Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (8)

Podijeli na Facebook Twitter

U ovom dijelu spojene su tri zemlje koje u svojoj povijesti imaju barem po jednu pobjedu na Eurosongu. O kojim predstavnicima se radi saznat ćete ako svoju pažnju posvetite sljedećim redovima.

danska DANSKA

Izvođač: Lighthouse X
Pjesma: Soldiers of Love
Autori: Søren Bregendel, Johannes Nymark, Martin Skriver, Sebastian Owens, Daniel Durn, Katrine Klith Andersen
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Danska se eurovizijskoj obitelji pridružuje u njenom drugom izdanju 1957. godine. Sam start bit će im odličan, jer će natjecanje završiti na trećem mjestu. U razdoblju koje je dolazio uslijedit će dobri rezultati, a sam vrhunac bit će njihova prva pobjeda iz 1963. godine, kada je duo Grethe i Jørgen Ingmann pjevao DanseviseTri godine nakon ove pobjede osvajaju 14. mjesto i odlučuju se “zauvijek” povući s natjecanja. No, na sreću 12 godina poslije ipak se vraćaju na najveću eruopsku glazbenu manifestaciju. Do novog tisućljeća ponovno će uslijediti šarenoliki rezultati, među kojima se izdvajaju pet nastupa koji su završili u najboljih pet. U susjednoj Švedskoj 2000. godine šalju braću Olsen koji skladbom Fly on the Wings of Love osvajaju Europu i Danskoj donose drugu pobjedu u povijesti. Od uvođenja polufinala, danski predstavnici samo tri puta neće uspjeti pronaći svoje mjesto i u finalu, jedni od tih su i njihovi prošlogodišnji predstavnici grupa Anti Social Media. Valja spomenuti kako su prije tri godine, također u Švedskoj, u svoju povijest upisali i treću eurovizijsku pobjedu.

Predizbor i biografija izvođača

Nacionalna televizija Danske DR i ove godine ostala je vjerna svojoj tradiciji, pa je svog predstavnika izabrala putem Dansk Melodi Grand Prixa. Zanimljivo je možda spomenuti da je svaki dosadašnji danski predstavnik izabran putem ovog natjecanja. Ove godine na DMGP-u sudjelovalo je deset natjecatelja, a publika i stručni žiri svojim glasovima su odlučili kako je najbolje da put Stockholma otputuju dečki iz tročlanog benda Lighthouse X.

Johannes Nymark (30), Martin Skriver (29) i Søren Bregendal (32) članovi su ovog trija, koji se osim glazbe bave i glumom. Bend je osnovan tek 2014. godine jer dijele zajedničku strast prema glazbi i vjeruju da ona otvara umove i srca svih bez obzira na spol, rasu i dob. Također, njihov osnovni cilj je pomaganje ljudima koji se susreću s različitim izazovima u životu i zbog toga oni rade i kao ambasadori tri različite neprofitne organizacije, koje dobijaju postotak od ukupnog profita grupe. Prvi singl Kærligheden kalder, objavili su 2014. godine i s njim su dospjeli na 37. mjesto danske ljestvice hitova. Iste godine objavili su i svoj prvi EP.

Lighthouse X L&B Danska 2016

Take my hand
And never let go
Side by side
We walk an open road
Unbreakable
With hope in our hearts
Step by step
We’ll make a new start

Let’s be soldiers of love
soldiers of love
soldiers of love
For life
Take my hand
And never let go
Never let go
And let’s be soldiers of love

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 29. (5.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 67
Boylesports – 151
betfair – 151
bet365 – 201
betway – 151

Društvene mreže

FacebookYouTube

Koji će biti završni plasman Danske na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (2%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (2%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (8%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (20%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (25%)
 • Neće se plasirati u finale (43%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

rusija RUSIJA

Izvođač: Sergej Lazarev
Pjesma: You Are the Only One
Autori: Dimitris Kontopoulos, Philip Kirkorov, John Ballard, Ralph Charlie
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Rusija se eurovizijskoj obitelji pridružuje 1994. godine i to s nastupom koji je kraj večeri dočekao na devetom mjestu. Već naredne godine osvojit će 17. mjesto, što će do danas predstavljati najgori ruski rezultat na Eurosongu. Do 2000. godine preskočit će tri izdanja natjecanja i osvojit će jedno 15. mjesto, da bi od početka novog tisućljeća sudjelovali u svakoj završnoj večeri Eurosonga i osvojili ukupno deset plasmana u TOP 10. Dobar niz ruskih rezultata započela je Alsou s pjesmom Solo koja je 2000. osvojila drugo mjesto, a njen rezultat će ponoviti još troje ruskih predstavnika. Jedan od njih je i zasad jedini njihov pobjednik Dima Bilan, kao i prošlogodišnja predstavnica Polina Gagarina.

