žiriji pokopati 😀

 21. Moje mišljenje je da eurovizijska pozornica nije mjesto za protestiranje i iskazivanje političkih stavova. Ne želim im diskvalifikaciju, ali ako je to jedini način na koji ih se može spriječiti da ostvare svoje namjere, podržavam zabranu njihovog nastupa. Uvijek ću se zauzeti za slobodu govora, ali ovo nije ni način, ni mjesto, ni vrijeme… Eurosong se ne smije pretvoriti u politički skup, niti bi politika trebala imati ikakav utjecaj na njega.

 22. A šta se čekalo svo ovo vrijeme do sad, pa nisu oni izabrani juče?! Ovo takmičenje se vrti oko svega samo ne oko muzike. Svake godine se sve više i više gubi suština Eurosonga.

Odgovori