Kreću prijave za Sanremo 2023. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Kreću prijave za Sanremo 2023.

  5 min za čitanje   1 komentar

Nastavno na današnje izdanje ovogodišnjeg izdanja projekta S druge strane ekrana, ostajemo još malo u Italiji. Mnogo ranije nego prethodnih godina, ako izuzmemo 2022., talijanska televizija Rai potvrdila je nastup na Eurosongu 2023., te je otvorila prijave za 73. izdanje svog glazbenog natjecanja Festival di Sanremo.

Rane pripreme

Kako će i četvrtu godinu zaredom natjecanje voditi poznati komičar i Rai-jev voditelj Amadeus, pravila natjecanja uglavnom su ostala ista kao i lani. Kao što je to bio slučaj sa Sanremom 2022., tijekom cijelog tjedna (od utorka 7. veljače do subote 11. veljače, ili nedjelje 12. veljače), 25-ero natjecatelja natjecat će se u kategoriji Campioni (hrv. prvaci).

– Cilj je imati vrijeme dostupno za najdužu pripremu za selidbu pozornice Aristona, te donijeti emocionalnu priču današnje talijanske glazbe u kuće televizijskih gledatelja, dajući glas novim talentima i već afirmiranim izvođačima. Ova ekipa, čak i na temelju pristiglih glazbenih predložaka, bit će odabrana, kao i uvijek, na temelju vrijednosti njihovih pjesama i potencijala u odnosu na tržište, s posebnom pažnjom na njihovu radiofoničnost – objasnio je Amadeus razloge zašto se krenulo ovako rano u pripremu.

Prijave

Kao i svake godine dosad,  diskografska kuća izvođača mora Amadeusu i Rai-ju predati tzv. pismo namjere nastupanja, te poslati demo-verziju snimke do 28. studenog. Ukoliko Amadeus da “zeleno svjetlo”, izvođač i njegov diskograf do 20. prosinca mogu podnijeti prijavu koja mora sadržavati:

 • ispunjen formular za prijavu potpisan od strane izvođača i diskografske kuće;
 • kratku biografiju izvođača;
 • pet kopija teksta pjesme;
 • snimku pjesme;
 • izjavu o odgovornosti svakog izvođača i autora pjesme kako je pjesma napravljena u skladu s pravilima;
 • izjavu o prihvaćanju uvjeta natječaja za nezavisne diskografske kuće koje nisu registrirane u talijansku verziju ZAMP-a;
 • fotokopiju osobne iskaznice svih izvođača i autora pjesme;
 • tri fotografije izvođača.

Uz ovu dokumentaciju, izvođači će morati prijaviti i pjesme za večer obrada (10. veljače), za koju u obzir ulaze sve pjesme od 1. siječnja 1960. do 31. prosinca 1999. Izvođač za ovo može prijaviti i izvođača s kojim će izvesti obradu.

Svi izvođači bit će objavljeni od 3. prosinca nadalje putem objava za medije.

Važno je za naglasiti kako će Amadeus za Sanremo 2023. odabrati 22 izvođača, dok će još troje natjecatelja biti izabrano putem Sanremo Giovani 2022. Tako ćemo dobiti sveukupno 25 natjecatelja Sanrema 2022., čija imena bismo trebali znati tijekom finala SG2021., koje je na rasporedu 12. prosinca.

Što se tiče glasovanja, za 2023. Amadeus nije uveo nijednu novinu, osim što je smanjio broj članova demoskopskog žirija.

Raspored

Kao i 2022. godinu, pobjednika Sanrema 2023. birat će publika putem televotinga, žiri 150 novinara koji će dobiti akreditacije za press-centar (podijeljen na žiri televizije i tiskovnih medija, radijski žiri internetski žiri, tj. novinari koji pišu za internetske medije) i demoskopski žiri u kojem će sjediti 300 nasumce odabranih ljudi.

