Luna i Bojan predstavljaju izvođače 62. Eurosonga (5) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 62. Eurosonga (5)

  8 min za čitanje   21 komentar

Igrom slučaja poklopilo se da su iduće tri zemlje one koje su zadnje pobjede ostvarivale u 1970-tima. O kojim se zemljama radi, saznajte u nastavku.

ŠPANJOLSKA

Izvođač: Manel Navarro
Pjesma: Do It For Your Lover
Autori: Manel Navarro, Antonio Rayo “Rayito”
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1961.
Najbolji plasman: 1. mjesto (1968., 1969.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto (1962., 1965., 1983., 1999.)
Prošlogodišnji predstavnik: Barei – Say Yay! (22. mjesto u finalu, 77 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Ovogodišnji španjolski izbor bit će upamćen kao jako dug (zbog internetskog wildcarda) i kao jako kontroverzan, kojeg su obilježile prijetnje smrću i fizičko nasilje. Naime, sve do dva ili tri dana prije održavanja nacionalnog finala španjolska televizija RTVE nije znala kada održati natjecanje s pet pozvanih natjecatelja (mahom natjecatelji španjolskog The Voicea bez prevelikog uspjeha u karijeri) i pobjednikom wildcarda (bila je to LeKlein). Kada se nacionalno finale održalo, postalo je metom kontroverzi koja je rezultirala raspravom u parlamentu, ostavkom šefa delegacije i podizanjem kaznene prijave zbog malverzacije. Što se točno dogodilo? Favorit španjolskog OGAE-kluba bila je Mirela. Međutim, španjolska televizija sastavila je žiri od članova koji su Mireli dali samo 22 boda (dvoje njih je stavilo nju na posljednje mjesto!), dok su “pritajenom” favoritu Manelu Navarru dali čak 34 boda. Međutim televoting (inače, pristiglo je samo 12000 glasova) Manela smješta na treće mjesto, a Mirelu na prvo, čime su oboje bili izjednačeni. Prema pravilima izbora, žiri je bio taj koji je odlučivao o pobjedniku, a oni su odlučili u korist Manela i njegove pjesme Do It For Your Lover. Nakon toga, članovi španjolskog OGAE-a počeli su hukati novoizabranom predstavniku, čime je on uzvratio pokazivanjem bosanskog grba (ispričao se nakon dva dana), jednom od članova žirija su probušili gume na autu, a drugog je član LeKleinovog stožera fizički napao. Na kraju se saznalo kako dvoje članova žirija su još otprije povezani s Manelom, a sam izvođač ima ugovor sa diskografskom kompanijom Sony Music, u kojoj radi kći šefice zabavnog programa Toñi Prieto. Ovo sve je otišlo toliko daleko da je morala ići pred komisiju španjolskog parlamenta i RTVE-a kako bi pokušala oprati svoje ime, a Federico Llano je nakon 15 godina odstupio s mjesta šefa delegacije.

No sad malo o izvođaču. Manel Navarro Quesada je rođen 7. ožujka 1996. u Sabatellu (pokrajina Katalonija). Javnost ga je prvi put upoznala 2014. kada je pobijedio u drugoj sezoni natjecanja Catalunya Teen Star, nakon čega je dobio ugovor sa TeenStarRecords. Zahvaljujući tom ugovoru, dobio je priliku objaviti prvi singl Brand New Day i biti predizvođač triju Sweet California.  Godinu kasnije dobio je ugovor sa Sony Music, a 2016. objavio je pjesmu Candle, koja je došla do drugog mjesta na Spotify Viral 50 u Španjolskoj. U međuvremenu, snimao je obrade poznatih pjesama, a obradu Sing Me To Sleep primijetio je i poznati britansko-norveški DJ Alan Walker. Inače, Manel je izjavio da je njegova glazba stvarana pod utjecajem Boba Dylana Eda Sheerana, a pjesmu Do It For Your Lover je napisao zajedno s Antoniom Rayom Rayitom.

Do it for your lover, do it for your lover babe, clap your hands and do it for your lover.
Do it for your lover, do it for your lover babe, clap your hands and do it for your lover,
Do it for your lover, do it for your lover,
Do it for those you ever care and love

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 39. (26.3.2017. u 15:30)
Kvote
William Hill – 100
bwin – 100
Boylesports – 100
skybet – 150
bet365 – 150
betway – 100

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 632

Koji će biti završni plasman Španjolske na Eurosongu 2017.?

