Luna i Bojan predstavljaju izvođače 64. Eurosonga (1) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Luna i Bojan predstavljaju izvođače 64. Eurosonga (1)

  8 min za čitanje   23 komentara

Dobrodošli u novu sezonu predstavljanja natjecatelja na Izboru za najbolju pjesmu Europe. Ovog puta predstavit ćemo vam 41 sudionika 64. Eurosonga koji će se održati u izraelskom Tel Avivu, a sam projekt započinjem s upoznavanje s dvije dame i jednim poznatim licem.

 Cipar

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1981.
Najbolji plasman: 2. mjesto (2018.)
Najlošiji plasman: 18. mjesto u polufinalu (2011.)
Prošlogodišnji predstavnik: Eleni Foureira – Fuego (2. mjesto u finalu, 436 bodova)
Detaljnije o povijesti Cipra na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Nakon ogromnog uspjeha kojeg je Eleni Foureira postigla u Lisabonu osvojivši drugo mjesto i ušavši u povijest kao najuspješnija ciparska predstavnica na Eurosongu, nacionalna televizija ove zemlje CyBC odlučno je krenula ponoviti taj uspjeh ili ga učiniti još boljim i doći do pobjedničkog postolja. Ponovno su angažirali osobu koja je stvorila Fuego – grčko-švedskog skladatelja Alexa Papaconstantinoua. On je sa svojim timom kojeg čine Teddy Sky, Albin Nedler, Kristofer Fogelmark i Viktor Svensson napisao skladbu Replay koju će nakon višemjesečnih nagađanja i dogovora u Tel Avivu otpjevati tamošnja velika zvijezda Tamta.

Pjevačica Tamta Goduadze rođena je 10. siječnja 1981. godine u Tbilisiju gdje je odrasla, školovala se i načinila svoje prve korake u glazbi sa pet godina. Kada imala 14 godina, Tamta se udala za svog tadašnjeg šesnaestogodišnjeg dečka s kojim je ubrzo dobila i djevojčicu Annie. Dok je podizala dijete, pjevačica je završila srednju školu i upisala državno sveučilište u Tbilisiju, ali se nakon šest godina braka razilazi s mužem i s kćerkicom se seli u Grčku. Jedno vrijeme je radila kao kućepaziteljica, da bi joj gazda kod kojeg je radila savjetovao da se prijavi za njihovu inačicu talent šoua Pop Idol, što je ona i učinila i došla do drugog mjesta u natjecanju. Nakon šoua, njena karijera krenula je samo uzlaznom putanjom i pored Grčke postala je poznata i na Cipru. Snimila je brojne singlove, tri studijska albuma, održala mnogo koncerata, pojavila se u dva mjuzikla i bila mentorica u gruzijskoj i grčkoj inačici X Factora.

Da je zaljubljena u Eurosong govore i podaci da je još 2007. godine prvi put pokušala predstavljati Grčku na Eurosongu, kad je s pjesmom With Love sudjelovala na tadašnjem nacionalnom izboru. Iako je završila na trećem mjestu, pjevačica je s ovom pjesmom postigla ogroman uspjeh. Drugo spominjanje Tamte i Eurosonga bilo je 2009. godine kada je u jednom intervjuu izjavila kako bi htjela predstavljati Cipar na Eurosongu, da bi Grčki mediji iste godine pokrenuli natpise kako bi baš ona te godine trebala ići za Grčku. Godine 2015. Tamta je zbog kašnjenja u snimanju pjesme Unloved i prijave na nacionalni izbor, propustila i tad otići za Grčku, ali spomenuta pjesma je postala još jedan slušani singl. Prošle godine dobila je ponudu da pjeva Fuego, ali zbog već unaprijed dogovorenih obaveza nije mogla prihvatiti taj zadatak. Ipak ova godina je Tamti bila suđena, pa ćemo je u svibnju u prvom polufinalu slušati i gledati u Tel Avivu.

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 6. (15.3.2019. u 12:00)

Kladionica Kvota
bet365 16
skybet 14
William Hill 12
betway 12
Boylesports 14

anketa 1124

Koji će biti završni plasman Cipra na Eurosongu 2019.?

