Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (13) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (13)

  9 min za čitanje   6 komentara

Polako se približavamo kraju ovog projekta. Danas su na redu jedna dama i dva gospodina, a čije su biografije danas na redu, saznajte u nastavku.

italy_italija ITALIJA

Izvođač: Francesca Michielin
Pjesma: No Degree of Separation
Autori: Francesca Michielin, Federica Abbate, Norma Jean Martine, Fabio Gargiulo, Cheope
Redni broj nastupa u finalu: nepoznato

Eurovizijska povijest

Prije 59 godina, 10 mjeseci i sedam dana u švicarskom Luganu održao se prvi Eurosong. Jedna od zemalja koje su bile na tom prvom izdanju, bila je i Italija, koju su tada predstavljale Franca Raimondi i Tonina Torrielli. Prvu pobjedu ostvarili su 1964. godine u danskom Kopenhagenu, a interesantna je činjenica da je upravo snimka pjesme Non ho l’età Gigliole Cinquetti jedina očuvana snimka s tog izdanja Eurosonga. Ove, 2016. godine navršava se 25. obljetnica drugog talijanskog domaćinstva Eurosonga, nakon što je Toto Cutugno u Zagrebu osvojio europske žirije s pjesmom Insieme: 1992. Unatoč dobrim rezultatima, povlačili su se nekoliko puta, a najdulji niz talijanskog odsustva je bilo 13 izdanja (1998.-2010.). Godine 2011. vraćaju se s drugim mjestom, a prošle godine je trio Il Volo osvojio treće mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

S obzirom na visoki plasman trija Il Volo u Beču, talijanska televizija RAI je za 2016. godinu odlučila koristiti istu formulu – Festival di Sanremo kojeg je drugu godinu zaredom vodio Carlo Conti. Nakon pet dana trajanja festivala, pobjednicima je proglašena grupa Stadio, no tada dolazimo do zavrzlame koje se ne bi postidila ni meksička produkcijska kuća Televisa. Nedugo nakon pobjede na Sanremu talijanska eurovizijska delegacija na Twitteru objavljuje da su dečki iz Stadija odbili nastup na Eurosongu bez posebno istaknutog razloga, no sutradan ujutro je došla obavijest da nije sve gotovo. Naime, nagla promjena stava prema Eurosongu u posljednjih nekoliko godina nagnala je RAI da zamoli pobjednike Sanrema da preispitaju svoju odluku. Tijekom popodneva dana 14. veljače, i službeno je došlo priopćenje grupe Stadio da odbijaju nastup na Eurosongu zbog tri unaprijed dogovorenih koncerata (koji bi se trebali održati od 6. do 13. svibnja), te da “su već postigli sve u životu, pa je red na mladima”, čime su dali naglasiti svoju podršku drugoplasiranoj Francesci Michielin, koja je na koncu prihvatila RAI-jevu ponudu da ode na Eurosong.

Francesca je rođena 25. veljače 1995. godine u gradu Bassano del Grapa u pokrajini Vicenza kao mlađe od dvoje djece. Prve glazbene korake napravila je svirajući klavir i bas, a s 14 godina pridružuje se gospel-zboru svog rodnog grada. Zahvaljujući svom starijem bratu Filippu razvija interes prema rock glazbi, a nakon slušanja Adeleinog albuma 19 počela je skladati svoje pjesme. Godine 2011. prijavljuje se na audiciju za petu sezonu talijanskog X Factora, gdje je pod mentorstvom Simone Venture došla do pobjede u natjecanju, a već tada zamijetili su je Roberto Casalino (autor talijanske eurovizijske pjesme iz 2013. L’essenziale) i pobjednica Sanrema 2001. Elisa koji su joj napisali pjesmu Distratto. Njih dvoje napisali su i nekoliko pjesama s njezinog debitantskog albuma Riflessi di me, a Distratto će ostvariti dvije platinaste naknade. Tijekom 2013. i 2014. godine napisat će dvije pjesme (i gostovati na njima) za talijanskog repera Fedeza, a jedna od njih Magnifico postat će veliki hit u Italiji te ostvariti trostruku platinastu naknadu. U isto vrijeme za talijansko izdanje soundtracka za Čudesni Spiderman 2 objavit će pjesmu Amazing, inače svoju prvu pjesmu koja je kompletno na engleskom jeziku. Početkom 2015. objavljuje najavni singl s drugog albuma L’amore esiste koji također ostvaruje dvije platinaste naknade. U listopadu 2015. objavljuje drugi album di20, a u veljači 2016. reizdanje di20are s dosad neobjavljenim pjesmama, među kojima se nalazi i Nessun grado di separazione, s kojom je osvojila drugo mjesto na Sanremu. Tu pjesmu, koju je napisala s Cheopeom, Federicom Abbate i Fabiom Gargiulom, kasnije će skratiti za 30-tak sekundi i srednji dio prevesti na engleski jezik (zahvaljujući Normi Jean Martine), te će ju u Stockholmu izvesti pod nazivom No Degree of Separation.

