Litva smanjuje “Euroviziju”, Slovenija nastupa, veliki interes u Norveškoj

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Andres Putting (EBU)

U subotu 15. rujna, zatvaraju se prijave za Eurosong 2019. I dok se još vijeća gdje će se održati, nekolicina zemalja je objavila novosti vezane za svoj izbor. Koje, saznajte u nastavku.


 LITVA: Eurovizija 2019 s osam emisija

Kultni status među eurovizijskim novinarima i blogerima ima litavski izbor za Eurosong Eurovizija. Povodom nove sezone maratona kojeg održava ova zemlja, u jutarnjoj emisiji Laba diena, Lietuva gostovao je šef litavske delegacije Audrius Giržadas, koji je potvrdio određene promjene u natjecanju. Natjecanje, koje se do prije koje godine održavalo gotovo tri mjeseca, 2019. će godine trajati “samo” osam emisija. To je jedna emisija manje od Eurovizije 2018.

Prema Giržadasovim riječima, Eurovizija 2019 će se održati tijekom siječnja i veljače, kako bi pobjednik imao što više vremena za pripremu za Eurosong. Službeni pravilnik će izaći krajem rujna, a Giržadas se nada kako će ovo ponukati više izvođača na prijavu.


 MALTA: X Factor Malta od 7. listopada

Za nešto od manje od mjesec dana, Malta će započeti svoju potragu za predstavnikom na Eurosongu 2019.! Od 7. listopada na TVM1 krenut će prva sezona natjecanja X Factor Malta, nastalog prema licenci britanskog ITV-a i Simona Cowella. Prvih nekoliko epizoda emitirat će audicije koje su se održale tijekom kolovoza.

U panelu sjede:

  • producent Howard Keith Debono;
  • pjevač Ray Mercieca (član grupe The Riffs);
  • pjevačica Alexandra Alden (koja inače živi u Nizozemskoj);
  • i pjevačica Ira Losco (predstavnica Malte na Eurosongu 2002. i 2016.).

Hoće li X Factor Malta uspjeti ili ćemo plakati za Malta Eurovision Song Contest, saznat ćemo uskoro.


 NORVEŠKA: Preko 1000 pjesama za MGP 2019.

Jedan od natječaja koji uvijek privuče veliku pozornost je onaj za norveški izbor Melodi Grand Prix 2019. Danas ujutro, norveška televizija NRK objavila je kako je do danas u ponoć pristiglo preko 1000 pjesama. U usporedbi s 2018. godinom, to je oko 200-tinjak pjesama manje, ali i dalje respektabilan broj.

Međutim, NRK i dalje zadržava pravo davanja wildcarda određenim pjevačima. Najbolji primjer za to je 2017. godina, kada su pobjednici tog izdanja JOWST Aleksander Walmann dobili poziv od tadašnjeg zamjenika glazbenog urednika MGP-a Stiga Karlsena za prijavu pjesme nakon što su završile prijave. Rezultat? Osvojili su deseto mjesto na Eurosongu u Kijevu.

MGP 2019. će se održati u veljači ili ožujku.


 SAN MARINO: SMRTV još uvijek bez odluke o nastupu

Jedna zemlja čekat će sve do listopada kako bi vidjela hoće li nastupati na Eurosongu 2019. Prema pisanju portala Eurovoix, sanmarinska televizija SMRTV još nije donijela odluku o nastupu. a službeno će odlučiti do 10. listopada, kada je EBU-ov rok za povlačenje neke zemlje bez plaćanja kazne.

Podsjetimo, San Marino je za 2018. godinu birao preko online natjecanja 1in360, koji je završio kao fijasko, što zbog svakodnevnog mijenjanja pravila, što zbog eventualnih pobjednica, koje se nisu proslavile u Lisabonu. Zbog brojnih upita, ali i činjenice da SMRTV nije službeno potvrdio nastup dogodine, produkcija 1in360 je objavila da “je sve moguće, ali ništa nije sigurno”.


 SLOVENIJA: Ema 2019. u planu

Grafika “Eme 2019.” (RTVSLO)

Još jedna zemlja iz regije potvrdila je nastup na narednom izdanju Eurosonga. Riječ je o Sloveniji, čija televizija RTVSLO nije otkrila puno, ali barem imamo obećanje kako ćemo uskoro znati više.

S jednostavnom grafikom, RTVSLO najavila je Emu 2019., a prema pisanju portala Evrovizija.com, natječaj će biti objavljen u listopadu, no format natjecanja neće biti poznat do veljače (najvjerojatnije).

Ove godine, Ema se sastojala od dvije večeri – polufinala sa 16 natjecatelja i finala s osmero finalista (a finale je iz green rooma vodila hrvatska komičarka i blogerica Andrea Andrassy). Nakon glasovanja žirija i publike, pobjedu je odnijela Lea Sirk, koja je potom Sloveniju odvela u finale Eurosonga 2018. nakon dvije godine odsustva.

Komentara 5

  1. @blink Ma nikakvo odustajanje, za dobrobit cjelokupnog Eurosonga uvijek vrijedi “Što više, to bolje” 😉 Ne bi mi bilo drago da ijedna država još odustane, nakon što se ni BiH, ni Turska, ni Slovačka neće vratiti…

Odgovori