Kći Malene Ernman nominirana za Nobelovu nagradu

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: EBU

U proteklih nekoliko mjeseci svijet je čuo za 16-godišnju Šveđanku Gretu Thunberg, koja svakog petka štrajka ispred parlamenta kako bi upozorila na klimatske promjene. Njezin pokret School Strike 4 Climate dobio je globalne razmjere – po svijetu na desetke tisuća srednjoškolaca odlučilo je ići njezinim koracima, a danas će se tom pokretu priključiti i srednjoškolci iz nekolicine hrvatskih gradova.

– Mnogi ljudi kažu da je Švedska mala zemlja i da nije važno ono što mi radimo. Međutim, ja sam naučila da nikada nisi dovoljno nemoćan kako bi nešto promijenio. Ako nekolicina djece može dobiti medijsku pažnju samo zato što se nisu pojavili u školi, zamislite onda što sve možemo učiniti zajedno ako to uistinu želimo. Da bismo uspjeli u tome, moramo govoriti jasno, bez obzira na to koliko je to neugodno – objasnila je Greta razloge svog štrajka. Kako je uistinu bez dlake na jeziku, pokazuje i činjenica da je na skupu u Davosu izravno prozvala čelnike da su oni krivi za klimatske promjene, a svoju je obitelj natjerala da postanu vegani i ne putuju avionima.

Njezina nastojanja da promijeni svijet o klimi, ponukala je trojicu zastupnika norveškog parlamenta da ju nominiraju za Nobelovu nagradu za mir. Ukoliko je dobije, bila bi najmlađa dobitnica te nagrade u povijesti, što je zasad Pakistanka Malala Yousafzai.

– Nominirali smo Gretu jer je klimatska prijetnja jedna od najvažnijih uzročnika rata i konflikata. Masovni pokret koji je pokrenula Greta snažan je doprinos miru – izjavio je parlamentarni zastupnik Freddy Andre Oevstegaard za norvešku medijsku agenciju VG.

“Ten Years Challenge”

Veza ove 16-godišnjakinje s Aspergeovim sindromom s Eurosongom je njezina majka, također velika borkinja protiv klimatskih promjena. Kad je Greta imala šest godina, njezina majka Malena Ernman dobila je wildcard za nastup na Melodifestivalenu 2009. Tu pozivnicu je Malena itekako opravdala na koncu osvojivši to izdanje Melodifestivalena s pjesmom La Voix. Inače, ovo je bilo prvi put u povijesti da Švedska šalje pjesmu s dijelom teksta na francuskom jeziku.

U svibnju 2009. Malena je s velikim očekivanjima išla na 54. Eurosong, no kraj finalne večeri je dočekala na 21. mjestu. Inače, u povijest Eurosonga te večeri je ušla i njezina haljina, koju je dizajnirala Camilla Thulin, a izrada je koštala oko 400 tisuća švedskih kruna (oko 37,5 tisuća eura).

Komentara 3

  1. Nevjerojatno pametna i osviještena djevojka. Stvarno joj se divim, svima bi trebala biti primjer. Primjer da se ne možemo izvlačiti na to da je bolje da ništa ne pokušavamo poduzeti jer kao pojedinci ne možemo ništa. Ako to može jedna tinejdžerica, onda možemo svi. Samo treba krenuti.

Odgovori