Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (6)

Podijeli na Facebook Twitter

Nekim čudom za današnje predstavljanje uspjeli smo spojiti tri zemlje s brdovitog Balkana. O kojim zemljama i njihovim predstavnicima je riječ, doznat ćete u redovima ispred vas.

bugarska BUGARSKA

Izvođač: Poli Genova
Pjesma: If Love Was A Crime
Autori: Borislav Milanov, S. Arman, J. Persson, Poli Genova
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Bugarska svoju eurovizijsku storiju započinje 2005. godine u Kijevu i to s nastupom jazz grupe Kaffe. Prvi nastup ostat će im u lošem sjećanju, jer su njihovi predstavnici natjecanje završili na 19. mjestu u polufinalu. Ni sljedeća godina neće im biti ništa bolja, ali već u Helsinkiju, u njihovom trećem pokušaju, uspijevaju osvojiti Europu. Elitsa i Stoyan i njihova Voda (Water) oduševljavaju Europljane, koji ih u polufinalu smještaju na šesto, a u finalu na peto mjesto. To će do danas ostati najbolji rezultat ove zemlje na Eurosongu. U godinama koje su slijedile njihovi predstavnici svoje nastupe završavat će u polufinalima. Protekle dvije godine bugarska nacionalna televizija BNT odlučuje se povući s natjecanja iz financijskih razloga.

Predizbor i biografija izvođača

Iako je bilo upitno hoće li se ime Bugarske naći ove godine u popisu zemalja sudionica Eurosonga 2016., BNT je na kraju uspjela pronaći potrebna sredstva za natjecanje. Nakon duge šutnje, ova televizija objavila je kako je za svoju uzdanicu odabrala Poli Genovu, inače njihovu predstavnicu na Eurosongu 2011.

Poli Plamenova Genova rođena je prije nešto malo više od 29 godina u Sofiji, a da joj je glazba sastavni dio života dokaz je i činjenica da je već s četiri godine postala članica dječjeg vokalnog sastava Bon-bon. Završila je Nacionalnu glazbenu školu Ljubomir Pipkov, smjer klarinet, a trenutačno je studentica režije na Kazališnoj akademiji. Sudjelovala je u prvoj sezoni bugarske inačice Plesa sa zvijezdama, a bila je i mentorica u prvoj sezoni bugarskog X Factora. Četiri puta je sudjelovala na bugarskom nacionalnom izboru za Eurosong, a tek je u četvrtom pokušaju 2011. godine s pjesmom Na inat uspjela svoju pjesmu izvesti i na eurovizijskoj pozornici. Nastup je okončala na 12. mjestu u polufinalu, sa samo šest bodova zaostatka od desetoplasirane pjesme te godine u drugom polufinalu. Iste godine objavila je i svoj prvi studijski album. Sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama, među kojima se izdvajaju UNICEF i SOS Children’s Villages, te Bulgarian Christmas campaign, koju podržava bugarski predsednik. Može se pohvaliti i s pobjedom u glazbenom reality šouu Musical Academy, a trenutačno, pored priprema za Eurosong, prihvatila se i sudjelovanja u bugarskoj inačici tv šoua Tvoje lice zvuči poznato.

Poli Genova L&B bugarska 2016

If love was a crime then we would be criminals
Locked up for life but I’ll do the time
If love was a crime then we would work miracles
High above the ground

О, дай ми любовта (3)
They will never break us down
О, дай ми любовта! (3)
They will never break us down

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 11. (1.4.2016. u 17:00)
Kvote
William Hill – 23
bwin – 34
Boylesports – 34
betfair – 23
bet365 – 26
betway – 29

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter

Koji će biti završni plasman Bugarske na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (11%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (28%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (40%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (15%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (2%)
 • Neće se plasirati u finale (5%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

