Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (5)

  9 min za čitanje   11 komentara

U današnjem nastavku donosimo vam tri nove zemlje, kojoj je jedina zajednička poveznica to što ih predstavljaju muški solo-izvođači. Koje su to zemlje, saznajte u nastavku.

latvija LATVIJA

Izvođač: Justs
Pjesma: Heartbeat
Autori: Aminata Savadogo
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Ove godine dvorana Globen u Stockholmu ući će u povijest kao jedna od rijetkih dvorana koja je više od jednom ugostila Eurosong, nakon što smo 2000. godine prvi put gledali najveće glazbeno natjecanje na svijetu iz te dvorane. Upravo je Eurosong 2000. bio značaj za baltičku državu Latviju, koja je te godine debitirala na ovom natjecanju. Njihovi prvi predstavnici, grupa Brainstorm osvojila je treće mjesto, a dvije godine poslije nadmašit će ih Marie N koja će postati prva latvijska pobjednica Eurosonga. Zbog toga latvijska televizija LTV je dobila pravo organizacije Eurosonga 2003., a unatoč prvotnim problemima, to izdanje je mnogima ostalo kao jedno od najbolje organiziranih Eurosongova. Otkako su uvedena polufinala na Eurosongu, propustili su čak sedam finala, a post dug čak šest izdanja okončala je prošle godine u Beču Aminata sa sjajnim šestim mjestom. Da su se gledale samo ocjene žirija, Aminatina Love Injected bi bila najbolje plasirana latvijska pjesma još od 2002. godine, jer su je žiriji smjestili na drugo mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Zahvaljujući odličnom rezultatu u Beču, latvijska televizija LTV odlučila je opet birati svog predstavnika na Eurosongu putem Supernova. Na natječaj za pjesme pristiglo je 120 pjesama, što je kasnije srezano za audicije pred žirijem koje su se održale u prosincu. Posebna komisija je odabrala 20 pjesama za emisije uživo, a u napetom finalu kao pobjednik je izašao 21-godišnji Justs Sirmais, zvani Justs.

Rođen je u manjem gradu Ķekavi 6. veljače 1995. godine kao najstarije od troje djece u obitelji. Nakon završetka Prve državne gimnazije u Rigi, upisao je studij vokalne tehnike i edukacijskog menadžmenta zbog svoje želje da jednog dana postane vokalni trener u svojoj privatnoj školi alternativne glazbe. Njegov glazbeni put sastojao se od nekoliko smjerova – od pjevanja refrena latvijskom hip-hoperu Gachu do pjevanja u funk-rock grupi TaxFree and Bunch of Gentlemen, a svoju samostalnu glazbenu karijeru započeo je paralelno na ulicama Rige svirajući gitaru i na sceni Supernove. Također, nedavno se pridružio grupi svojih prijatelja koji rade aplikaciju koju opisuje kao Tinder za glazbenike.

Prvi samostalni singl mladića s crvenom kožnom jaknom je upravo ovogodišnja latvijska pjesma Heartbeat, koju je skladala prošlogodišnja latvijska predstavnica Aminata.

LAT_2016_LIB

You’re the one I need
You’re the air that I breathe
Don’t throw my heart away
I want you to stay

Feeling your heartbeat
That’s what I want
That’s what I need
Feeling again that you’re breathing with me

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 8. (30.3.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 21
bwin – 17
Boylesports – 21
betfair – 23
bet365 – 17
betway – 15

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 426

Koji će biti završni plasman Latvije na Eurosongu 2016.?

nizozemska NIZOZEMSKA

Izvođač: Douwe Bob
Pjesma: Slow Down
Autori: Douwe Bob Posthuma, Jan-Peter Hoekstra, Jeroen Overman, Matthijs van Duijvenbode
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Da nemaju četiri pobjede sa samog početka svog sudjelovanja na Eurosongu, Nizozemci bi zasigurno bili najneuspješniji sudionici ovog glazbenog natjecanja. Prva pobjeda ostvarena je već 1957. godine na drugom Eurosongu, druga je stigla dvije godine kasnije, treća 1969. godine (izdanje sa čak četiri eurovizijska pobjednika), dok su zasad posljednju ostvarili 1975. godine u, pogađajte, Stockholmu. Od tada pa do 2004. godine ostvarivat će osrednje rezultate, a jedina svijetla točka bila im je Edsilia 1998. godine, koja je s pjesmom Hemel En Aarde osvojila četvrto mjesto. Od promjene formata Eurosonga, predstavnici ove zemlje dugo nisu mogli izvesti svoju pjesmu dva puta na eurovizijskoj pozornici. Jedine svijetle točke su im nastupi dua Re-Union iz 2004. godine, Anouk iz 2013. i, zasad najsvjetlija točka ovog razdoblja, nastup dua The Common Linnets, koji su završili kao prva pratnja Conchiti Wurst. Nažalost, Trijntje Oosterhuis u Beču nije uspjela u naumu da bude treća uzastopna nizozemska predstavnica u finalu Eurosonga, a da bi neuspjeh bio veći – svi su je više zapamtili po mijenjanju haljine za nastup (zbog kombinezona kojeg je nosila u prvom polufinalu Eurosonga dobila je i neslavnu nagradu Barbara Dex).

