Kome će pripasti ovaj trofej?

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Svake godine izvođač i skladatelj pobjedničke pjesme dobiju trofej kao simboličnu nagradu za njihov podvig. Od 2008. godine EBU uvodi stalni i službeni trofej, ručno rađen mikrofon od stakla. Postoje određene varijacije u trofeju svake godine, s obzirom da se na istom treba napisati ime grada domaćina i nacrtati zastava u obliku srca zemlja domaćina Eurosonga.

Nezgode sa staklom

Nedugo nakon što mu je uručen trofej, norveški predstavnik s Eurosonga 2009. ga je uspio polomiti. U naletu euforije, Alexandrt Rybak je nepažljivo spustio svoju nagradu na pod scene.

Emmelie de Forest, danska pobjednica s Eurosonga 2013., također je imala sličnih poteškoća. Naime, trofej je posuđen danskom nacionalnom muzeju, no u trenutku otvaranja kutije pošiljke, otkrili su kako je trofej polomljen u dva dijela. Srećom, stručnjaci su ga uspjeli zalijepiti.

Prelijepi trofej pripast će pobjedniku Eurosonga 2015.

Komentara 8

 1. sve će nam sutra biti jasnije oko ponoći i kojih 15 minuta kasnije 🙂

  Realno sad mi je postalo sve sasvim sve jedno. Ako malo bolje pogledamo koja god pesma pobedi , biće razloga za pobedu , kao i onih koji baš i nisu njihovi aduti. A da se ja pitam , ha haaaaaaa.esc bi ladno završio u Beogradu ili Moskvi ! 🙂 ali eto ne pitam se ja samo , ha haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
  Večina na stranim forumima komentariše da je italijanska pesma sjajna, ali da to nije za ukus širokih masa u Evropi , i da to realno nije pobednik.
  Ja ipak vidim AUS, SWE i RUS, kao glavne favorite sutra. I potajno ESP.
  Belgijanac je ok momak, pesma je simpa, ali ni to neće podržati sav žiri niti sredovečna i starija publika, ako je neko realan, onda mora znati da je većina glasača na escu od 40 godina na više. A belgijska pesma je s toga aspekta samo zanimljiva ali neozbiljna.

 2. Nikolajev, slažem se sa tvojim mišljenjem u potpunosti.. Moguce da ce Italija, ili cak Belgija (znamo da ni Austrija nije bila favorit, pa su na kraju pobijedili 🙂

 3. Najpribližnija izgleda AUS. … (SWE …manje šanse zbog skore pobede i RUS zbog geopolitičke situacije) ali su obe reklo bi se top 3.

  u drugom planu ITA i ESP. Neki strani mediji pominju SRB, iako većini fanova po forumima to izgleda nemoguće. Potajno , možda BLG, mada čisto sumnjam.

  NOR , EST i AZB nemamjuu šanse.

 4. Mogući pobjednici su: Švedska, Rusija, Španija, Estonija, Belgija i Australija. Za ostale sumnjam da mogu pobjediti.

 5. Dobra stvar što je EBU uveo jedinstveni stalni trofej po kojemu je ESC još dodatno prepoznatljiv. Gledajući sve trofeje koje se dodjeljuju u utrci za Eurosong uključujući i one sa nacionalnih finala najljepši mi je naša Dora, rad Ivice Propadala.

Odgovori