CrnaGora CRNA GORA

Izvođač: Highway
Pjesma: The Real Thing
Autori: Skansi, Luka Vojvodić, Maro Market
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Crna Gora svoj eurovizijski put započinje 2007. godine, nakon što je godinu prije izglasala samostalnost od dotadašnje držvane zajednice koju je činila sa Srbijom. Svoj prvi nastup neće pamtiti po najboljem jer su natjecanje završili na 22. mjestu u polufinalu, a ni naredna dva nastupa neće donijeti ništa značajno. Nakon dvogodišnje pauze, interno odabrani Rambo Amadeus će u Bakuu sa specifičnom skladbom Euro Neuro natjecanje opet završiti u polufinalu. Iako su svi mislili kako će se 2013. godine Crnogorci sigurno po prvi put naći u finalu, to se nažalost nije dogodilo. Uspjeh koji je ova država dugo čekala postigla je njihova najveća glazbena zvijezda Sergej Ćetković prije dvije godine u Kopenhagenu, kada je kao sedmi u polufinalu prošao u završnicu natjecanja. Nastupao je u finalu pod rednim brojem osam i sakupio 37 bodova, što mu je bilo dovoljno da natjecanje završi na 19. mjestu. Njihov prošlogodišnji predstavnik Knez uspjet će popraviti ovaj rezultat i postaviti ime Crne Gore na 13. poziciju, što će postati novim najboljim rezultatom naših susjeda.

Predizbor i biografija izvođača

Otkako su 2012. godine krenuli s internim izborima, RTCG nije htio ništa prepustiti slučaju te je i za ovogodišnji Eurosong odlučio odabrati po istom principu. Ovaj put, odluka je pala na mlade glazbene nade Crne Gore. Riječ je o skupini koja sebe zove Highway.

Ovaj nadasve mlad bend čine Petar Tošić (vokal), Marko Pešić (gitara) i Luka Vojvodić (gitara), te odnedavno pridruženi član Bojan Jovović, koji je jedan od osnivača skupine No Name koji su predstavljali Srbiju i Crnu Goru na Eurosongu 2005. Inače, Petar, Marko i Luka široj javnosti postali su poznati nakon sudjelovanja u drugoj sezoni regionalnog izdanja talent šoua X Factor Adria, kada su natjecanje završili na četvrtom mjestu, pod mentorstvom hrvatskog skladatelja Tončija Huljića. Nedugo po završetku šoua momci su potpisali ugovor s diskografskom kućom Menart, inače regionalnim zastupnikom Sony Music grupacije, a tijekom prošle godine nastupali su i na  festivalu Sunčane skale, kada su s pjesmom Bar na kratko osvojili treće mjesto. Krajem prošle godine izdali su i singl Sam, s kojim su jedno vrijeme bili na prvom mjestu Domaćice, odnosno regionalne MTV top liste.

Highway L&B crna gora 2016

Feel it I’m the real thing yeah
Feel it I’m the real thing yeah

I’m gonna fight for your love
Gonna run, gonna feel good
I’m gonna feel what my body knows

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 41. (1.4.2016. u 16:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 351
Boylesports – 251
betfair – 501
bet365 – 251
betway – 251

Društvene mreže

FacebookTwitter, YouTube (zajednički)

Instagram (Luka)

Instagram (Marko)

Instagram (Petar)

Koji će biti završni plasman Crne Gore na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (2%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (0%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (1%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (2%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (3%)
 • Neće se plasirati u finale (93%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

croatia_hrvatska HRVATSKA

Izvođač: Nina Kraljić
Pjesma: Lighthouse
Autori: Andreas Grass & Nikola Paryla
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Iako su hrvatski glazbenici nastupali na Eurosongu u ime Jugoslavije, kao prvi nastup Hrvatske na Eurosongu računa se nastup grupe Put iz 1993. godine, kada je ova skupina sa skladbom Don’t Ever Cry osvojila 15. mjesto. No, već u svom trećem pokušaju Hrvatska predvođena grupom Magazin & Lidijom Horvat Dunjko osvaja visoko šesto mjesto. Neće dugo to ostati najboljim hrvatskim rezultatom, jer već sljedeće godine Maja Blagdan sa Svetom ljubavi osvaja četvrto mjesto. Ipak, dva do danas najupečatljivija nastupa Hrvatske dogodila su se 1998. i 1999. godine. U Birminghamu ’98 Danijela Martinović nastupila je prva, a njen nastup u kojem se iz crne „presvuče“ u bijelu haljinu ušao je u povijest i pokrenuo pravu malu revoluciju u nastupima na Eurosongu. Na kraju je bila peta s osvojenim 131 bodom, što do danas predstavlja najveći broj bodova koju je neki hrvatski predstavnik osvojio u finalu Eurosonga. U Jeruzalemu 1999. Doris Dragović pjevat će Mariju Magdalenu i odličnim nastupom ponovit će uspjeh Maje Blagdan. Uslijedit će još dva nastupa u TOP 10,  nakon čega će hrvatski predstavnici natjecanja u finalu završtavati između 11. i 21. mjesta. Od promjene formata natjecanja 2004. godine i uvođenja polufinala pa do 2013. godine, hrvatski predstavnici samo će se pet puta pojaviti u samim završnicama festivala. Posljednji put za Hrvatsku su u finalu Eurosonga pjevali Igor Cukrov i Andrea Šušnjara u Moskvi 2009. godine. Nakon što ni Klapa s mora 2013. nije uspjela proći u finalni dio natjecanja, HRT zbog financijskih razloga odlučuje preskočiti 59. i jubilarni 60. Eurosong.