Ukupno glasova: 174

 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [160 / 92%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [7 / 4%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [3 / 2%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [1 / 1%]

 FRANCUSKA

Izvođač: Alma
Pjesma: Requiem
Autori: Nazim Khaled, Alexandra Maquet
Redni broj nastupa u finalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956. (1, 2)
Najbolji plasman: 1. mjesto (1958., 1960., 1962., 1969., 1977.)
Najlošiji plasman: posljednje (26.) mjesto u finalu (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: Amir – J’ai cherché (6. mjesto, 257 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Ohrabreni Amirovim odličnim plasmanom u Stockholmu, Francuzi su vrlo brzo potvrdili nastup na Eurosongu 2017. i komentatorski tim (Marianne JamesStéphane Bern), te najavili kako će opet otvoriti natječaj za sve zainteresirane autore i pjevače. Pjesmu su odabrali još u studenom, no nisu je još htjeli predstaviti, no zato su se odlučili na jednu zanimljivu taktiku. Naime, “tajni izvori” televizije France 2 su u raznim eurovizijskim grupama na Facebooku stavljali razne linkove pod nazivom “ovo je jedan od kandidata za predstavljanje Francuske”, pa su gledali koja će od tih pjesama dobiti najviše pohvala. Tako je među najviše pohvala dobila pjesma Requiem Alexandre Maquet, koja nastupa pod pseudinomom Alma. Pjesmu je napisala zajedno s Nazimom Khaledom, koji je jedan od autora prošlogodišnje francuske pjesme na Eurosongu. Inače, pjesma je u ožujku dobila novo ruho i to u vidu engleskog teksta i nešto drugačije produkcije.

Alexandra je rođena 27. rujna 1988. godine u Lyonu u obitelji s četvero djece (ima tri mlađe sestre). Kad je bila dijete, njezina se obitelj često selila, pa je tako dio djetinjstva provela u SAD-u, Brazilu i Italiji. Nakon što je diplomirala ekonomiju, Alma se preselila u Milano na godinu dana, pa se odlučila vratiti u Pariz gdje je započela s glazbenom karijerom. U Parizu je upoznala prije spomenutog Nazima Khaleda, s kojim je počela stvarati i snimati pjesme. U lipnju 2016. objavila je prvi singl La chute est lente. Inače, Alma uz francuski tečno priča engleski, portugalski i talijanski, a 5. svibnja izaći će njezin prvi studijski album Ma peau aime. U pjesmama koje će biti na albumu, Alma progovara o univerzalnim temama kao život, ljubav i smrt, dodajući svoj pečat. Također, može se pohvaliti prijateljstvom s prošlogodišnjim francuskim predstavnikom Amirom Hadadom, s kojim se često slika. Zahvaljujući tom prijateljstvu, Requiem možemo čuti i u verziji dueta, a sam Amir će otputovati u Kijev kako bi joj dao podršku. Inače, tijekom pisanja njezine biografije, Alma je imala kratki akustični koncert sa Šveđaninom Månsom Zelmerlöwom, pobjednikom Eurosonga 2015.

Will you take me to paradise
With you nothing ever dies
You take my smile and make it bright
Before the night erase the light
I won’t go below silver skies
The only dark is in your eyes
On pleure mais on survit quand même
C’est la beauté du requiem

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 10. (28.3.2017. u 15:30)
Kvote
William Hill – 22
bwin – 33
Boylesports – 20
skybet – 33
bet365 – 33
betway – 20

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 633

Koji će biti završni plasman Francuske na Eurosongu 2017.?

