Kako je Makedonija birala? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Kako je Makedonija birala?

  6 min za čitanje   2 komentara

Kao neovisna država Makedonija je prvi put sudjelovala na najvećem glazbenom festivalu Europe daleke 1998. godine. Ove godine ćemo je gledati po 19. put u borbi za što bolji plasman na Eurosongu. Svoje predstavnike Makedonija birala je na različite načine i to sedam puta interno, osam puta Skopskim festivalom, a četiri puta nacionalnim izborom za pjesmu predstavnicu na Eurosongu.

Priredila: Milka Malezanova

Od festivala do internih izbora

Za prva tri sudjelovanja na Eurosongu 1998., 2000. i 2002. godine makedonski predstavnici birani su putem Skopskog festivala. Do 2002. godine Skopje fest je bio najveći glazbeni festival u zemlji. Međutim, 2003. godine, zbog financijske krize, odluka Makedonske radiotelevizije je da se festival ne održava kako bi se uštedio novac za narednu godinu i makedonsko sudjelovanje na Eurosongu.

U međuvremenu organizator i nositelj prava za  makedonskog predstavnika napravio je nove kriterije za nacionalni izbor za najbolju skladbu. Ipak, 2008. se zbog još većih financijskih problema, Skopski festival vraća i tu ostaje sve do 2012. godine kada MRTV počinje biranje predstavnika internim putem. Takav način se zadržao tri godine. Nova promjena dešava se 2015. godine kada se odlukom Makedonske radiotelevizije ponovo pjesma Eurovizije bira na Skopskom festivalu. Nakon toga organizatori opet biraju predstavnike interno i takav način odabira predstavnika i danas je aktualan.

Skandali i nepoznati detalji

Prvi predstavnik Makedonije 1998. godine na Eurosongu je bio Vlado Janevski s pjesmom Ne zori, zoro kojom je pobijedio na Skopskom festivalu. Te godine glasala je isključivo publika putem televotinga. Mnogima je favorit s tog izdanja Skopskog festivala bio Sašo Gigov-Giš s etnom pjesmom Samovilska svadba. Neki će i danas reći da je upravo ta pjesma zaslužila predstavljati Makedoniju u Birminghamu.

U naredne dvije godine pravila glasovanja su se promjenila i glasovanje je održano u tri dijela – stručni žiri, gledatelji putem televotinga i publika u dvorani. Godine 2002. godine pobjednica festivala bila je Karolina Gočeva s pjesmom Od nas zavisi. Manje je poznato da je malo falilo da Karolina ne otputuje na Eurosong u Tallinn. Naime, Karolinina želja bila da pjesmu pjeva na engleskom, a MRTV je smatrala da ju je bolje pjevati na makedonskom. Kako je pjesma bila već prijavljena EBU-u u makedonskoj verziji, Karolina je imala dvije mogućnosti – pjevati je na makedonskom ili odustati, a onda bi umjesto nje u Tallinn putovala dugoplasirana Andrijana Janevska. Karolina se na kraju ipak složila da svoju pjesmu izvede u originalnoj, makedonskoj verziji. Ipak, njena želja se djelomično ispunila 2007. kada je ponovno bila izabrana za makedonsku predstavnicu na Eurosongu s pjesmom Mojoj Svet čiji je refren otpjevala na engleskom jeziku.

Sljedeće sudjelovanje Makedonije dogodilo se 2004. godine u Istanbulu, a predstavnik je bio Toše Proeski s pjesmom Angel si ti, čija se engleska verzija zvala Life. Te godine je MRTV interno izabrala pjevača, a pjesma je odabrana od osam ponuđenih.

Kada je riječ o skandalima vezanim za nacionalne izbore pjesme koja će predstavljati Makedoniju na najvećem glazbenom festivalu u Europi, moramo spomenuti 2005. godinu. Za kartu za Kijev borili su se Martin Vučić i Aleksandra Pileva, a svako od njih otpjevao je po četiri skladbe, dok se glasanje odvijalo u dva kruga. Kao i prethodnih godina, glasali su članovi žirija, publika u dvorani i gledatelji telefonskim putem. U prvom krugu izabrane su dvije skladbe koje su ušle u drugi krug. Bile su to pjesme Ti si son u izvedbi Martina Vučića i Sonce i mesečina koju je pjevala Aleksandra Pileve. Nakon prvog kruga glasovanja, atmosfera u dvorani postala je užarena. Bilo je zviždanja i negodovanja, osobito kad je glasovao žiri. Aleksandrini navijači tvrdili su da je pobjeda namještena Martinu jer su žiri i publika u dvorani “kupljeni”. Oni koji su navijali za Martina tvrdili su da je upravo televoting namješten. Na kraju, pobjedu je odnio Martin i to  glasovima žirija i publike u dvorani. Aleksandra je ipak ostala drugoplasirana iako je pobijedila u telefonskom glasanju. Navijači oba izvođača su bili jako revoltirani i tvrdili su da je izbor od početka namješten, dok su menadžerski timovi podnijeli prigovore o nepravilnostima glasanja. Nakon razmatranja cijele situacije Makedonska radiotelevizija izašla je sa službenom odlukom da je sve bilo potpuno regularno i da u  Kijev putuje Martin Vučić s pjesmom Ti si son čija engleska verzija nosi naziv Make My Day.

Idući zanimljivi detalj dogodio se na nacionalnom izboru 2009.  Prvi put na Skopje festu održane su dvije polufinalne večeri, a u svakoj od njih bilo je po 16 pjesama. Mjesto u finalu osiguralo je po osam prvoplasiranih iz oba polufinala, a glasovao je stručni žiri i publika putem televotinga. Pobjednik prvog polufinala i pobjednik drugog polufinala na kraju su osvojili prvo, odnosno drugo mjesto u finalu Skopje Festa.  Razlikom od  samo jednog boda pobjedila je grupa Next Time s pjesmom Nešto što ke ostane koja je i branila boje Makedonije u Moskvi dok je drugo mjesto osvojio duet Kaliopi i Nauma Petreskog s pjesmom Rum dum dum. Kaliopi i Naum nisu izašli na scenu da prime nagradu za drugo mjesto. Umjesto toga, dobili su prava sudjelovanja na Sunčanim skalama gdje su pobjedili istom  skladbom.

Kad je riječ o internim izborima Makedonske radiotelevizije jedini skandal se dogodio 2013. godine. Naime, nekoliko dana nakon što je predstavljena pjesma Imperija Esme Redžepove i Vlatka Lozanoskog – Lozana, došlo je do promjene pjesme. Kao razlog su naveli da je promjena posljedica nezadovoljstva pjesmom i pritužbi makedonske javnosti. Imperia je zamijenjena pjesmom Pred da se razdeni.

Za kraj,  prisjetimo se najboljeg rezultata Makedonije na Eurosongu kojeg je donijela Elena Risteska s pjesmom Ninanajna 2006. godine.

Hoće li ovogodišnja predstavnica Sjeverne Makedonije, interno odabrana Tamara Todevska konačno ući u finale nakon šest neuspješnjih godina i hoće li ostvariti i najbolji plasman za Makedoniju svih vremena? Vidjet ćemo u svibnju.

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

  1. botox — 21. veljače 2019. u 14:04

    Predlazem kraticu Sjeverna M. ili SM

  2. YuGAYslavia — 21. veljače 2019. u 13:12

    Makedonija je grcka pokrajina, a Sjeverna Makedonija je neovisna drzava, mislim da bi to trebali ispraviti jer je sporazum postignut i usao u primjenu.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?