Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (7) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 61. Eurosonga (7)

  8 min za čitanje   11 komentara

Iako su potpuno slučajno ove tri zemlje spojene u današnjem predstavljanju, ipak ima par stvari koje ih povezuju. Naime, prva i treća zemlja na Eurosongu su debitirale upravo one godine kada je druga zemlja bila domaćin, a dvije zemlje bi se prošle godine plasirale u finale da su se gledali samo glasovi publike. Malo nerazumljivo? Samo čitajte dalje.

ceska ČEŠKA

Izvođač: Gabriela Gunčíková
Pjesma: I Stand
Autori: Aidan o’Connor, Christian Schneider, Sara Biglert
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Češka eurovizijska povijest je jako kratka. Naime, ova srednjoeuropska zemlja je debitirala 2007. godine u Helsinkiju, međutim jedna od njihovih najpoznatijih hard rock grupa Kabát s pjesmom Malá dáma je osvojila samo jedan bod, završivši natjecanje na posljednjem mjestu u polufinalu. Ni iduća češka predstavnica Tereza Kerndlová nije imala previše sreće jer je bila pretposljednja u drugom polufinalu s osvojenih devet bodova, a nakon nule koju je odvojila grupa Gypsy.cz, češka televizija ČT se povlači s Eurosonga. Nakon pet izdanja odsustva Česi se odlučuju vratiti na natjecanje, te u Beč šalju Martu Jandrová i Václava Noida Bártu, koji su ostvarili najbolji češki rezultat na Eurosongu – 13. mjesto u polufinalu, no da su se gledali samo glasovi publike, Marta i Václav bi se plasirali u finale kao desetoplasirani, te time ostvarili najveći uspjeh Češke na Eurosongu.

Predizbor i biografija izvođača

Iako je dosta fanova nakon ispadanja Marte i Václava mislilo da će se Češka opet na neodređeno vrijeme povući s Eurosonga, stvari su bile demantirane krajem kolovoza 2015. godine kada je ČT potvrdila nastup u Stockholmu. Tri mjeseca kasnije, ustoličen je novi šef delegacije Jan Bors, a na adresu češke televizije pristizale su pjesme zainteresiranih autora, a konačnu odluku o pjesmi donijela je peteročlana komisija, čiji je član bio i prošlogodišnji predstavnik Václav Noid Bárta. Na kraju, 10. ožujka objavljeno je da će ovu srednjoeuropsku zemlju u Stockholmu predstavljati 22-godišnja Gabriela Gunčíková. Odmah drugi dan predstavljena je pjesma I Stand, koju su napisali Aidan o’Connor, Christian Schneider i Sara Biglert.

Gabriela je rođena 27. lipnja 1993. godine u Kroměřížu na jugozapadu Češke, a javnost njezine zemlje se zainteresirala za nju kad se pojavila na audiciji za drugu sezonu češko-slovačkog Idola. Na kraju je zauzela drugo mjesto, no nakon natjecanja je potpisala ugovor s diskografskom kompanijom Universal Music Group, pod čijom je etiketom objavila dva studijska albuma, a za jedan od njih osvojila je češku glazbenu nagradu Český Slavík za najboljeg novog izvođača. Godine 2013. odlučuje se za vokalno usavršavanje te se prijavljuje kod najpoznatijih profesora pjevanja Kena Tamplina, koji ju uzima u svoju klasu, zahvaljujući čemu se Gabriela seli u Kaliforniju. Ubrzo postaje jedno od zaštitnih lica Tamplinove škole pjevanja, a nju zamijećuje Paul O’Neill iz američkog progressive rock benda Trans-Siberian Orchestra, kojima se Gabriela pridružuje i nastupa na preko 120 koncerata tijekom 2014. i 2015. godine. Sada se vratila u rodnu Češku, koju će predstavljati 10. svibnja u prvom polufinalu.