Predizbor i biografija izvođača

Loš nastup Trijntje Oosterhuis nizozemska je televizija AVROTROS odlučila brzo ostaviti u ropotarnicu povijesti, te je brzo nakon finala Eurosonga 2015. potvrdila nastup i u Švedskoj, ponovno s internim izborom. Iako se dugo špekuliralo s imenom Dotana kao mogućim nizozemskim predstavnikom u Stockholmu, na kraju se AVROTROS odlučio za predstavnikom country-glazbe koja im je 2014. donijela veliki uspjeh, pa je kao prvo ime za Eurosong 2016. isplivao Douwe Bob.

Douwe Bob je rođen 12. prosinca 1992. godine u Amsterdamu kao Douwe Bob Posthuma. Njegov otac je Simon Posthuma, inače član dizajnerske grupe The Fool, a Douwe je sa šest godina počeo svirati klavir, prvenstveno se konentrirajući na klasičnu i jazz glazbu. S četrnaest godina počinje svirati gitaru, a nizozemskoj je javnosti postao poznat nakon što je počeo sudjelovati u natjecanju De beste singer-songwriter van Nederland u kojem se tražio najbolji mladi kantautor u Nizozemskoj. Ubrzo je odnio i pobjedu, a njegova prva pjesma Multicoloured Angels je u prvom tjednu došla do 17. mjesta na nizozemskoj glazbenoj ljestvici. Trenutno iza sebe ima dva albuma te snima treći, a početkom 2015. godine je objavio pjesmu Hold me, koju je otpjevao zajedno s Anouk, inače nizozemskom predstavnicom na Eurosongu 2013. u Malmöu. U Globenu će pjesmom Slow Down oživjeti duh Nashvillea, a pjesmu je skladao zajedno s Jan-Peterom Hoekstrom, Jeroenom Overmanom i Matthijsom van Duijvenbodeom.

NIZ_2016_LIB

Mister can you help me
‘Cause it seems I’ve been lead astray
I keep searching for an answer for a way
Won’t you help me

You gotta slow down brother
Slow down brother
Slow down if you can’t go on
Slow down brother
Slow down brother
Slow down if you can’t go on

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 21. (30.3.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 67
bwin – 51
Boylesports – 67
betfair – 81
bet365 – 67
betway – 81

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 427

Koji će biti završni plasman Nizozemske na Eurosongu 2016.?

poljska POLJSKA

Izvođač: Michał Szpak
Pjesma: Color of Your Life
Autori: Andy Palmer, Kamil Varen
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Za točno mjesec dana obilježit će se 22 godine od prvog poljskog nastupa na Eurosongu, točnije od trenutka kada je tada veoma mlada Edyta Górniak osvojila drugo mjesto za ovu srednjoeuropsku zemlju, inače i do danas njihov najbolji rezultat. Jedini koji su im se uspjeli približiti bili su članovi grupe Ich Troje, koji su osvojili šesto mjesto u Rigi 2003., no otkako su uvedena polufinala, sreća baš i nije mazila Poljake. Do Düsseldorfa 2011. samo dvaput su bili u finalu (s time da su 2004. bili u finalu samo zahvaljujući TOP10 plasmanu prethodne godine), a posljednje mjesto u polufinalu Eurosonga 2011. natjerala ih je na povlačenje “zbog obveza prema Europskom nogometnom prvenstvu 2012.”. Vraćaju se 2014. u Kopenhagenu, a prošle godine u Beču Monika Kuszyńska je osvojila 23. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

Manji odlomak nije dovoljan da se sumira sve što se događalo u Poljskoj proteklih par mjeseci. Još u svibnju prošle godine poljska televizija TVP uspjela je osigurati financijska sredstva za nastup na Eurosongu 2016., a službena potvrda je došla koji mjesec kasnije s najavom novog internog izbora. Potom u Poljskoj dolazi do izbora na kojima se smijenila dotadašnja vlast (Građansku platformu mijenja euroskeptična Pravo i pravda), a nova vlast odmah je promijenila zakon o javnim medijima, što joj omogućava da sama kreira kadrovsku politiku na TVP-u, zbog čega je morala reagirati i Europska radiotelevizijska unija. U siječnju ove godine, i usred priprema za Eurosong, nova vlada smjenjuje dotadašnjeg šefa poljske delegacije Mikołaja Dobrowolskog i još dvije osobe povezane sa zabavnim programom, a nakon kojeg dana novi šef Prvog programa TVP-a odbacuje interni izbor i nakon pet godina organizira poljski nacionalni izbor Krajowe Eliminacje. U kratkom razdoblju prijava pristiglo je 88 pjesama, od kojih je komisija izabrala devet pjesama, a u subotu 5. ožujka u konkurenciji u kojoj su se nalazile i vlasnica najboljeg poljskog plasmana na Eurosongu Edyta Górniak i trenutno najpoznatija poljska pjevačica Margaret, pobjedu je odnio ekscentrični Michał Szpak.

