Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (3) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (3)

  9 min za čitanje   15 komentara

Nakon što smo u prva dva predstavljanja imali sveukupno četiri zemlje, od danas pa do kraja projekta imat ćemo po tri zemlje u grupi. Ove tri zemlje sveukupno na Eurosongu imaju osam pobjeda, ali jedna od njih nikada nije pobijedila na ovom natjecanju. O kome se radi, saznajte u nastavku.

armenija ARMENIJA

Izvođač: Iveta Mukuchyan
Pjesma: LoveWave
Autori: Lilith Navasardyan, Levon Navasardyan, Iveta Mukuchyan, Stephanie Crutchfield
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Dana 18. svibnja obilježit će se točno deset godina otkako je polufinale tadašnjeg Eurosonga otvorila jedna debitantska zemlja. Riječ je o Armeniji, čiji je predstavnik Andre dva dana kasnije osvojio visoko osmo mjesto u finalu, te je tako omogućio da ova kavkaska zemlja bude izravni finalist dogodine. Dosada su na Eurosongu nastupali devet puta, a samo jednom nisu vidjeli finale zahvaljujući pjesmi Boom Boom. Najbolji armenski plasman je četvrto mjesto koje je ostvareno u dva navrata (2008. i 2014.), a prošle godine poslali su supergrupu Genealogy, koja se sastojala od predstavnika armenske dijaspore rasprostranjene po svim kontinentima, no njihova poruka bila je dostatna za 16. mjesto u finalu Beča.

Predizbor i biografija izvođača

Ove godine trebalo je dosta vremena da se televizija ARMTV oglasi u vezi Eurosonga, no kada su se napokon oglasili, imali su pomoć službene eurovizijske stranice eurovision.tv. Na kraju, 13. listopada je objavljeno da će u Stockholm otputovati Iveta Mukuchyan, što nije bilo posebno iznenađujuće jer se ona još od 2013. spominjala kao buduća armenska predstavnica. U istom videu gdje je ona objavljena kao armenska predstavnica, Iveta je pozvala autore iz svih krajeva svijeta da pošalju pjesmu za nju, a od tristotinjak pjesama odabrana je pjesma LoveWave, za koju su glazbu napisali Lilith Navasardyan i Levon Navasardyan, a za tekst su zaslužne Stephanie Crutchfield i Iveta. Pjesma je službeno objavljena 2. ožujka 2016. na YouTubeu službene eurovizijske stranice.

Iveta je rođena 14. listopada 1986. godine u Erevanu, a sa šest godina se seli u njemački Hamburg zajedno s obitelji. Godine 2009. vraća se u Armeniju na savjet roditelja, gdje počinje studirati jazz pjevanje. Godinu poslije, sudjeluje u četvrtoj sezoni armenskog Idola, gdje u konačnici završava na petom mjestu. Godine 2012. vraća se nakratko u Njemačku gdje se prijavljuje za njemački The Voice, a na Blind Audition izvodi pobjedničku pjesmu Eurosonga 2012. Euphoria, zahvaljujući kojoj se okrenuo poznati njemački pjevač Xavier Naidoo, koji je mentorira. Iako nije došla do kraja, Iveta je stekla mnoge veze, a jedna od tih veza bila je s njemačkom produkcijskom tvrtkom BLACKSHEEP Communications, koja je napravila spot u suradnji s ARMTV.

ARM_2016_LIB

You
Shook my life like an earthquake now I’m waking up,
You
Gave me faith now I can break every single wall,
You
Prove we can do it all when all is out of love,
You (oh like a lovewave)
Spread a lovewave ´n my heart goes ba-ba-da-bu-who-oh-oh.

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 10. (26.3.2016. u 13:00)
Kvote
William Hill – 25
bwin – 33
Boylesport – 28
betfair – 25
bet365 – 22
betway – 25

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, VKYouTube

anketa 420

Koji će biti završni plasman Armenije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 187