Ukupno glasova: 176

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [59 / 34%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [46 / 26%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [46 / 26%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [18 / 10%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [7 / 4%]

 NIZOZEMSKA

Izvođač: OG3NE
Pjesma: Lights and Shadows
Autori: Rick Vol, Rory de Kievit
Redni broj nastupa u drugom polufinalu: nepoznat

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1956. (1, 2)
Najbolji plasman: 1. mjesto (1957., 1959., 1969., 1975.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u finalu (1958., 1962., 1963., 1968.) i posljednje mjesto u polufinalu (2011.)
Prošlogodišnji predstavnik: Douwe Bob – Slow Down (11. mjesto, 153 bodova)

Predizbor i biografija izvođača

Za razliku od prethodnih godina, ovu godinu nisu obilježile glasine o mogućim nizozemskim predstavnicima jer su svi zdravo za gotovo uzeli činjenicu da će ih u Kijevu predstavljati trio OG3NE. Krajem listopada, djevojke (inače sestre) iz OG3NE-a su službeno potvrđene kao nizozemske predstavnice, nakon čega su odlučile organizirati tzv. songwriting camps, na koje su pozvali skladatelje iz različitih europskih zemalja, te skupa radile na pjesmi s njima. Na kraju, odlučile su se za pjesmu Lights and Shadows, koju su zajedno napisali njihov otac Rick Vol i dečko jedne od sestara Rory de Kievit. Razlog zašto baš ova pjesma jest zato jer ju je njihov otac posvetio svojoj supruzi (i njihovoj majci) koja boluje od rijetkog oblika raka kostiju.

OG3NE (čita se Oudžin) su tri sestre Vol – Lisa (21. lipnja 1994.) i blizanke Amy i Shelley (18. listopada 1995.) iz Fijnaarta. Put u Kijev im neće biti prvo eurovizijsko iskustvo jer su prije točno deset godina predstavljale Nizozemsku na Dječjem Eurosongu s pjesmom Adem in, adem uit, te su osvojile 11. mjesto. Kad su nastupale pod imenom Lisa, Amy & Shelley, objavile su dva studijska albuma (2008. i 2011.), a 2012. poslale su pjesmu Just a Matter of Time za nizozemski predizbor za Eurosong, no nisu odabrane za završnu fazu. Druga faza njihove karijere započinje 2014., kada su odlučile promijeniti ime u O’G3NE (0 kao krvna grupa njihove majke, GENE kao geni koji ih povezuju). Pod tim imenom prijavljuju se za nizozemski The Voice, gdje pod vodstvom Marca Borsata dolaze do uvjerljive pobjede, postavši prva grupa koja je pobijedila na ovom natjecanju u svim postojećim inačicama. Kako se njihova karijera nije razvijala u željenom smjeru, 2016. su odlučile nastupiti u natjecanju De beste zangers van Nederland, u kojem opet odnose pobjedu. Inače, jedna od pjesama koje su izvele u DBZVN je Clown Emeli Sandé, koja se oduševila njihovom izvedbom te ju je podijelila na društvenim mrežama. Treći studijski album We Got This objavljen je 30. rujna 2016. te je dosegnuo prvo mjesto na nizozemskoj glazbenoj ljestvici.

you should never

Cry, no more, feeling all alone and insecure
you have been going through these stages
now it’s time to turn the pages

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 24. (28.3.2017. u 15:30)
Kvote
William Hill – 50
bwin – 33
Boylesports – 50
skybet – 100
bet365 – 40
betway – 40

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

anketa 634

Koji će biti završni plasman Nizozemske na Eurosongu 2017.?

Ukupno glasova: 164

 • Neće se plasirati u finale [65 / 40%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [37 / 23%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [29 / 18%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [18 / 11%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [10 / 6%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [5 / 3%]

Rasprava21

 1. BlueDevil — 5. travnja 2017. u 17:21

  1. Francuska
  2. Nizozemska
  3. Španjolska

  Francuska – simpatična Alma, simpatična pjesma. Valjda sam među rijetkima kojoj se sviđa ovaj engleski dio u refrenu. Uopće mi ne smeta taj engleski i čak mi je i bolje s njim. Pjesma je inače super i nadam se da će uz dobar scenski nastup biti u samom vrhu
  Nizozemska – ove sestre su mi baš super. Pjesma možda je malo zastarjela ali meni je odlična. One uživo jako dobro zvuče i mogu ih vidjeti u finalu
  Španjolska – posljednjih par godina su imali odlične pjesme, ali ove godine mi je ovo jedna od najgorih pjesama. Pjevač je simpatičan i onaj duet koji je otpjevao s Lucy u Londonu mi je na repeatu ali ova pjesma mi se nikako ne sviđa