ITA_2016_LIB

Nessun grado di separazione
Nessun tipo di esitazione
Non c’è più nessuna divisione fra di noi
Siamo una sola direzione in questo universo che si muove
Non c’è nessun grado di separazione

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 14. (17.4.2016. u 23:30)
Kvote
William Hill – 34
bwin – 34
Boylesports – 41
skybet – 29
bet365 – 34
betway – 41

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 485

Koji će biti završni plasman Italije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 119

 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [42 / 35%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [37 / 31%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [23 / 19%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [12 / 10%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [5 / 4%]

madarska_mađarska_hungary MAĐARSKA

Izvođač: Freddie
Pjesma: Pioneer
Autori: Zé Szabó, Borbála Csarnai
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 4.

Eurovizijska povijest

Na Eurosongu na kojem je Hrvatsku predstavljao Tony Cetinski, debitiralo je sedam država. Jedna od tih država je i Mađarska, čiju je eurovizijsku priču započela Friderika Bayer s četvrtim mjestom, a taj će rezultat ostati najboljim mađarskim plasmanom i do dana današnjeg. Što zbog financija, što zbog nezainteresiranosti, Mađari će biti odsutni s devet izdanja Eurosonga (1998-2004., 2006. i 2010.), no otkako su se posljednji put vratili na Eurosong (2011.) i otkako su ustanovili novi nacionalni izbor (2012.), Mađarska je redoviti član eurovizijskih završnica. Tako je bio slučaj i prošle godine, kada je jedna od njihovih glazbenih zvijezda Boggie ušla u finale, no osvojila je tek 20. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Već petu godinu zaredom Mađari biraju svog predstavnika preko nacionalnog izbora A Dal, gdje smo kroz šest tjedana slušali 30 pjesama, a kao najboljom pjesmom izabrana je Pioneer u izvedbi Freddieja.

Gábor Alfréd Fehérvári, ili kako si je uzeo za pseudonim Freddie, rođen je 8. travnja 1990. godine u Budimpešti. Tijekom odrastanja, paralelno je razvijao dvije ljubavi – košarku (njegov pokojni djed je bio nogometaš) i glazbu, a potonje je razvijao preko prevođenja stihova i pisanja tekstova i na engleskom i mađarskom jeziku. Zbog teške ozljede morao je odustati od košarke, no zato se odlučio fokusirati na završavanje studija hotelijerskog menadženta. Prijavom na mađarsko izdanje natjecanja The Rising Star odlučio se fokusirati na glazbenu karijeru koju je dotad stavio sa strane, a u tom natjecanju došao je do visokog četvrtog mjesta. Nakon natjecanja obratio mu se mađarski predstavnik na Eurosongu 2014. András Kállay-Saunders, koji mu je napisao pjesmu Mary Joe. S tom pjesmom tri je tjedna bio na prvom mjesto, što se jednom mađarskom izvođaču nije dogodilo još od 2011. godine. Ove godine po prvi puta je nastupao na mađarskom predizboru za Eurosong, te je kao izraziti avorit došao do pobjede s pjesmom koju su mu napisali Zé Szabó i Borbála Csarnai.

MAĐ_2016_LIB

Million hearts of a million people
Be proud, you were born to be real oh-oh
Million lies in a million temples
It’s only fear, become a pioneer oh-oh

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 18. (17.4.2016. u 23:30)
Kvote
William Hill – 51
bwin – 51
Boylesports – 51
skybet – 51
bet365 – 51
betway – 51

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 486

Koji će biti završni plasman Mađarske na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 102

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [27 / 26%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [25 / 25%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [20 / 20%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [14 / 14%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [9 / 9%]
 • Neće se plasirati u finale [7 / 7%]

rumunjska RUMUNJSKA

Izvođač: Ovidiu Anton
Pjesma: Moment of Silence
Autori: Ovidiu Anton
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: 12.

Eurovizijska povijest

Rumunjsku eurovizijsku povijest možemo dijeliti na dva razdoblja. Prvo razdoblje je od 1994. godine (kada su debitirali na dublinskom Eurosongu) do 2003. godine kada nisu ostvarivali dobre rezultate (najbolji rezutat im je deveto mjesto iz 2002. godine). Drugo razdoblje počinje kada i novo razdoblje Eurosonga kada su uvedena polufinala. Otad je Rumunjska jedna od uspješnijih zemalja ovog razdoblja jer od 2004. godine nisu propustili nijedno finale, a najbolji rezultat su ostvarili dvaput – 2005. i 2010. godine kada su osvojili treće mjesto. Prošle godine put Beča je išla jedna od njihovih najpoznatijih grupa Voltaj, a sa svojom socijalno angažiranom pjesmom De la capăt (All Over Again) osvojili su 15. mjesto u finalu.