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [85 / 45%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [44 / 24%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [25 / 13%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [16 / 9%]
 • Neće se plasirati u finale [14 / 7%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [3 / 2%]

izrael IZRAEL

Izvođač: Hovi Star
Pjesma: Made of Stars
Autori: Doron Medalie
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Iako Eurosong 1973. godine dosta eurovizijskih fanova pamte zbog druge luksemburške pobjede zaredom, neki ju pamte i po dosta uspješnom debiju Izraela na tom izdanju. Naime, prva izraelska predstavnica Ilanit osvojila je visoko četvrto, no to je bio samo uvod u godine koje će doći. U sedamdesetima i osamdesetima 20. stoljeća Izrael će ostvariti dvije pobjede (1978. i 1979.), te dva druga mjesta (1982. i 1983.). Treću pobjedu ostvarili su u Birminghamu 1998. godine, zbog čega je Eurosong 1999. održan u Jeruzalemu. Zbog velikih troškova oko njega, izraelska televizija IBA odlučila je tada da neće koristiti usluge orkestra, zbog čega je taj Eurosong poznat i po tome što su po prvi put u povijesti svi pjevali na glazbu snimljenoj na matrici. Od uvođenja polufinala na Eurosongu, Izraelci su propustili čak šest finala, a katastrofalan niz od četiri ispadanja prošle godine je zaustavio mlađahni Nadav Guedj, koji se s klupskim hitom Golden Boy plasirao na deveto mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Zbog Nadavog uspjeha, koji je postao velika zvijezda u Izraelu, televizija IBA i privatna kuća Channel 2 nastavile su svoju suradnju s talent šouom HaKokhav HaBa i za 2016. godinu, no ovog puta s drugačije koncipiranim finalom i s L’Eirovizion dodanim u naslov. Ovog puta IBA i Channel 2 raspisale su natječaj kojim su tražili pjesme za svoje finaliste (ukupno ih je bilo četvero). Nakon nekoliko mjeseci natjecanja za samo jedan postotak razlike, nova zvijezda Izraela postao je Hovi Star i to ispred favorizirane Nofar Salman. Zanimljivo, oboje su u finalu pjevali istu pjesmu, a to je Made of Stars autora Dorona Medaliea, no s drugačijim aranžmanom (Hovi je pjevao pop-rock, a Nofar orijentaliziranu verziju), ali nakon kojeg dana izašla je informacija da će Hovi možda promijeniti pjesmu. Na kraju je Made of Stars doživjela kompletni revamp, te kao balada ide u Stockholm.

Hovi Star ili Hovav Sekulets, kako mu je pravo ime, rođen je 16. studenog u gradu Kiryat Ata. Tijekom njegovog ranog djetinjstva roditelji su mu se rastali, a njegova se majka potom preudala za američko-izraelskog košarkaša Johna McIntyrea. Počeo je pjevati u dobi od 14 godina, a imao je i bend HFC, koji je djelovao i tijekom njegovog služenja vojnog roka. Godine 2009. prijavio se za sedmu sezonu natjecanja Kokhav Nolad (izraelski Idol) u kojoj je sudjelovala i Mei Finegold (Izrael 2014.), a tamo je došao do sedmog mjesta. Nakon natjecanja nastavio je sa razvijanjem svoje glazbene karijere, a u međuvremenu je sinkronizirao filmove na hebrejski jezik.

Godine 2015. odlučio je opet okušati svoju sreću u jednom talent šouu, vjerojatno s motivom da ode na Eurosong. Na kraju je bio bolji od svojih konkurentica, te ćemo Hovija slušati i vidjeti 12. svibnja u drugom polufinalu.

IZR_2016_LIB

Don’t escape no more, no more,
no more, no more,
‘cause we are all…

Made of stars
Silver fragments fallin’
We are… made of stars.
We are made of stars,
Searching for that secret promise,
Made of stars.

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 30. (26.3.2016. u 13:00)
Kvote
William Hill – 100
bwin – 50
Boylesport – 100
betfair – 100
bet365 – 125
betway – 100

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 421

Koji će biti završni plasman Izraela na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 175

 • Neće se plasirati u finale [99 / 57%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [35 / 20%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [18 / 10%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [10 / 6%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [10 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 2%]