ČEŠ_2016_LIB

Cause I stand
I stand
I am standing here
Just because of you
Every part of me is a part of you
I stand

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 18. (3.4.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 67
bwin – 51
Boylesports – 41
betfair – 51
bet365 – 51
betway – 67

Društvene mreže

Facebook, InstagramYouTube

anketa 432

Koji će biti završni plasman Češke na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 161

 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [48 / 30%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [42 / 26%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [26 / 16%]
 • Neće se plasirati u finale [25 / 16%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [15 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [5 / 3%]

finska FINSKA

Izvođač: Sandhja
Pjesma: Sing It Away
Autori: Heikki Korhonen, Markus Savijoki, Milos Rosas, Petri Matara, Sandhja Kuivalainen
Redni broj nastupa u prvom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Nekih stvari je bilo dosta prisjećanja dvaput, pa tako i slavnog vica o Fincu, duhu iz svjetiljke i pobjedi na Eurosongu. Taj vic vjerojatno ne bi ni nastao da Finci nisu zabilježili čak 10 posljednjih mjesta otkako su 1961. po prvi puta kročili na eurovizijsku pozornicu, a čak šest puta bili su prisiljeni na jednogodišnju apstinenciju od nastupa. No da ipak nije sve tako crno, pokazuje to da su prije uvođenja polufinala devet puta imali devet TOP10 plasmana. U eri polufinala Finci su uspjeli doći i do pobjede na Eurosongu i to prije točno deset godina, kada je grupa Lordi pokorila Europu s Hard Rock Hallelujah unatoč mizernim šansama na kladionicama. Zahvaljujući tome, Eurosong 2007. smo gledali u Helsinkiju i to je bila godina u kojoj smo gledali debije čak četiriju zemalja (Crna Gora, Češka, Gruzija i Srbija), te pobjedu jedne od njih. Prošli Eurosong Finci bi najradije zaboravili jer je punk grupa Pertti Kurikan Nimipäivät, unatoč velikoj favoriziranosti prije natjecanja, osvojila posljednje mjesto sa samo trinaest bodova. Zanimljivo, kao i češki predstavnici Marta i Václav, i dečki iz PKN-a bi se plasirali u finale kao desetoplasirani.

Predizbor i biografija izvođača

Unatoč neuspjehu pobjednika novog formata, finska televizija YLE ostala je pri izboru Uuden Musiikin Kilpailu i to u formatu s 18 pjesama, tri polufinala i finalom. Ovaj put odlučili su uzeti zaozbiljno izbor pjesama jer je pobjednik UMK2016. ujedno i 50. finski predstavnik na Eurosongu, pa su davali i wildcarde prijašnjim natjecateljima. Unatoč otvorenom favoriziranju jedne natjecateljice (Saara Aalto) sa strane YLE i drugog natjecatelja (Mikael Saari) sa strane eurovizijskih fanova, pobjedu je neočekivano odnijela Sandhja i to zahvaljujući velikoj zalihi bodova tijekom glasovanja žirija.

Dvadesetpetogodišnja Sandhja Kuivalainen je rođena 16. ožujka 1991. godine u Helsinkiju u obitelji oca Finca i majke indijsko-gvajanskog porijekla. Profesionalno se počela baviti glazbom s 18 godina, no prvi singl Hold Me je objavila 2013. godine. Godinu dana poslije objavila je prvi album Gold, kojeg je glazbena kritika uvelike pohvalila, no nije najbolje prodavan. Stoga je otišla u Gvajanu i na Jamajku tražeći inspiraciju za novi zvuk, a kao rezultat toga proizašle su mnoge pjesme za drugi album, među kojima je i Sing It Away, koju je napisala zajedno s Heikkijem Korhonenom, Markusom Savijokijem, Milosem Rosasom i Petrijem Matarom.

Osim skladanjem i pjevanjem, Sandhja se bavi i kickboxingom i boksom, te radi kao medicinska sestra.