Predizbor i biografija izvođača

Nakon što je 26. studenog 2015. godine EBU na službenoj stranici Eurosonga objavila konačan popis sudionika ovogodišnjeg izdanja natjecanja, među kojima je bilo i ime Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija do kraja veljače nije davala nikakve informacije po pitanju predstavnika koji će obilježiti povratak Hrvatske na najveću europsku glazbenu manifestaciju. Ipak, 24. veljače HRT je konačno potvrdio ono što se mjesecima unazad spominjalo kao mogućnosti – Nina Kraljić,  pobjednica prve sezone The Voice – Najljepši glas Hrvatske, predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu u Stockholmu.

Nina Kraljić rođena je 4. travnja 1992. godine malom mjestu Lipovljani u Sisačko-moslavačkoj županiji, no trenutno živi u Rijeci gdje studira hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Pjevanjem se počela baviti još u djetinjstvu, a prvi put javnost ju je upoznala u emisiji Turbo Limach Show. Godine 2010. pojavljuje se u Supertalentu Nove TV, u kojem kao sedamnaestogodišnjakinja osvaja deseto mjesto u finalu. Nakon ovog natjecanja, upisuje se na Muzičku akademiju, no odustala je nakon dvije godine jer se nije našla u toj vrsti glazbenog izraza. Okušala se u različitim glazbenim projektima, među kojima su i mjuzikl Footloose i sinkronizacija animiranih filmova, ali najveću afirmaciju svog glazbenog stvaralaštva ostvaruje između 2014. i 2015. godine kada se pojavljuje u prvoj sezoni hrvatske verzije The Voicea. Pod mentorstvom Jacquesa Houdeka, Nina postaje pobjednica ovog talent šoua, a tijekom pet live emisija u kojima je pjevala, dobila je gotovo milijun glasovaNakon natjecanja, objavljuje svoj prvi singl Zaljuljali smo svijet, zahvaljujući kojem dobiva tri nominacije za Porin, a osvaja u kategoriji za najboljeg Novog izvođača godine. U svibnju predstavit će se s pjesmom Lighthouse, autorskog dvojca Nikole Paryle & Andreasa Grassa, poznatijih i kao duo Popmaché.

Nina Kraljic L&B hrvatska 2016

’cause there is a light
Guiding my way
Keeping me safe when oceans rage

There in the sky
Hiding away
Never to die and fade

I know that I’ll find your

Your lighthouse

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 7. (1.4.2016. u 16:00)
Kvote
William Hill – 13
bwin – 13
Boylesports – 13
betfair – 21
bet365 – 15
betway – 15

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Koji će biti završni plasman Hrvatske na Eurosongu 2016.?

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu (61%)
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu (27%)
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu (8%)
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu (0%)
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu (1%)
 • Neće se plasirati u finale (3%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 14

 1. meni je bugarska pjesma toliki treš, ali u isto vrijeme i toliki kečines. zaluđen sam. pre pre previše je volim, go Poli :))

 2. @corona Ispravak 2, bila je 4. Pobijedila je Danska, Azer bio drugi a Ukrajinka Zlata treća. 🙂 BTW, Hrvatska je baš njoj te godine dodijelila 12 bodova. 🙂

  Nina No1. do danjega. Navijam iz petnjih žila i uvjeren sam da može po pobjedu. 🙂
  Bugarska odlična, dugo nisu imali tak dobru pjesmu. Čak mi je i najbolja do sad od njih. 🙂

  Crna Gora od samog početka zskucana na dno. San Marino u svim dance verzijama je masterpiece za ovo. Da mi je znati na kojim su drogama ovo radili…?

