Katalonija postaje članica EBU-a? – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Katalonija postaje članica EBU-a?

  2 min za čitanje   5 komentara

Europska radiotelevizijska unija uskoro bi mogao dobiti i novu punopravnu članicu! Katalonski parlament podržao je zahtjev za učlanjivanjem katalonske radiotelevizije u EBU sa 75 glasova za, 56 glasova protiv i 4 suzdržana. Sudjelovanje Katalonije na Eurosongu postaje također sve izglednije, budući da je parlament podržao i tu ideju sa 69 glasova za, nasuprot 60 glasova protiv i 6 suzdržana.

Punopravna članica 2020.

Katalonska radiotelevizijska organizacija (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) sastoji se od katalonske televizijske kuće Televisió de Catalunya i katalonskog radia Catalunya Ràdio. Prvotno težište učlanjivanja katalonske radiotelevizije u EBU bit će TV3, jedan od sedam kanala u sustavu Televisió de Catalunya. Zahtjev za učlanjivanjem trebao bi biti podnešen 2019., a dobivanje punopravog članstva očekuje se 2020. godine.

Prvi eurovizijski koraci

Katalonija je svoje prve eurovizijske korake napravila  još 2004. godine, kada je TV3 u suradnji s radiotelevizijom Andore RTVA organizirao andorski nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije. Ipak, iako su TV3 i RTVA uživali u međusobnoj suradnji, preveliki troškovi zaustavili su ih u daljnjem zajedničkom djelovanju.

Katalonska radiotelevizija planira emitirati pojedine događaje u EBU-ovoj organizaciji, a kao središte najveće rasprave i promišljanja nametnuo se prijenos Eurosonga. Ukoliko prijenos bude omogućen na katalonskom jeziku, Katalonci bi Eurosong 2019. mogli gledati uživo preko svojih malih ekrana.

Tko se još prijavio?

Osim katalonske radiotelevizije, još neke europske radiotelevizijske kuće nadaju se postati punopravnim članicama EBU-a. Među njima su KVF (Farski Otoci), Khabar Agency (Kazahstan), RTK (Kosovo) i 1FLTV (Lihtenštajn).

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

 1. escmusic — 31. prosinca 2018. u 14:30

  Totalno bezveze, Eurosong će postati natjecanje totalno anonimnih zemalja, tj.pokrajina.

 2. Babe — 31. prosinca 2018. u 13:44

  Zašto…. Gluposti rade…

 3. wecouldbethesame — 31. prosinca 2018. u 12:54

  @yugayslavia Slavonija, Dalmacija, Istra, Gorski Kotar, Pešćenica, Mirogoj, Sljeme, Kaptol, Gradec…

 4. Manuella — 31. prosinca 2018. u 11:44

  Kataloniju pustili prije u EBU nego Lihtenštajn i Kazakhstan?

 5. YuGAYslavia — 31. prosinca 2018. u 11:12

  Rade cirkus od Eurosonga eto sto… od navedenih jedino podrzavam sudjelovanje Kazahstana i Liechtensteina jer su neovisne drazve u svakom smislu. Farski otoci su autonomna drzava Kraljevine Danske, ako Dancima ne smeta ne bi trebalo ni nama. Katalonija/Kosovo – NE! Ako dozvole Kataloniji i Kosovu sudjelovanje, pokrenuti postupak da i Zagreb sudjeluje kao neovisan!

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?