Ukupno glasova: 310

 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [128 / 41%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [125 / 40%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [41 / 13%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [11 / 4%]
 • Neće se plasirati u finale [3 / 1%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [2 / 1%]

 Moldova

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup2005.
Najbolji plasman: 3. mjesto (2017.)
Najlošiji plasman: posljednje mjesto u polufinalu (2014.)
Prošlogodišnji predstavnik: DoReDos – My Lucky Day (10. mjesto u finalu, 209 bodova)
Detaljnije o povijesti Moldove na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Nakon još jednog dobrog rezultata, onog grupe DoReDos u Lisabonu, moldavska televizija TRM planirala je organizirati nacionalni izbor s jednom polufinalnom večeri, ali na javni natječaj nije se prijavilo mnogo natjecatelja pa je se televizija odlučila za nacionalno finale. Nakon javnih audicija koje su održane početkom veljače, od 26 prijavljenih izvođača, televizija je odabrala deset koji su sudjelovali u samom izboru, a konačnu odluku o novom predstavniku doneli su publika i žiri. Kao pobjednica i nova predstavnica izašla je Anna Odobescu s pjesmom Stay.

Ova dvadesetsedmogodišnja pjevačica dolazi iz mjesta Dubasari, koje predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldovi. Još kao vrlo mala izgubila je oca, što je predstavljalo veliku traumu za nju, a utjehu je pronašla u glazbi. Cijeli dosadašnji život joj je bio povezan s glazbom, pa je tako i završila glazbenu školu i Akademiju za muziku, kazalište i likovnu umjetnost u Kišinjevu. Sudjelovala je na brojnim glazbenim natjecanjima gdje je osvajala nagrade, a kad su žanrovi u pitanju kao najdraže navodi jazz, pop-rock, funk i obožava moćne balade sa snažnim porukama, dok bi samo Ellu Fitzgerald mogla slušati do kraja života. Majka je malog dječaka i kako kaže najsretnija je kad vidi njegov osmjeh na licu.

Prošle godine prvi put je sudlovala na moldavskom nacionlanom izboru kada je osvojila peto mjesto s pjesmom Agony, da bi se ove godine vratila i osvojila simpatije publike i žirija i sebi osigurala kartu za Izrael.

Društvene mreže

Facebook, Instagram, YouTube

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 36. (15.3.2019. u 12:00)

Kladionica Kvota
bet365 200
skybet 150
William Hill 100
betway 100
Boylesports 100

anketa 1125

Koji će biti završni plasman Moldove na Eurosongu 2019.?

Ukupno glasova: 257

 • Neće se plasirati u finale [195 / 76%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [31 / 12%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [19 / 7%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [7 / 3%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [3 / 1%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [2 / 1%]

Rusija

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup1994.
Najbolji plasman: 1. mjesto (2008.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto u polufinalu (2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Julija Samojlova – I Won’t Break (15. mjesto u polufinalu, 65 bodova)
Detaljnije o povijesti Rusije na Eurosongu saznajte ovdje.

Predizbor i biografija izvođača

Poslije povijesnog neuspjeha i prvog neprolaska u finale prošle godine u Lisabonu, s ruske televizije nije se moglo čuti skoro ništa o njihovom planovima za Eurosong 2019. Tek početkom ove godine krenule su kružiti prve informacije u ruskim medijima kako se priprema Dream Team za Tel Aviv i veliki povratak Sergeja Lazareva nakon tri godine na najveće europsko glazbeno natjecnaje. Početkom veljače, s RTR-a stigla je i službena objava kako će Sergej ponovno poredstavljati Rusiju na Eurosongu, a da će čelu tima biti Filip Kirkorov, dok će za pjesmu biti zaduženi Dimitiris Kontopoulos i Mary Sharon Vaughn. Pjesmu naziva Scream s kojom će se predstaviti u svibnju u drugom polufinalu, Sergej je predstavio s popratnim spotom početkom ožujka.