 3. ma sve će to bit dobro 🙂 Nina zakon, Poli bi mogla negdi 10. misto uvatit, a Crna Gora no finale, nije to to

 4. Reći ću ovo jednom i svi zapamtite.
  Sve je u rukama Nine Kraljić.
  Kad se gleda pjesma sama za sebe to je vrh ovogodišnjeg Eurosonga.
  Nina je rekla:”50% je pjesma, 50% nastup i predano radimo na nastupu jer pjesmu imamo.”
  Danas je za RTL i službeno najavila backvokale, režiju nastupa krije ko zmija noge.
  Uz najavljene kadrove na pozornici iz videa “Into the storm” + backvokali za udaran drugi dio pjesme + Nina vokalno na svojoj razini = DOBITNA KOMBINACIJA.
  Ako se sve odradi na razini, bit će borba za sam vrh, 1. ili 2. mjesto.
  Sama je sa svojim stilom pjevanja u usporedbi sa svim ostalima.
  Ako je Finkinja Margaret Berger 2013. bila 3., ovo može samo više od toga.

 5. Od Crne Gore ništa, iako gupa nije bila loša u xfaktoru, pjesma je užas, Bugarska ce ici u finale, tamo vjerojatno nece uhvatiti top 10, a Nina Kraljić ide u top 3.

 6. Bugarska ove godine jednostavno mora ući u finale! Imaju tako dobru pjesmu i od prve sekunde kad sam ju čuo totalno mi je zapela u uho 😀 U mojem Top5 je definitivno, a nadam se da bi mogla biti tako i zapravo 🙂
  Crna Gora, što reći, žao mi je susjedi ali ovo je jako loše … A Highway je stvarno bio dobar na X – Factor Adriji …
  Nadam se da će Nina uspjeti ući u finale, ali to je to, nikakav bolji plasman ne očekujem

 7. komšije Bugari , vrlo lepa limunadica od pesme… osvežava , u finalu sigurno uz jedan prilično zapažen uspeh .. 11 do 15 mesta , najverovatnije .
  Crna Gora , ne ide u finale 99 % . Svaki komentar na pesmu je suvišen. To nije za esc i realno ništa ne valja. Hteli su nešto sasvim drugo da dobiju u efektu i od same pesme, ali nisu dorasli tome i odradili su sve skoro pa katastrofalno. Red je da CG ostane u pf, da ne pomisle ubuduće da i sa ovakvim glupostima mogu u finale.

  Kroejša gejša 🙂 …. O pesmi smo sve eleborirali više puta. Nema potrebe dalje pisati posebne opservacije .Elem mislim da je to ona od pesama koja se može proglasati kao najblagougodnijom pesmom ove evrovizije. Ono čuješ je i preneseš se paralelno u drugi svemir.
  Međutim iskustvo govori da ove pesme vrlo često ne ostavre sam vrh tabele ( top3 , top 5) iz mnogo razloga, jer je glasačka mašinerija nešto sasvim drugo . Jednosatvno ne glasa se samo za lepe ili najblagougodnije pesme. Zato mogu potvrditi ono što tvrdim od samog početka, o pobedi niti govora… top 10 je sasvim siguran i izvesatan ( od 4 do 9 mesta u ukupnom finalnom skoru) . Ko je god to mesto da bude, to je ravno pobedi za Hrvatsku .

 8. Pa imat će dva muška i dva ženska back vokala.Pročitala sa,m na nekoj stranici.Svi su poznati back vokali osim jednog koji je nepoznat širim ljudima.

 9. Nina upravo ekskluzivno potvrdila za RTL u emisiji “Sve u 6” da će u Stockholmu imati backvokale. Idu na jaču verziju pjesme. (Izvrsno)

  Spomenula je da se intenzivno sprema za live nastup, scenu ne smije otkriti.

  Komentirala je optužbe za plagijat, i kako je svakome imalo glazbeno obrazovane da jedna sekvencija od dva tona slična drugoj pjesmi nema veze s plagijatom koji podrazumijeva 4 identična takta.

Odgovori