Predizbor i biografija izvođača

Kao i svake parne godine, organizacija ruskog nastupa na Eurosongu dolazi u ruke ruska nacionalna televizija RTR, koja je za ovu godinu odlučila izabrati interno svog predstavnika za stockholmski Eurosong. Iznenađujuće, neuobičajeno rano (u studenom 2015. godine) objavljeno je da je odluka pala na jednu od njihovih najvećih glazbenih zvijezda – Sergeja Lazareva.

U Moskvi prije 33 godine rođen je Sergej Vyacheslavovich Lazarev, ruski glazbenik i glumac. Sa nepunih deset godina svoju glazbenu karijeru započinje u zboru, da bi već do 14 godine osvojio svoju prvu glazbenu nagradu, pobijedio na nekoliko dječjih glazbenih natjecanja i postao član dječje grupe Neposedi. Da je svestran, govori i činjenica da od 2004. njegova službena profesija, za koju se školovao, nosi naziv “profesionalni glumac”. Na “daskama koje život znače” u Ruskom kazalištu igrat će u predstavama Romeo i Julija i Karamazov. Veću pažnju skrenuo je na sebe 2000. godine kada je s Vladom Topalovim osnovao grupu Smash!!. Dečki su u sljedećih sedam godina postali najpoznatiji bend u Rusiji i jugoistočnoj Aziji, a mogu se pohvaliti i s dva vrlo uspješna albuma. Odmah po raspadu grupe 2006. godine, Sergej objavljuje svoj prvi studijski solo album Don’t be Fake, s kojim osvaja sve top ljestvice u svojoj zemlji. Godine 2008. pokušava s pjesmom Flyer otići u Beograd na Eurosong, ali ruska publika, a kasnije i europska, više su “vjerovali” Dimi Bialnu. Sudjelovao je u televizijskim projektima Circus of the Stars, Dance on Ice. Dobitnik je brojnih glazbenih priznanja, a do sada je izdao četiri studijska albuma (poslednji  naziva Lazarev objavljen je 2013. godine).

Sergej Lazarev Rusija 2016 L&B

Thunder ‘n’ lightning it’s gettin’excitin’
Lights up the skyline to show where u are
My love is rising the story’s unwindin’
Together we’ll make it ‘n’ reach for the stars
You’re the only one you’re my only one
You’re my life every breath that i take
Unforgettable so unbelievable
You’re the only one – my only one

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 1. (5.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 2.38
bwin – 2.7
Boylesports – 2.38
betfair – 2.62
bet365 – 2.7
betway – 2.5

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, VK

Koji će biti završni plasman Rusije na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (76%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (14%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (1%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (1%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (1%)
 • Neće se plasirati u finale (8%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

norveska NORVEŠKA

Izvođač: Agnete
Pjesma: Icebreaker
Autori: Agnete K. Johnsen, Gabriel Alares, Ian Curnow
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Norveška je do sada sudjelovala 54 puta na najvećoj europskoj glazbenoj smotri, a prvi nastup obilježili su 1960. godine u Londonu. Od tada pa do danas iza sebe imaju osvojene tri pobjede (1985., 1995. i 2009.), te 11 posljednjih mjesta, od kojih četiri s osvojenih okruglo nula poena. Samo dva puta su u ovom razdoblju propustili sudjelovanje na Eurosongu, a od promjene formata natjecanja 2004. godine i uvođenja polufinala, norveški predstavnici samo dva puta nisu uspjeli svoju zemlju uvesti u finalni dio festivala. Njihovi prošlogodišnji predstavnici duo Mørland & Debrah Scarlett s snažnom baladom A Monster Like Me kraj subotnje večeri dočekali su na osmom mjestu.

Predizbor i biografija izvođača

Da dobre stvari ne treba mijenjati svjesna je i norveška nacionalna televizija NRK koja se i ove godine odlučila da svog predstavnika izabere putem nacionalnog izbora Melodi Grand Prix (koje je svoje prvo izdanje imao davne 1960. godine). Deset natjecatelja imalo je priliku ove godine boriti se za odlazak na Eurosong, a uverljivu pobjedu osvojila je 21-godišnja Agnete sa svojom pjesmom Icebreaker.