Predizbor i biografija izvođača

I ove godine Rumunji su birali preko svog nacionalnog izbora naziva Selecția Națională, no ovog puta u nešto drugačijem izdanju. Po prvi put od 2013. godine Selecția Națională je imala polufinale, a potpuni novitet je bio da je isključivo publika birala tko ide u Stockholm. Taj izbor je pao na pjevača kojem je iz petog puta uspjelo da izbori Eurosong, a riječ je o Ovidiuu Antonu.

On je rođen 24. veljače 1983. godine u Bukureštu, a počeo je nastupati već sa šest godina. U glazbenoj školi počeo je uzimati satove klavira, gitare i pjevanja, a odrastao je slušajući rock grupe 70-tih i 80-tih godina. Godine 1998. osniva svoj prvi bend Carpe Diem, u kojem je bio četiri godine. Nakon napuštanja benda nije imao pretjeranih glazbenih uspjeha, pa mu je dobro sjela 2005. godina kada je pod mentorstvom Titusa Munteanua pobijedio u jednom od najznačajnijih rumunjskih TV šouova Stars’ School (Școala Vedetelor). To mu je omogućilo i da predstavlja Rumunjsku na festivalu Cerbul de Aur (Golden Stag), no bez značajnijeg uspjeha. Tri godine poslije osniva novi bend Pasager, s kojima je 2010. pokušao otići na Eurosong, no tada su podijelili 13. mjesto (bez bodova) s još troje izvođača. Još je 2012., 2013. i 2015. nastupao na Selecția Națională, no 2016. mu se napokon posrećilo i to s pjesmom Moment of Silence za koju je napisao tekst i glazbu.

U slobodno vrijeme, zajedno sa suprugom Dianom se bavi uzgojem pasa vrste Praetorian Staff s kojim redovito osvaja nagrade na natjecanjima.

RUM_2016_LIB

In the darkest nights feel the power in you
Take a moment of silence and fight for the truth
Watching the days go by nothing changed, nothing new
Take a moment of silence and fight for the truth

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 35. (17.4.2016. u 23:30)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 101
Boylesports – 201
skybet – 251
bet365 – 251
betway – 251

Društvene mreže

FacebookTwitter, YouTube

anketa 487

Koji će biti završni plasman Rumunjske na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 92

 • Neće se plasirati u finale [77 / 84%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [8 / 9%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [4 / 4%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 2%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [0 / 0%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

 1. ForzaVD — 18. travnja 2016. u 20:04

  evo nisan dosad nikako pisa nigdi kako bi volija da se zavrsi pa evo sad cu po prvi put i nemojte hejtat samo pisen svoje misljenje kako bi ja volija da zavrsi a ne kako mislim da ce zavrsit tako da….respect my opinion 🙂
  MOJ TOP 43:
  43. Gruzija
  42. San Marino
  41. Albania
  40. Bjelorusija
  39. Crna Gora
  38. Izrael
  37. Grčka
  36. Moldavija
  35. Slovenija
  34. Belgija
  33. Nizozemska
  32. Rumunjska
  31. Ujedinjeno Kraljevstvo
  30. Finska
  29. Irska
  28. Švicarska
  27. Poljska
  26. Danska
  25. Litva
  24. Austrija
  23. Norveška
  22. Makedonija
  21. Cipar
  20. Bosna i Hercegovina
  19. Njemačka 
  18. Ukrajina
  17. Azerbajdžan
  16. Australija
  15. Bugarska
  14. Malta
  13. Švedska
  12. Island
  11. Srbija
  10. Armenija
  09. Estonija
  08. Republika Češka
  07. Hrvatska
  06. Mađarska
  05. Španjolska
  04. Italija
  03. Rusija
  02. Latvija
  01. Francuska

 2. SwedenEurovisionFan — 18. travnja 2016. u 11:43

  Ne bih htio previše komentirati, samo se nadam da neće nijedna od ove dvije proći u finale, a Italija u njega ni ne bi došla da nije članica ''BIG 5''.

 3. from_Russia_with_Love — 18. travnja 2016. u 10:53

  Jeste Sergej se jako lepo proveo u Bgd … nisam očekivao da će iznaći vemena , sada već u špicu evrovizijskog cajknota .. .. ma ispao pravi je prinčević . Počastvovao nas je, posebno i iznenadio vrlo prijatno. Zato će i stići glasovi.

 4. endlessly — 18. travnja 2016. u 08:35

  Lijep par Sanja i Sergey.

 5. from_Russia_with_Love — 17. travnja 2016. u 23:56

  Italija desna strana tabele, verovatno !
  Fredica će biti u finalu 90% , tamo neka sredina ili desna strana tabele ..
  Rumunija neće u finale… zasluženo !

 6. from_Russia_with_Love — 17. travnja 2016. u 23:54

  Sergej nam je stigao u Beograd !!!

  https://pbs.twimg.com/media/CgPYadQW8AImo9m.jpg

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!