Kazahstan i Wales na Eurosongu?

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Već je poznato da će Kazahstan i Wales debitirati na Dječjem Eurosongu 2018. te su se stoga mnogi počeli pitati hoćemo li ove dvije zemlje imati prilike gledati i na Eurosongu u Izraelu. Međutim, to nije jedina nedoumica koja “muči” obožavatelje ovog glazbenog natjecanja. Budući da će se Wales natjecati kao jedina država Ujedinjenog Kraljevstva, dovodi se u pitanje i sistem glasovanja. Portal ESCBubble odlučio je na ta i druga pitanja dobiti odgovore izravno od samog EBU-a (European Broadcasting Union).

“Kazahstan samo pridruženi član”

Prvo pitanje odnosilo se na činjenicu da je televizijska kuća zadužena za sudjelovanje Kazhstana na Dječjem Eurosongu Khabar Agency te da ona, baš poput australskog SBS-a, nije punopravna članica EBU-a već samo njihov pridruženi član. Novinare je zanimalo znači li to da su se pravila promijenila i da se sada na Eurosongu mogu natjecati čak i one zemlje koje nisu punopravne članice.

“Referentna grupa Dječjeg Eurosonga, koja predstavlja sve sudjelujuće televizijske kuće, ima pravo pozvati sve zemlje članice EBU-a da pristupe Dječjem Eurosongu tijekom jedne godine. Khabar Agency, televizijska kuća Kazahstana, EBU-ov je pridruženi član i kao takva ima se pravo natjecati na Dječjem Eurosongu 2018. Pravila se nisu promijenila!” – odgovorio je EBU.

Na pitanje hoće li Kazahstan biti pozvan da sudjeluje na Eurosongu u Izraelu odgovorili su:

“Samo je punopravnim članicama dozvoljeno natjecanje. Ipak, ponekad Referentna grupa Eurosonga može napraviti iznimku i pozvati zemlju koja je pridruženi član, da pristupi natjecanju kao počasni gost, što je već bio slučaj s Australijom. Nema plana za proširenje ovog aranžmana na ostale pridružene članice.”

“Walesu zahtjev odobren”

Budući da se ove godine na Dječjem Eurosongu natječe Wales kao jedina i zasebna država Ujedinjenog Kraljevstva, otvorilo se pitanje hoće li takva mogućnost biti pružena i Engleskoj, Škotskoj te Sjevernoj Irskoj. EBU je pojasnio:

S4C, član EBU-a, pokazao je interes za sudjelovanje i emitiranje Dječjeg Eurosonga 2018.. Budući da Dječji Eurosong neće emitirati nijedna druga članica EBU-a u Velikoj Britaniji, Walesu je zahtjev odobren. Ujedinjeno Kraljevstvo sudjeluje kao jedna zemlja na Eurosongu s BBC-jem kao njihovom televizijskom kućom. Ako je više od jedne članice EBU-a iz različitih država Ujedinjenog Kraljevstva podnijelo zahtjev za sudjelovanje na Dječjem Eurosongu, tada, ukoliko nacionalni član EBU-a odnosno Ujedineno Kraljevstvo ne želi sudjelovati kao cjelovita država, EBU i referentna skupina Dječjeg Eurosonga razmotrit će ostale zahtjeve.”

EBU je također nadodao i da izmjena u načinu glasovanja neće biti.

Komentara 9

  1. Mene tak zaboli kiki. Bilo bi zanimljivo imati sve njih pojedinacno, zasto ne? Bio bi v3c red da daju priliku i Kosovu, samo da im Srbi odluce konacno dozvoliti.

  2. Australija koja nema nikakve veze sa Europom da, a Kazahstan koji je dijelom u Europi, uključujući da u taj dio spada i njihov glavni grad, i koji se natječe u gotovo svim europskim sportskim natjecanjima ne??? Dragi EBU, što vas je to spopalo?
    @blink Meni bi bilo bolje da se ENG ŠKO WAL i SI natječu pojedinačno kao i u nogometu. Imati UK i Wales u jednom natjecanju je sasvim nepromišljeno i tupavo. Ili imat UK ili sve četiri zemlje. Ja bih rađe da se sve četiri natječu pojedinačno.

  3. ne kuzim uopce zasto je nekome palo napamet da bi Wales mogao ici samostalno na ESC…to jedino da UK odustane
    A za Kazahstan bi mi bilo drago, ipak su oni jednako europski koliko i trijo AZE GEO ARM

  4. Što se tiče Kazahstana meni uopšte ne smeta da učestvuje i na Eurosongu. Zašto da ne, što više različitih kultura to je bolje.
    Mislim da bi to i učinilo ovo natjecanje puno zanimljivijim. Ne shvaćam osobe koje se žale što na Evroviziji učestvuju zemlje van Evrope, to ništa neće odmoći, a učiniće ovo takmičenje puno zanimljivijim. 🙂

Odgovori