Ovogodišnja norveška predstavica Agnete Krisitn Johnsen rođena je 4. srpnja 1994. godine u mjestu Nesseby, u sjevernoj norveškoj oblasti Finnmark, a po nacionalnost je Laponka. Norveška publika upoznala ju je 2008. godine kao članicu teen punk grupe The BlackSheeps, s kojima je te godine sudjelovala na Melodi Grand Prix Junior, prednatjecanju za MGP Nordic, glazbenom festivalu za djecu od osam do 15 godina iz skandinavske regije. Oro jaska, beana naziv je uspješnog singla s kojim su te godine osvojile sve glazbene ljestivice. Agnete je s ovom grupom sudjelovala i na MGP-u 2011., nacionalnom eurovizijskom predizboru, kada je s pjesmom Dance Tonight osvojila drugo mjesto. Nedugo nakon nacionalnog izbora, grupa se razilazi, a Agnete odlučuje krenuti u solo vode. Sudjeluje u pojedinim glazbenim projektima, a 2014. pojavit će se i u norveškoj verziji Plesa sa zvijezdama, gdje će s plesačem Egorom Filipenkom odnijeti pobjedu.

Agnete Norveska 2016 L&B

Every single promise that you ever made
Spinning in my mind like a hurricane
Baby yes i hear your mayday

I’ll be your icebreaker
When you’re stuck in frozen water
(when you’re stuck in)
Frozen water

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 22. (5.4.2016. u 22:00)
Kvote
William Hill – 81
bwin – 67
Boylesports – 81
betfair – 81
bet365 – 81
betway – 81

Društvene mreže

Facebook, YouTube, Instagram

Koji će biti završni plasman Norveške na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (8%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (24%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (29%)
 • Između 16. i 20. mjeta u finalu (20%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (11%)
 • Neće se plasirati u finale (8%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 11

 1. Sve tri pjesme mi se sviđaju i u mom su Top11 🙂
  Nadam se da će sve završiti u finalu, Rusija je već toliko ”opjevana” da ne treba više trošiti riječi, Danska ima lijepu pjesmicu, neće osvojiti Eurosong, ali za finale je dobra, a Norveška je briljantna stvar i taj prijelaz iz ostalog dijela u refren je genijalan! 😀

 2. @vitalijklichko
  Apsolutno se slazem za tekst ruske pjesme, ja sam opet mislio da ne moze gore od Nine Prsesa i Hano iz 2001. godine, al tekst ruske je u rangu sa tom pjesmom:
  “Hano come, come on
  Do not your eyes see?
  Does not your soul listen?
  When I say that I love you.”

 3. Naravno , Rusija, Rusija i opet Rusija 🙂
  norveška mi je OK. Mislim da im je finale zagarantovano , tamo neka sredina , možda i koje mesto više.
  Danska šanse za finale 50 : 50 …, a u finalu ako budu oko 20 mesta gore dole … realno nebitni gay vojnici 🙂

 4. @ajan

  Imao sam priliku pogledati kadrove iz spota i mogu samo reći – fenomenaln-o. Realno, bit će to među 3-4 najefektnija spota ove godine i jedini u 4k tehnologiji. Sniman je i dronovima. Snimljen je čak i spot za instrumental. Rucnerica je fenomenalna, malo se i valjala po travi, Dalal fantastična, Jala kao neko iz Game of Thrones. Jedine probleme na snimanju je stvarao Deen, jer se stalno ponavljalo jer on nije bio zadovoljan. Čitav dan je otišao na njega 😀

  Uglavnom, očekujem da će se jednako potruditi za nastup.

  Evo, da označim i @dino-ba da i on zna 😀

 5. Divan članak. 🙂 Bolje je i onima tamo što se raspravljaju o lobijima na esc-u da dođu ovdje i pročitaju koju pametnu . 😀

  Ali sam se zasmijao kod teksta ruske pjesme
  You’re the only one you’re my only one
  You’re my life every breath that i take
  Unforgettable so unbelievable
  You’re the only one – my only one

  A ja sam mislio da ne može gluplje od – “Oko mene sve je bijelo, čak i sivi zidovi!”

 6. 1.Rusija
  2.Norveska
  3.Danska

  Sve 3 vidim u finalu, Danska malo teze ce ući a ako i ude čeka je dno tabele

Odgovori