Sergej Lazarev rođen je 1. travnja 1983. godine u Moskvi i s nepunih deset godina svoju glazbenu karijeru započeo je u jednom zboru, da bi već do 14 godine osvojio svoju prvu glazbenu nagradu, pobijedio na nekoliko dječjih glazbenih natjecanja i postao član dječje grupe Neposedi. Prilog njegovoj svestranosti i talentiranosti, govori i činjenica da je od 2004. godine njegova službena profesija za koju se školovao i u kojoj se uspješno pronašao – profesionalni glumac. Svoje umjeće u ovoj grani umjetnosti pokazao je igrajući u predstavama Romeo i Julija i Karamazov. Veću pažnju skrenuo je na sebe 2000. godine kada je s Vladom Topalovim osnovao grupu Smash!!. Njih dvojica će u nekoliko godina postati najpoznatiji bend u Rusiji i jugoistočnoj Aziji, a dva studijska albuma koji su snimili bila su veoma uspješna. Odmah nakon raspada benda, Sergej počinje snimati pjesme za svoj prvi studijski album Don’t be Fake koji i objavljuje u studenom 2005. godine, s kojim osvaja sve top ljestvice u svojoj zemlji. Objavio je još pet studijskih albuma (posljednji naziva The One prošle godine), osvojio nekoliko priznanja za najboljeg pjevača, sudjelovao kao sudac u talent šou natjecanjima i televizijskim projektima kao što su Circus of the Stars, Dance on Ice.

Kada je riječ o Eurosongu i Sergeju, ljubav između njih započela je još 2008. godine kada je s pjesmom Flyer sudjelovao na nacionalnom izboru za predstavnika Rusije na Eurosongu koji se te godine održavao u Beogradu, ali ruska publika smjestila na četvrto mjesto. Kao interno izabrani predstavnik, imao je priliku vrlo uspješno predstavljati svoju zemlju na Eurosongu 2016. godine kad je sa skladbom You Are the Only One i odlično odrađenim nastupom osvojio srca publike, ali ne i žirija u potpunosti, pa je u konačnici natjecanje završio na trećem mjestu. Hoće li ove godine uspjeti doći do samog vrha vidjet ćemo u svibnju.

Društvene mreže

Facebook, Instagram, Twitter, VK, YouTube

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 2. (15.3.2019. u 12:00)

Kladionica Kvota
bet365 4
skybet 7/2
William Hill 9/2
betway 4
Boylesports 4

anketa 1126

Koji će biti završni plasman Rusije na Eurosongu 2019.?

Ukupno glasova: 313

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [176 / 56%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [87 / 28%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [21 / 7%]
 • Neće se plasirati u finale [18 / 6%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [6 / 2%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [5 / 2%]
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava23

 1. nina — 17. ožujka 2019. u 23:18

  1. Cipar
  2. Moldavija
  3. Rusija

  Moldavija – Anna Odobescu ima pristojnu, uhu ugodnu pjesmu, u svojim osnovim elementima jednostavnu ali vrijednu pozornosti. Možda nije ovo nešto što bi većina na prvo slušanje kazala da je nešto izuzetno, ali u toj jednostavnosti se krije ta rafinirana doza uobičajenosti i odmjerenosti. Lijepo za slušati. Sretno Anna!

  Cipar – Tamta, poveznice sa pjesmom koju smo slušali lani je i više nego jasna, no opet prisutni su izričiti elementi koji ovu pjesmu čine sebi osobitom. Jasna pop melodija, ravan ali opet iznijansiran tekst. Sve sumirano, dobro ovo izleda. Sretno Tamta!

  Rusije – Sergey Lazarev izvodi jako lijepu baladu koja ima onu svoju amplitudu glazbenog i tekstualnog izričaja, gdje se jasno može osjetiti poruka i želja izvođača da na najbolji način ukaže na poruku pjesme. Istina, ovo je predstavnik Rusije i zasigurno je osigurano mjestu u finalu pa čak i predviđanje za pobjedu, zasluženo ili ne, e o tome nekom drugom prilikom. Sretno Sergey!

 2. Svizac — 17. ožujka 2019. u 21:21

  1. Cipar – jedan od mojih favorita, u moru balada će prodrmati atmosferu, možda zvuči kao Fuego, ali Tamta će pjesmu iznijeti na drugačiji način
  2. Moldavija – nakon 2017. pa i 2018. neće vidjeti finale, pjesme se ne sjećam uopće kako ide
  3. Rusija – eh, Sergej, nekako sumnjam da će ih i bogovski nastup progurati do pobjede, pjesma bezveze, produkcijski zvuči bolje od Rokove, ali Roko ima glaščinu, nezasluženi top 5

 3. JUST SOME RANDOM DUDE — 17. ožujka 2019. u 10:43

  @vix-2-new
  Molim.
  P.S. Što se imena tiče, to mi je prvo palo napamet i ničeg se boljeg nisam mogao sjetiti, haha.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!