 2. Zack — 29. ožujka 2017. u 23:56

  Jooj, pa ova mala slatka Alma je samo jedan dan mladja od mene! ?????
  Ne svidja mi se ideja ubacivanja engleskog u njenu pjesmu ali s vise slusanja ne cini mi se toliko bezveze. Nadam se top 10 plasmanu. ?
  Španjolska, simpaticna pjesmica, neovisno o idiotarijama koje su se tamo izdesavale. Al nije bas konkurentna i mislim da nece biti zapazena.
  Nizozemska, prosle godine ste i Douwe Boba popljuvali, govorili da je pjesma ovakva i onakva, pa na kraju lik zavrsio 11ti. Hrvatska takav plasman moze samo sanjati. Tak da ne sumnjam u prolazak ovih curetaka a njihovom prolasku kumovati ce izvrsna izvedba uzivo. ?

 3. TheTDChronicler — 29. ožujka 2017. u 10:13

  @atase1 Mislim da neće nastupati, jer Ukrajina ne želi prihvatiti EBU-ove savjete. I još nitko iz vlade nije se ni obratio EBU-u o Julijinom banu.

 4. ataše — 29. ožujka 2017. u 02:06

  mjesec dana do proba a EBU ne zna jel RUS nastupa

  mislim da će UKR čekati jaaaaaaaaaaaaako dugo do sljedeće pobjede, EBU će se pobrinuti da ne pobjede

 5. Marko — 29. ožujka 2017. u 01:33

  1) Francuska
  2) Holandija
  3) Spanija 🙂

 6. Vix — 28. ožujka 2017. u 23:20

  @atase1 Već je to pitanje postavljeno ovih dana,ali eurosong.hr nije dao odgovor tako da kažem da nije još službeno potvrđeno ni nastupanje ni odustanak od nastupanja ruske predstavnice. Čak ju je eurosong world vratio u kategoriju “song”…wiwiblog je pisao o nekim njemačim nekomu..i ostalim velikim ljudima koji se ne slažu s Ukrajinom bla bla…uglavnom postoji još mogućnost vraćanja Julije na pozornicu IAKO je ostalo svega 40 dana do Eurosonga. Ja bih volio da se vrati. 🙂

 7. ataše — 28. ožujka 2017. u 23:16

  jel Rusi nastupaju ili ne?

 8. Eurovision Kosovo/Kosovë — 28. ožujka 2017. u 22:00

  1. Nizozemska
  2. Španjolska
  3. Francuska

 9. TheTDChronicler — 28. ožujka 2017. u 21:18

  Šokiran sam kako ljudi misle da Nizozemska neće proći u finale. Iskreno mogu vidjeti to da će se dogoditi ali nezz, žiri će glasati za njihove harmonije.
  Na ovoj listi samo mi se Francuska sviđa, a Alma mi je 16. u mom Top 43(42)
  Za Španjolsku nemam nikakve riječi osim da on nije zaslužio pobijediti.

  1) Francuska
  2) Nizozemska
  3)Španjolska

 10. Diavolo — 28. ožujka 2017. u 21:11

  1. Francuska (9/43)
  2. Nizozemska (20/43)
  3. Španjolska (36/43)

 11. Luksi — 28. ožujka 2017. u 20:33

  Ajme obozavam Francusku pjesmu ??? a Alma je valjda najljepsa pjevacica na natjecanju ove godine, skupa uz onu iz Švicarske. Zelim im top 10 plasman ali ne vjerujem… ovisi o nastupu

 12. Marac2015 — 28. ožujka 2017. u 20:27

  Joj što reći. Baš su mi svi dragi i slatki (Španjolac malo manje).
  Što se tiče Španjolske, nije to loša pjesma, ono baš za plažu, uživanje, sve laganini, ali za euroviziju ne znam baš.
  Francuska – slatka pjesma, slatka ona, engleski dio ju je pokvario i bojim se da će uživo to zvučat dosta slabo.
  Nizozemska – tu su mi na granici, u finale ili ne. Još me ta pjesma kopka.