FIN_2016_LIB

Sing it away
All my troubles away
Sing it away
Never make me fade away
Sing it away
All my troubles away
Sing it away

Ooh, ooh, ooh, ooh, oh
I’m gonna sing it
Ooh, ooh, ooh, ooh, oh
Yeeaah
Ooh, ooh, ooh, ooh, oh
I’m gonna sing it
Ooh, ooh, ooh, ooh, oh
I’m gonna sing it away

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 35. (3.4.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 151
Boylesports – 151
betfair – 201
bet365 – 251
betway – 151

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 433

Koji će biti završni plasman Finske na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 151

 • Neće se plasirati u finale [104 / 69%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [26 / 17%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [11 / 7%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [4 / 3%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [3 / 2%]

gruzija GRUZIJA

Izvođač: Young Georgian Lolitaz
Pjesma: Midnight Gold
Autori: Kote Kalandadze, Thomas G:Son
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijska povijest

Pobjedom grupe Lordi u Ateni na Eurosongu 2006., Finci su dobili pravo organizacije Eurosonga 2007. Na tom Eurosongu debitirale su četiri zemlje, među kojima je i Gruzija, čija je Sopho Khvalvashi osvojila drugo mjesto. Iduće godine u Beogradu su bili za jedno mjesto bolji, no na Eurosongu 2009. u Moskvi nisu nastupali iako su odabrali pjesmu. Povod tome je bio EBU-u nepoćudan naslov pjesme We don’t wanna put in (referenca na tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina i rat u Abhaziji i Južnoj Osetiji), nakon čega su se povukli jer je televizija GPB ustrajala na toj pjesmi. Vraćaju se u Oslu i to s odličnim devetim mjestom, kojeg su ponovili i godinu kasnije u Düsseldorfu. Dosad su dvaput preskočili finale, no to nije bio slučaj prošle godine kada je Nina Sublatti osvojila 11. mjesto.

Predizbor i biografija izvođača

I ove godine gruzijska televizija GPB je odlučila imati manji nacionalni izbor od pet pjesama, no za razliku od 2015. godine, taj izbor je bio namijenjen jednom bendu. Naime, GPB je u prosincu 2015. godine objavila da je za Eurosong 2016. interno odabrala bend Young Georgian Lolitaz za svoje predstavnike, te je natječajem otvorila razdoblje za slanje pjesama. Bend je odabrao pet pjesama, koje su predstavljene 3. veljače, a 15. veljače žiri i publika su odabrali pjesmu Midnight Gold. Iako ih eurovizijske stranice potpisuju kao Nika Kocharov i Young Georgian Lolitaz, u ovom predstavljanju će dečki biti pod nazivom kojim se inače predstavljaju.

Ovaj indie rock bend, pomalo neuobičajenog glazbenog izričaja za Eurosong, osnovan je još 2000. godine te je tijekom godina doživio dosta promjena u svom sastavu. Trenutni sastav benda čine gitarist i vokalist Nika Kocharov, vokalist i basist Gia Iashvili, gitarist i klavijaturist Nick Davitashvili i bubnjar Dima Oganesian. 

Godine 2003. snimili su glazbu za jedan film, za koji su kasnije bili nagrađeni za najbolji filmski soundtrack te godine. Ove godine predstavit će se pjesmom Midnight Gold, koju je napisao Kote Kalandadze, a kasnije je pjesma išla na doradu kod Šveđanina Thomasa G:sona.

GRU_2016_LIB

Ten hours are missing from memory,
I vaguely can recall pain and pleasure mixing in one bowl
My mind is spinning,
I know the bliss
Ten million miles away my flesh and bones are dreaming in a haze.
Stains of mud on your skin
Night will come ans so will the sin

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 40. (3.4.2016. u 20:00)
Kvote
William Hill – 101
bwin – 101
Boylesports – 201
betfair – 501
bet365 – 301
betway – 251

Društvene mreže

Facebook, Soundcloud

anketa 434

Koji će biti završni plasman Gruzije na Eurosongu 2016.?