No kako bi fanovi Sanrema mogli planirati gledanje, poslužit ćemo se rasporedom u nastavku:

 • Prva večer (utorak, 7. veljače): Nastupat će 12 ili 13 izvođača iz kategorije Campioni. U ovoj večeri glasovat će žiri televizije i tiskovnih medija (34%), radijski žiri (33%) i internetski žiri (33%). Nema eliminacija.
 • Druga večer (srijeda, 8. veljače): Nastupat će preostalih 12 ili 13 izvođača iz kategorije CampioniU ovoj večeri glasovat će žiri televizije i tiskovnih medija (34%), radijski žiri (33%) i internetski žiri (33%). Nema eliminacija.
 • Treća večer (četvrtak, 9. veljače): Svi izvođači ponovno će izvesti svoje pjesme, a glasovat će demoskopski žiri (sastavljen od 300 nasumce odabranih ljudi; 50%) i televoting (50%). Nema eliminacija.
 • Četvrta večer (petak, 10. veljače): Večer obrada pjesama, u kojoj će izvođači u duetu s izvođačem kojeg su oni odabrali, izvesti obrade talijanskih i svjetskih hitova nastalih od 1. siječnja 1960. do 31. prosinca 1999. Rangiranje večeri će se utvrditi glasovima televotinga (34%), kombinacija novinarskih žirijeva (33%) i demoskopskog žirija (33%). Nema eliminacije.
 • Peta večer (subota, 11. veljače): Svi natjecatelji ponovno će izvesti svoju pjesmu i tu će udio u glasovanju imati televoting (100%). Negdje iza ponoći (sa subote na nedjelju) bit će poznato troje superfinalista koji će ići u ponovno glasovanje, a na kraju večeri bit će proglašen pobjednik Sanrema 2023. kombinacijom glasovanja televotinga (34%), kombinacije novinarskih žirijeva (33%) i demoskopskog žirija (33%). Tijekom noći ili u nedjelju ujutro RAI će pobjedniku Sanrema 2023. prvom ponuditi da predstavlja Italiju na Eurosongu 2023.

Prema uvjetima natječaja, pjesma mora biti na talijanskom jeziku, trajanja do 4:00 minute i da nije komercijalno objavljena prije Sanrema. U slučaju da je bilo kršenja pravila, RAI ima pravo diskvalificirati izvođača.

Dodatne nagrade

Uz Grand Prix Sanrema, dodijelit će se posebne nagrade, koje će dodijeliti grad Sanremo, novinari, kritika i orkestar. Te nagrade su:

 • nagrada za najbolji tekst;
 • nagrada za najbolju glazbenu kompoziciju;
 • nagrada glazbene kritike Mia Martini.

Posebna nagrada dodijelit će se za najbolju obradu tijekom četvrte večeri.

Sanremo Giovani 2022.

Prijave za natjecanje koje dijeli wildcardove započele su još za vrijeme eurovizijskog tjedna, te traju do 12. listopada. Osim iste dokumentacije kao i za Sanremo 2023., izvođači koji će sudjelovati na SG2022. morat će proći audiciju pred Amadeusom i njegovim žirijem. S ovih audicija, koje bi se trebale održati ujesen, u finale SG2022. će se plasirati osmero natjecatelja, dok će s internetske platforme Area Sanremo biti odabrane još četiri pjesme. U finalu 12. prosinca, troje natjecatelja izabrat će:

 • Amadeus (50%);
 • glazbena komisija (50%).

Svi izvođači će u liveu morati izvesti pjesmu uz pratnju orkestra.

Eurovizijska klauzula

Već četvrtu godinu zaredom, izvođač koji bi putem Sanrema htio ići na Eurosong morat će u sklopu pretprijave podnijeti izjavi o odlasku na Eurosong 2023. u slučaju pobjede. Istu izjavu morali su potpisati Mahmood i Blanco, koji su kao predstavnici domaćina osvojili šesto mjesto na Eurosongu 2022. Ovo je ujedno najbolji plasman domaćina još od 2016. godine.

Koga očekujete na Sanremu? Pišite nam u komentare ili na Konektu.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0 via Rai
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

 1. Štefica Judita Tanner — 14. lipnja 2022. u 07:24

  Valjda će ovog puta pobijediti najbolja pjesma, a ne najveći smor. Bilo je pjesama koje su bolje od "Yawnrividi".

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?