 13. Vix — 28. ožujka 2017. u 20:22

  @kosovision Kolega,nema to veze s grbom već s ovim…Ovo je “bosanski grb.” https://www.google.hr/search?q=bosanski+grb&client=opera&hs=XvI&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijiLG66PnSAhWLiSwKHZ2DDOoQ_AUICCgB&biw=1229&bih=604#imgrc=K_SdMdcw1563aM:
  ____
  Nisam ni ja do danas znao što je to bosanksi grb haha. Ali internet mi rekao.
  ___
  Urednici,slobodno izbrišite komentar da ne ispadne da širim nekulturu sa slikom. 😀

 14. KOSOVO — 28. ožujka 2017. u 19:59

  Ne razumem ovaj deo:

  “članovi španjolskog OGAE-a počeli su hukati novoizabranom predstavniku, čime je on uzvratio pokazivanjem bosanskog grba (ispričao se nakon dva dana)”

  Zasto bosanskog? Sta je tu uvredljivo pa da se posle mora izvinuti? Zar je Bosna uvreda u Spaniji?

 15. KOSOVO — 28. ožujka 2017. u 19:41

  From Republic of Kosovo:
  (1) France
  (2) Spain
  (3) Holland

 16. Vix — 28. ožujka 2017. u 18:34

  Luna,tek sam sad pročitao predstavljanje pjesama. 🙂 Zanimljivi su mi dijelovi teksta o predizboru pjesme za Španjolsku(kontroverze),te za nizozemsku pjesmu i kome je posvećena. Tnx. 🙂

 17. Ro — 28. ožujka 2017. u 18:07

  1. Francuska
  2. Nizozemska
  3. Španjolska
  Francuzi su trebali ostavili refren na francuskom , engleski refren jednostavno ne štima , potpuno bespotrebno
  Nizozemska nema jaku pjesmu , no imaju ove 3 male koje zbilja zvuče vrlo dobro uživo , slušao sam ih u nekoj njihovoj tamo emisiji u NED , vjerujem da mogu ovu prosječnu pjesmu odvući do finala.
  Španjolska užas , takve pjesme tete u vrtiću pjevaju djeci

 18. Sasha — 28. ožujka 2017. u 17:57

  NIZOZEMSKA – Ne znam jeste li culi sestre kako zvuce uzivo. Brutalno dobro i ustimano. Veliki dark horse ovogodisnjeg ESC-a, ako im se poklopi nastup mogle bi jako visoko.
  ……
  FRANCUSKA – ni vrit ni mimo
  …….
  SPANJOLSKA – direktno vrit

 19. SwedenEurovisionFan — 28. ožujka 2017. u 17:14

  1. Francuska
  2. Nizozemska
  3. Španjolska
  Francuska pjesma mi se ne sviđa toliko koliko mi se sviđala s onom prvotnom verzijom. Predviđam joj neku zlatnu sredinu finala, iako je na mojem popisu tek predzadnja od 26. finalista … Nije to toliko loša pjesma, koliko po meni ima boljih od njezine 🙂
  Nizozemke imaju pjesmu, koja ”nit smrdi, nit miriši” … Iskreno očekivao sam više od same pjesme s obzirom na njihov veliki potencijal, no eto … Po meni su posljednje, desete, koje vidim u finalu iz drugog polufinala, no imam osjećaj da neće proći u finale…
  Španjolska – 1 riječ = katastrofa! Iako, ima i gorih pjesama ove godine, no da nemaju izravni ulaz u finale, u njega definitivno ne bi ni došli 😛

 20. Vix — 28. ožujka 2017. u 16:32

  1.Fr
  2.Niz
  3.Španj
  _______
  Španjolsku zbilja ne mogu komentirati. Što je ovo? Pjesma? :O Koliko je trebalo za napisati tekst? 3 minute koliko i pjesma traje? Očaj. (Zadnja 3 mjesta)
  _______
  Nizozemska-U početku su mi bile dobre i dobar kandidat za finale….ali ništa od toga. Pjesma je previše slaba. Nizozemska ima vrhunske pjevačice kao predstavnice-ali nisu iskoristili njihov glas,niti pjesmu,muziku,ništa. (Ostaju u polufinalu po sredini tablice.) Malo mi ih je žao. Mogle su bit pri vrhu finala da su napravili dobru pjesmu.
  _________
  Francuska-Upečatljiva pjesma s niskom dozom kvalitete (posebno sada kada su promijenili refren u engleski) Imam osjećaj kad je refren kao da mi netko pušta na mobitelu neki snimak-frekvencije različite,glas ,sve…Ali eto od mene želim im da budu u top 20 u finalu…i nikako više mjesto od top 14.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?