Ukupno glasova: 145

 • Neće se plasirati u finale [136 / 94%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [2 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [2 / 1%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [1 / 1%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [1 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava11

 1. SwedenEurovisionFan — 4. travnja 2016. u 00:37

  Češka pjesma mi je posve monotona i dosadna i ako se lani nisu plasirali u finale, nadam se da se neće ni ove godine!
  Finska mi ima dobru stvar i iskreno se nadam da će proći u finale i tamo zauzeti oko 15. – 20. mjesta 🙂
  A Gruziju ne bih ni komentirao …

 2. Marko — 3. travnja 2016. u 23:01

  1) Ceska
  2) Finska
  3) Gruzija 🙂

 3. Maja — 3. travnja 2016. u 22:32

  @realcro7 bogat draga svi živi intervjui sa njin, wiwibloggs, esckaz…..

 4. Blink — 3. travnja 2016. u 22:06

  hahahah 2 % kaže plasman 1-6 mjesta.1.Travansja šala sa zakašnjenjem
  Dakel,glasovao sam zasve zemlje da ispadaju u polufinalu iako Češka zaslužuje,nije ni Finska loša ali polufinale je prejako mjesta nema,za Češku opet nema tko glasovati
  Možda HRvatska glasuje s obzirom na broj turista koji ljetuju

 5. Eurovision Kosovo/Kosovë — 3. travnja 2016. u 21:54

  1. FINSKA
  2. ČEŠKA
  3. GRUZIJA

 6. DameDolla — 3. travnja 2016. u 21:34

  @mayya
  Daj link od tog intervjua sa Ivanom ako imas

 7. from_Russia_with_Love — 3. travnja 2016. u 21:20

  Češka Republika.. odlična balada…. ako ovo sad ne prođe u finale, na njihovom mestu nikad više ne bi privirio na esc, pa taman da EBU da i potpuno džabe nastupe. Navijam za njih kao i za Bugarsku da sigurno budu u finalu . Inače ova pesma mogla bi po meni da bude i top 10, ali sobzirom da je to ipak samo Češka od sredine tabele naviše nema šanse da ima bolji skor.
  Finska …meni se to lično baš dopada… rado bi ih video u fonalu … ali nisam siguran da će uspeti da se plasiraju .Navijam za te cure!

  Gruzija… žalosno , zemlja koja zna šta znači poslati dobru pesmu , ove godine su samo ovca na broju .Od finala ništa. Za mene je to ipak savršeno najgora pesam ne samo ovog , nego mnogih escova .

 8. Maja — 3. travnja 2016. u 21:02

  Češka je odlična, ženska ima glasa ( samo šta san i u češkom, ruskom i francuskom spotu vidila one trokutiće iste, nešto su popularni ove godine 🙂 ) Gruzija je više neka luđa, zezancija, a Finska mi je ove godine na zadnjem mistu, nije mi zanimljiva ni malo. A već san u 2 intrjvua skontala da će se Ivan golicat, omg! to mi se ne sviđa ni malo 🙁

 9. Corona — 3. travnja 2016. u 20:45

  Češka – daleko najpodcjenjenija pjesma ovogodisnjeg Eurosonga. Samo zato što je Češka. Da npr. Australija ima tu pjesmu, bila bi 1. favorit za pobjedu.
  Finska – kako došla tako prošla.
  Gruzija – ….

 10. DameDolla — 3. travnja 2016. u 20:32

  Po meni Češka ima sigurno finale,Finska vrlo vrlo tesko u takvoj konkurenciji kao sto je prvo pf,a Gruzija nema šansi nikakvih

 11. DameDolla — 3. travnja 2016. u 20:29

  1.Cze
  2.Fin
  3.Geo

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!