Rođen je 26. studenog 1990. u južnopoljskom gradiću Jasło u obitelji sa četvero djece. Njegova starija sestra Marlena uspješna je sopranistica koja je završila glazbenu akademiju u Italiji, no za razliku od sestre Michał nije pohađao glazbenu školu. Počeo je pjevati s devet godina, a tijekom srednje škole je s prijateljem osnovao hard rock grupu Whiplash. Godine 2011. prijavio se za prvu sezonu poljskog X Factora, u kojem je završio na drugom mjestu, no može se istaknuti duetom s pobjednicom britanske verzije Alexandrom Burke. Iste godine nastupa i u poljskoj verziji Plesa sa zvijezdama gdje završava na petom mjestu, a gotovo istodobno potpisuje ugovor s tvrtkom DRUTEX, inače najvećim proizvođačem PVC stolarije u Europi, koji mu sponzorira snimanje prvog studijskog albuma XI. Drugi album naziva Byle być sobą objavljuje 2015. godine, a s najavnom pjesmom tog albuma Jesteś bohaterem (Real Hero) pobjeđuje na festivalu poljske pjesme u Opoleu. U Stockholmu će u drugom polufinalu Eurosonga otpjevati pjesmu Color of Your Life, čiji su autori Andy Palmer i Kamil Varen, a zanimljivo je da je Michał prvi poljski predstavnik na Eurosongu koji će se održati u Švedskoj otkako ova srednjoeuropska zemlja nastupa na najvećem glazbenom natjecanju.

POLJ_2016_LIB

O -O – O – O – tell me black or white
What color is your life
O – O – O –O – try to ask your heart
Who you really are

O – O – O –O – try to ask your heart
What color is your life

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 16. (30.3.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 51
bwin – 34
Boylesports – 34
betfair – 51
bet365 – 41
betway – 41

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 428

Koji će biti završni plasman Poljske na Eurosongu 2016.?

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. from_Russia_with_Love — 31. ožujka 2016. u 19:55

  Letonija apsolutni uljez u top 10 .Nema šanse da uđe u vrh .Pesma samo solidna. On ne zna da peva. Očajan . Nepojavan.
  Holandija ove godiene zalutala na evrovizuiju , nema šanse da vidi finale. Komentar na pesmu nepotreban i suvišan.
  Poljska Končita , samo bez haljine je krajnji prosek od pesme, do finala ipak teže.

 2. Marko — 31. ožujka 2016. u 15:06

  1) Holandija
  2) Poljska
  3) Letonija 🙂

 3. TRIGLAV — 31. ožujka 2016. u 11:43

  1. nizozemska
  2, latvia
  3. poljska

 4. SwedenEurovisionFan — 31. ožujka 2016. u 10:12

  Od ove tri pjesme najviše mi se sviđa Nizozemska i nadam se da će od njih jedina proći. Poljska je napravila glupost jer nije izabrala Margaret jer bi imali potencijalnu pobjedu, a Latvija mi je baš nedorečena pjesma

 5. Maja — 30. ožujka 2016. u 22:49

  @marko agree

 6. Eurovision Kosovo/Kosovë — 30. ožujka 2016. u 22:29

  1. POLJSKA
  2. NIZOZEMSKA
  3. LATVIA

 7. EuroKid — 30. ožujka 2016. u 21:39

  Meni je Poljska nesto promaseno ove godine , a mogli su biti i pobednici , al' eto kad te nece sreca

 8. ❤Jacob❤ — 30. ožujka 2016. u 21:34

  @endlessly i meni hahahaha a i Justsova pjesma mi ima isto nesto odbojno

 9. DameDolla — 30. ožujka 2016. u 20:59

  1.Lat
  2.Pol
  3.Ned

 10. endlessly — 30. ožujka 2016. u 20:55

  Ne vidim sta drugi vide u Poljaku. Meni je bas odbojan.

 11. Blink — 30. ožujka 2016. u 20:46

  SVe tri pjesme posebne na svoj način i svima priželjkujem finale
  Najveće šanse ima Letonac od njih troje ,Nizozemska će opet biti narubu ulaska u finale i glasovao sam da ne ulazi u finale
  Poljak Š*pak mora ući i ufinale.Zaista ima neku karizmu na sceni :pjesma je kliše već viđeno ali eto,neka ga u drugom je polufinalu mogao bi proći .Lani su se izvukli na invalidnost pjevačice ,preklani na Poljske sise ,ove godine ostaje samo pjesm i kovrčace vlasi Michala

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!