ujedinjenokraljevstvo UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Izvođač: Joe&Jake
Pjesma: You’re Not Alone
Autori: Matt Schwartz, Justin J. Benson, Siva Michael Kaneswaran
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Kada govorimo o Ujedinjenom Kraljestvu i njihovoj glazbenoj sceni, prvo što pomislimo jest da se radi o jednoj od najvećih glazbenih industrija na svijetu, bok uz bok onoj američkoj i odnedavno švedskoj, uzimajući u obzir brojne švedske producente koji hrane poznate svjetske pjevače hitovima. UK je na Eurosongu debitirao davne 1957. godine, a deset godina im je trebalo da po prvi put pobijede. Dosad su ostvarili pet pobjeda na Eurosongu (1967., 1969., 1976., 1981. i 1997.), no zato su rekorderi sa čak 15 drugoplasiranih mjesta, a samo triput su bili treći. Od 2003. godine božica Fortuna im je okrenula leđa. Čak tri puta osvojili su posljednje mjesto (jedno od njih sa “čak” 0 bodova!), a samo jednom su ostvarili TOP10 rezultat (2009.). Trendovima ispodprosječnih, ali i katastrofalnih rezultata pridružio se prošle godine duo Electro Velvet, koji su čudom uspjeli izbjeći poslednje mjesto u finalu Eurosonga 2015. Na njihovu sreću, godine 1999. su zajedno s Njemačkom, Španjolskom i Francuskom osnovali grupaciju Big 4 (koja je kasnije postala Big 5 nakon povratka Italije na Eurosong), pa ne moraju prolaziti kroz žrvanj polufinala.

Predizbor i biografija izvođača

Nakon mnogima najgore pjesme na prošlogodišnjem Eurosongu (iako to krajnji rezultat nije pokazao), britanska televizija BBC odlučila je uzeti malo vremena da analiziraju stvari i vide postoji li neka šansa za oporavak urušenog eurovizijskog ugleda Ujedinjenog Kraljevstva, za kojeg je nehotice kriv i dugogodišnji komentator Terry Wogan, koji je preminuo 31. siječnja ove godine.

Na koncu je 30. rujna odlučeno da će BBC vratiti publici palicu o odlučivanju britanskog predstavnika na Eurosongu! Razdoblje za slanje pjesama trajalo je do 20. studenog, a BBC se nadao da će tako privući etablirane izvođače. Od svih prijava, za izbor naziva Eurovision: You Decide odabrano je šest pjesama (četiri pjesme odabrao je Hugh Goldsmith, jedan od vodećih ljudi diskografskih kompanija u UK-u, jednu pjesmu je odabralo udruženje britanskih skladatelja BACRA, a jednu britanski OGAE-klub), a natjecanje je bilo zakazano za 26. veljače u dvorani The O2 Forum. U natjecanju kojeg je vodila Mel Giedroyc, inače poznata po vođenju britanskih kulinarskih emisija, pobjedu je odnio duo koji je na početku glazbene karijere.

Duo Joe&Jake osnovali su 21-godišnji Joe Woolford iz velškog gradića Ruthin i 20-godišnji Jake Shakeshaft iz mjesta Stoke-on-Trent u centralnoj Engleskoj, koje je britanska javnost upoznala u četvrtoj sezoni britanskog The Voicea. Iako su bili u suprotnim timovima (Joe u timu Rite Ore, a Jake u timu will.I.ama), dečki su se sprijateljili te nakon kojeg mjeseca odlučili ujediniti snage za nastup u Eurovision: You Decide. Kao svoje glazbene uzore obojica su istaknuli Boba Marleyja, Månsa Zelmerlöwa i Rudimental, a najviše se ponose tweetom u kojem je poznati britanski pjevač Robbie Williams istaknuo kako se ponosi što će ih upravo ova dvojica mladića na početku glazbene karijere predstavljati na Eurosongu. U stockholmskom Globenu dečki će izvesti pjesmu You’re Not Alone, čiji su autori Matt Schwartz, Justin J. Benson i S. Kanes (Siva Michael Kaneswaran) iz bojbenda The Wanted.

UK_2016_LIB

You’re not alone we’re in this together, all that you want, is right here forever and they don’t need to know – they don’t need to know.

I-i-i feel like I’m dancing in the sky, I come alive when I’m with you, I come alive when I’m with you

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 25. (26.3.2016. u 13:00)
Kvote
William Hill – 50
bwin – 66
Boylesport – 66
betfair – 100
bet365 – 66
betway – 40

Društvene mreže

Facebook, Instagram, SoundCloud, Twitter (Jake)

Facebook, Instagram, Twitter (Joe)

Facebook, Twitter (zajednički)

anketa 422

Koji će biti završni plasman Ujedinjenog Kraljevstva na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 168

 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [122 / 73%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [36 / 21%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [6 / 4%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [1 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava15

 1. Eurovision Kosovo/Kosovë — 29. ožujka 2016. u 15:12

  1. IZRAEL
  2. ARMENIA
  3. UJEDINJENO KRALJEVSTVO

 2. Maja — 26. ožujka 2016. u 23:37

  @christoph meni se baš nekako cili čini drag 🙂 a o pismi san ovisna

 3. Blink — 26. ožujka 2016. u 22:04

  @fromrussiawithlove pa i ne moraju znati,zna tko zna

 4. Christoph — 26. ožujka 2016. u 21:53

  Da, vidio sam taj live natup Armenke. Uši mi prokrvarile. Jel ima netko link jer vidim da su ga skinuli s Youtubea?
  Izraelac ima jako lijepu pjesmu ali problem je on sam jer je toliko isforsiran i tetkast da uništi jednu vrlo solidnu pjesmu.

