[Izdvajamo iz arhiva] Ludnica u komentatorskoj kabini

Podijeli na Facebook Twitter
EBU
Tekst je prvobitno objavljen prije godinu dana. Sljedeći video zapisi su odličan materijal za zagrijavanje pred polufinale Eurosonga.

U zraku je velika napetost dok se proglašavaju finalisti Eurosonga. Svatko želi vidjeti zastavicu svoje zemlje, no na kraju gotovo polovina gledatelja ostane razočarana jer njihova pjesma predstavnica nije prošla u finale.

U nastavku teksta donosimo zanimljive trenutke kada su neke zemlje po prvi put, ili nakon dugo vremena prošle u finale. Poslušajte kako su regirali njihovi komentatori. Savjet: smanite zvuk!

San Marino je poslije Monaka najmanja zemlja koja je ikada sudjelovala na Eurosongu. Zabilježili su četiri ispadanja u polufinalu, da bi se 2014. godine po prvi put uspjeli kvalificirati u završnicu Eurosonga. Trenutak kada voditelj kaže “Saaaan Marino” je poseban zbog mnogih razloga: njihova pjesma nije bila visoko rangirana na kladionicama i listi najdražih pjesmama eurovizijskih fanova, mala su zemlja i imaju samo jednog susjeda (koji nije glasao u tom polufinalu) i na samom kraju – gotovo nitko nije očekivao da će se njihova zastavica pojaviti na ekranu u bilo kojem trenutku proglašanja finalista. Pogledajte kako je to izgledalo na javnoj televiziji San Marina.

Slovenija do 2011. godine nije imala zapažene rezultate na Eurosongu od uvođenja polufinala, a samo su 2007. godine uspjeli proći u finale. Još dvije kuverte su se trebale otvoriti, a nisu bili prozvani favoriti Izrael i Švedska. Anke je uzviknula: “Slovenia!”.

Nizozemska čak osam godina zaredom nije uspjela proći u finale. U 2013. su važili za favorite, a predstavljala ih je njihova zvijezda Anouk. Prozvano je devet zemalja i ostalo je još samo jedno mjesto. Sada zamislite oduševljenje nizozemskih komentatora. Potom i poslušajte.

Slatka švicarska pjesmica je svoj put u finale pronašla kroz izuzetno teško i tijesno prvo polufinale Eurosonga 2011. Dalje nisu prošle Armenija i Turska, ali jeste Švicarska! Komentator je bio nevjerojatno uzbuđen. Ali i mi. Uživajte.

Eurosong se dakako prati i u caffe barovima. Pogledajte reakciju u jednom takvom objektu kada su Finci doznali da su prošli u finale Eurosonga 2011.

No, tu su i trenuci kad se komentatori razočaraju.

Komentara 11

 1. @endlessly nisam ja opće hejter i neka, meni je drago radi dobrog plasmana jer se ne natječe Merlin nego Bosna i njemu svaka čast za karijeru ali ruku na srce ima dosta pjesama plagijata ili ako ti je draže pjesama koje liče na pjesme nekih grčkih izvođača. Slovenija je inače uvijek očajna na escu ,bar po meni, ali te godine su imali vrhunsku pjesmu. Plasman na Eurosongu ne znači nužno i kvalitetu. Čisti primjer prošlogodišnja pobjednica. Bi li pobijedila da nije imala bradu ? Bi malo sutra a isto tako ako se ne varam Poljaci u Bakuu prošli u finale samo radi kostima i onih cura koje su ta bini prale rublje i ”donosile” vodu u kantama ugl bilo je nešto u tom fazonu ….Bilo pa prošlo nije bitno tko vam je ovogodišnji favorit? 😀

 2. @mislim-pozitivno
  Šta će drugo raditi hejter nego vrijeđati jednog od tri najbolja pjevača na balkanu. Ako ćeš po konačnim rezultatima Merlin je imao bolju pjesmu od Slovenije. A Srbija 8, je li i to zbog pjesme ili nedaj bože susjedstva?

 3. @endlessly da da uradio je on svašta nešto malo pisao puno nešto prepisao 🙂 Svejedno 12 bodova za Sloveniju koja je imala super pjesmu a i inače Hrvatska i Slovenija nemaju baš neki super odnos (ni tad ni sad) da bi samo zbog toga dali 12 bodova

 4. @mislim-pozitivno
  Ne bih ja rekao da Hrvatska te godine nije glasala za susjede. 8 poena za Srbiju i 12 za Sloveniju ?? Hm Moze tebi biti antipatican Merlin ali ako i desetinu uradis sto je Merlin uradio skidam ti kapu.

 5. BHRT bolje da prepusti odmah glavnoj Federalnoj TV i RTRS da se bave pitanjima esca, inače nikad više vi nećete nastupiti ili možda za jedno 10, 20 godina. Vi sada što pratite esc kao klinci i omladinci uveliko će te biti stariji sredovečni , kad se Bosna bude pojavila na escu , a i pitanje je da li BiH i u kom obliku… Zato odmah to relaksirati , prepustiti dvema entitetskim televizijima da vode taj projakat, ravnopravno i kolegijalno.

 6. Te godine se Merlin opasno zamnerio nekim članovima u hrvatskom žiriju.To je bilo jasno ko dan , jer su ga dva tri člana žirija oštetila skroz dajući mu nulu ili tek bod dva..
  A zaslužio je bar 8 bodova od Hrvatske. Al tako ti je to , čista Balkanaka posla, po sistemu … ” ma ovom bosanskom papku neću dati ni boda. To je taj princip. I takav će i ostati .

 7. hahahahah ”hvala Hrvatska” xD ali zar to nije cilj glasanja na eurosongu, da glasaš za pjesmu koja ti se svidi a ne za susjeda? Te godine je bas bio sok sto je hrvatska male bodove dala susjedima a ove velike nekim lijevim zemljama….Iskreno iz BiH sam ali mi je Merlin bio totalno antipatičan a pjesma nekako na pola nije ni dobra ni loša

Odgovori