Kladionice: Francuz gotovo bez konkurencije, Irska i Azerbajdžan pri vrhu

Podijeli na Facebook Twitter

Par sati nas dijeli do početka finala 56. Eurosonga. Kakvo je stanje na kladionicama? Tko će slaviti večeras?

Show kojeg smo toliko dugo iščekivali počet će za za tri sata. Ukupno 25 zemalja, 25 pjesama i isto toliko nastupa, 43 glasačke zemlje – a samo jedan pobjednik. Dosta lijepih trenutaka, uzbuđenja i, vjerujemo, iznimno zanimljivog glasovanja nas čeka večeras.

Tko će pobijediti? Francuz ne pada s prvog mjesta kladionica. Štoviše, kvote na njega su sada i manje, nakon odrađenih proba. Žiri će ga sigurno jako puno podržati, a ostaje nam za vidjeti što će reći televoting. Irska se jako visoko popela nakon odrađenih proba. Jedward su sada na drugom mjestu, a ubrzo ćemo i doznati hoće li opravdati takva očekivanja. Spremili su iznimno zanimljiv scenski nastup, a publika je na isti sjajno reagirala u polufinalnoj večeri. I Azeri su u vrhu, barem što se prognoza tiče. Eldar i Nigar su s pjesmom “Running Scared“ i simpatičnim nastupom osvojili srca mnogih u prvoj polufinalnoj večeri, a večeras će nastupiti pod odličnim rednim brojem – 19.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Estonija su još u TOP 5 na kladionicama, no što se tiče Estonke Getter Jaani, fanovi joj sada daju mnogo manje šanse za pobjedom. Izvukla je redni broj 8 u finalu, a ne treba ni spominjati da će prije nje redoslijedom nastupati Mađarska, Irska i Švedska.

Redoslijed nastupanja u finalu – jako, djelimično ili nikako bitan faktor?

Godine 2004. posljednji je put pobijedila zemlja koja je nastupala u prvoj polovici finala. Svi se sjećamo Ruslane iz Ukrajine, a ona je s pjesmom “Wild Dance“ i s rednog broja 10 skupila 280 bodova i prvu pobjedu za svoju zemlju. Od tada su pobjeđivale (redni broj nastupanja u zagradi):

Grčka (19)
Finska (17)
Srbija (17)
Rusija (24)
Norveška (20)
Njemačka (22)

Večeras bi se moglo pokazati kako i dalje mogu pobijediti zemlje koje su nastupale relativno rano. Naime, u drugoj polovici večerašnjeg finala šanse za pobjedu, ili bar djelomične šanse za istom, daju se UK-u, Njemačkoj i Azerbajdžanu. Ukoliko Britanci i Azeri razočaraju vokalnom izvedbom, vjerojatno i neće imati tolike šanse za pobjedom. Lenina pjesma nije “instant“, kako bi strani fanovi rekli, te nam možda preostaje da favorita za pobjedu tražimo u prvoj polovici?

Sve opcije su otvorene i upravo zbog toga se još i više radujemo večerašnjem finalu. Uredništvo eurosong.hr | eurovision-croatia.com vam želi ugodnu i zabavnu večer. Neka vaši favoriti ostvare što bolji plasman. Osjetite ritam srca 😉

Odgovori