 5. Maja — 26. ožujka 2016. u 21:24

  E vidila san da dosta ljudi voli Armeniju, i na yt isto

 6. from_Russia_with_Love — 26. ožujka 2016. u 20:51

  @blink
  ne znaju svi forumaši ovde kaj to burek i na kom jeziku ustvari znači nešto sasvim drugo … nije im jasno zašto ovog blinka svako malo zaboli baš burek 🙂

 7. from_Russia_with_Love — 26. ožujka 2016. u 20:47

  @jacob

  " UK ce opet lizati dno "

  srce , a kaj ti želiš lizati ? ..pusti bre UK … i onak su nebitni 🙂

 8. from_Russia_with_Love — 26. ožujka 2016. u 20:45

  Jermenija.. u top 10 , zasluženo ….Meni lično u top 3, a koliko znam i mnogim drugim..
  Izrael , teško do finala, ako i uspe dno tabele.
  Malo ostrvo u Atlantiku , dno tabele , skoro kao i uvek.

 9. Maja — 26. ožujka 2016. u 17:52

  Nikako da mi se Armenija dopadne, a vidiš Izrael mi je super i ako bude dobar uživo vidin ga u finalu i to dosta visoko. Evo već 10 puta slušan Armeniju al ne sviđa mi se nešto posebno, al ok je 🙂

 10. SwedenEurovisionFan — 26. ožujka 2016. u 16:15

  Armenija je po meni precijenjena i također se slažem da je studijska verzija daleko bolja od live nastupa. No, nažalost, Armenija skoro uvijek uđe u finale, ali u njemu ne očekujem više od 15. mjesta.
  Izrael će nastaviti svoju tradiciju neulaska u finale, a UK ponovno ima sreće što je izravni finalist jer se ova pjesma ne bi plasirala u finale kroz polufinale, znači ponovno će završiti između 21. i 26. mjesta.

 11. TRIGLAV — 26. ožujka 2016. u 16:02

  Armenija mi je sve dražja, ali slažem se, super ju je slušati na studijskoj snimci, ali mislim da če ova pesma vrlo težko zvučat dobro i u živo na stejdžu.
  Ujedinjeno kraljestvo….slatka pjesma ;), ali ništa više

 12. Petarxx — 26. ožujka 2016. u 15:52

  ARMENIJA ima pjesmu koja zvuči solidno na studijskoj snimci kada se gleda upakirana u dobar spot, no ovo je pjesma koja ima drastičnu razliku u izvođenju uživo. Toliko loše, na razini katastrofe. Iritantno zavijanje. U svemu se slažem sa ESC forumašima po pitanju ove pjesme. Studijska verzija / live nastup = nebo / zemlja.
  …….
  Siguran sam da Armenija ne može računati na top 10. Tražim službeni video Armenije po YouTubeu koji sam gledao s live nastupom i vidim da je povučen. Pušiona za Armeniju ove godine.

 13. Blink — 26. ožujka 2016. u 15:37

  Armenka 6-10 mjesto
  izraelska pasivnjača bez godine rođenja zadna u pilufinalz
  sumpatični britanci 21-26 i naravno da nikakva Božica Fortuna nije okrenula leđa već su si sami krivi.Potrudili su se 2009 pa su doživjeli uspjeh.Armenija je općenito orecijenjena na ESCu bilo je nezasluženih finala i plasmana ali opet trude se i šalju većinom odlične pjesme
  Izrael je dodatno pokvario pjesmu novom verzijom.Ide mi na živce taj Izrael oni svake godine biraju u koje će polufinale znog fkg praznika.Zaboli me burek za njihove praznike

 14. ❤Jacob❤ — 26. ožujka 2016. u 14:31

  Armenija je jedna od najboljih ove godine 🙂
  UK ce opet lizati dno 😛

 15. Marko — 26. ožujka 2016. u 13:29

  1) Jermenija
  2) Velika Britanija
  3) Izrael 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!