Južna Holandija dala Rotterdamu milijun eura za kandidaturu

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: gadventures.com

S odustajanjem Amsterdama, drugi najveći nizozemski grad Rotterdam postao je glavni favorit za domaćinstvo Eurosonga 2020. To su uočili i neki gradovi koji su isto u pokrajini Južnoj Holandiji, koji su odlučili povući svoje kandidature i ponuditi im svoje smještajne kapacitete (Den Haag). No kako su nedavni medijski natpisi objavili kako EBU želi organizaciju Eurosonga u Maastrichtu, vladajući iz Južne Holandije odlučili su dodatno uložiti.

Naime, kako piše portal AD.nl, pokrajina Južna Holandija odlučila je uložiti oko milijun eura samo u promidžbu za dobivanje organizacije Eurosonga 2020. Političar Rense Weide iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD) želio bi vidjeti turiste u gradu i smatra kako će organizacija imati samo dobre posljedice.

– Preko sto milijuna ljudi gleda (Eurosong) svake godine. Ovo je zlatna prilika za promociju i pokazivanje južnoholandskih prelijepih krajolika i gradova kao što su Kinderdijk, Keukenhof, grad sira Gouda i kraljevski grad Den Haag. Na primjer, u prezentacijskim razglednicama koje služe za upoznavanje s natjecateljima – izjavio je Weide.

Rast cijena smještaja

Iako službeno Rotterdam nije postao domaćin, hoteli u gradu počeli su se ponašati kao da jest. Naime, u doba kad bi se natjecatelji i fanovi trebali okupljati, hoteli su već počeli tražiti oko stotinjak eura po sobi. Dizanje cijena u vrijeme Eurosonga nije ništa neobično, uzimajući u obzir da je već u ovo vrijeme protekle godine dvotjedni smještaj u Tel Avivu zahtijevao džeparac od oko 17 tisuća kuna.

Prema trenutnim informacijama, hoteli u Rotterdamu i okolici zasad su blokirali rezervacije za oko 3000 hotelskih soba i smještaja, u slučaju da Rotterdam bude odabran, pa da delegacije mogu rezervirati smještaje. Svibanj i rujan i inače su nezgodni za rezervacije smještaja u Rotterdamu, u kojem se nerijetko održavaju razni kongresi i seminari, a činjenica da je oko 3000 soba blokirano za razdoblje između 2. i 16. svibnja (kada bi se trebao održati Eurosong) dovela je do naglog rasta cijena.

Podsjetimo, predaja kandidacijske knjige, u kojoj sadrže svi podaci vezani za određen grad (objekt u kojem bi se održao, financiranje, smještajni kapaciteti, prometna infrastruktura), traje do 10. srpnja. Domaćin Eurosonga 2020. trebao bi biti poznat u kolovozu.

Komentara 4

  1. @marko U tekstu se ne misli na zemlju, nego na pokrajinu Južnu Holandiju (eng. South Holland). To je naziv pokrajine, koji se ne prevodi na hrvatski pa da bude Južna Nizozemska.

  2. Moj gl. favorit da bude grad domacin je Arnhem, ali sigurno ce to biti Roterdam sto mi opet nece biti zao. 🙂

Odgovori