Luna u Beču: Žiri ocjenjuje – pratite generalnu probu prvog polufinala

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

23:00 – I to je to za večeras! Hvala svima što ste me pratili večeras i pozivam Vas da i dalje ostanete uz naš portal.

22:58 – I na redu su lažni finalisti, koje su predstavile Miriam i Arabela:

 1. Danska
 2. Bjelorusija
 3. Albanija
 4. Makedonija
 5. Gruzija
 6. Finska
 7. Srbija
 8. Rumunjska
 9. Mađarska
 10. Estonija

22:54 – Ide isječak iz Guyevog spota, i press-centrom se prolomio jedan WOOO! Da, to su kolege iz Australije.

22:53 – Predstavljeni su ovogodišnji izravni finalisti, a vidljiva je jedna promjena. Naime, kod Ann Sophie nisu stavili isječak s USFÖ-a nego s nekog kasnijeg nastupa.

22:50 – Progovorila sam sa susjedima iz Armenije. Primijetila sam nekog mlađeg lika na fotelji s Genealozima i kad sam pitala tko je on, rekli su mi da je producent nastupa. Možda su me krivo shvatili. 😀

22:48 – Miriam je imala intervju s članovima Genealogy i najviše je pričala Mary Jean zato jer je s australskog kontinenta. To je bio uvod u prilog o Australcima na Eurosongu prije službenog debija Australije.

22:46 – Došla su gospoda smetlari u press-centar da uzmu otpad. Inače, imamo osam kanti i sve se razvrstava.

22:45 – Dakle, Niki Lauda je navodno Johnny Logan Formule 1. Ili je Johnny Logan Niki Lauda Eurosonga? Ouuuuukeeeeej.

22:43 – Dok se “prebrojavaju” glasovi, gledamo kako su Austrijanci bili napredni od Eurosonga. Tako je Elfriede Jelinek naprednija od braće Olsen jer je prije pobijedila u Stockholmu.

22:41 – Alice se hvali svojim znanjem francuskog. Nisam ga od početka generalke čula.

22:36 – U drugom emitiranju recapa ne pokazuju izvođače u green roomu.

22:35 – Konj se vozi na Prateru i u autićima, bira kavu na automatu… WHAAAAAT?!

22:32 – Sad gledamo neki čudan prilog o Aliceinoj mački, Mirianinom psu i Arabelinom konju koji idu po Beču. Iskreno ne vidim neki preveliki smisao.

22:30 – U press-centru imaju čaj od kamilice, weeeeeee!

22:28 – I opet moram priznati da ova grafika u recapu izgleda odlično.

22:26 – Još jedan novitet – u recapu će prvo prikazati dio nastupa, pa onda izvođače kako sjede u green roomu.

22:24 – Koliko je Conchita u kadru, pomislila bih da je ona voditeljica. AMA su kao statisti.

22:23 – I posljednja natjecateljica danas je gruzijska predstavnica Nina Sublatti. Unatoč odličnoj grafici, štekala je s vokalima na početku pjesme. E sad, pročitala sam kod jednog kolege da joj je otišao glas. Dobro da uopće i pjeva… Ovacije u publici velike, u press-centru je nema. :/ #dajtecuripropolisa

22:19 – Grupa Voltaj ipak se odlučila za potpuno crnu kombinaciju. I opet su mi zasuzile oči. I ne, nije zbog klime, nego bih htjela da mi je mama sad u Beču i da vidi kako radim. Bilo je nekoliko krupnih kadrova, jer veliku ulogu igra i prikaz na projekciji. Inače, došao je i  dječak iz spota.

22:15 – Izgleda da u publici ima jako puno pripadnike albanske manjine jer se prolomio vrisak kad je na scenu stupila Elhaida Dani. Činilo mi se da je bila van tonaliteta jedno vrijeme, a nastup mi je malo prestatičan. Ipak, dobila je ovacije iz publike, ali press-centar je ostao hladan. Da nije bila proba kako spada, dokazuje i Elhaidin tmurni thank you.

22:11 – Nasmijali se moji kolege sa ovog portala kad sam napisala da su Eduardovi “vokali nazalno korektni”. E pa to isto vrijedi i za pjevača danske grupe Anti Social Media. Niti sam imala neke emocije (hvala mentorima iz hrvatskog The Voicea što koristim tu riječ) na prvoj generalci, a bome ni sad. Ipak, vjerni fan s moje desne strane je vikao WOOOOO.

22:08 – Netko je u press-centru krenuo odmah s pljeskanjem i pjevanjem danske pjesme. Someone’s a fan…

22:06 – I malo reklamiranja eurovizijske aplikacije i hashtaga.

22:03 – Anđeoski izgled Poline Gagarine znak je da počinje ruski nas… proba. 🙂 I opet su me prošli trnci, no imam dojam da je puno bolje zvučala na prvoj generalci, iako je dobila ovacije u press-centru (iako je Belgijac dobio veće ovacije, men’ se čini). Neznani mi kolege su krenuli pljeskati na sing it out, ali ostali su usamljeni. I da – nije bilo zviždanja na početku iz publike! Za dobro ovog svijeta, tako treba biti i sutra!

21:59 – Uzariju su se izgleda isplatili dodatni sati kod Alexa Panayija jer je ovo vokalno bolje nego na prijašnjim probama, no nastup mi je malo prestatičan. Vidjet ćemo, no nisam baš najsigurnija da će u finale.

21:55 – Početak mađarske pjesme koncentriran je isključivo na Boggie, a kasnije na mjestima gdje su prateći vokali zasvijetli pod. I ne znam jel to do klimatizacije, ali malo mi zasuziše oči. No nije dugo trajalo. Vokalno korektna, lijepe su grafike, no ne znam hoće li to biti dovoljno za finale.

21:51 – Ljubičasta, plava, crvena i žuta zastava, maskirani ljudi i Aretha Franklin iz susjedstva. Sve su to znaci da je na sceni Bojana Stamenov. Da Vam budem iskrena, meni je ta koreografija i dalje smiješna, a preko ekrana se čuo vrisak publike kada su prateći vokali skinuli kapute. Nakon sutrašnjeg dana očekujem hrpu gifova na Tumblru. Vokalno odlična, što dokazuju i Wooohooooo od armenskih kolega iza mojih leđa.

21:47 – Pobjeda kritika! Daniel i MERJ ne kruže okolo kao muhe bez glave! Kompletno nova koreografija koju itekako odobravam! Minimalistički koraci i čini mi se da ima više otpalog lišća na ekranu. Vokalno je malo zaklizio, no barem sad ima šanse za finale. Ovacije znače da kreće Bojanina razglednica.

21:43 – Drama o ljubavi koja je gotova, ali su i dalje skupa, tema je pjesme Goodbye to Yesterday. Maštovit nastup koji je koncentriran na snimanje odozgora te snimanje izvođača u lice. Na kraju pjesme Stig ode i Elina ostaje sama. Još jedne ovacije iz press-centra, coming right up!

21:40 – Javljaju mi kolege da tražite link. E PA NEMA GA! To se prati u press-centru i zabranjeno je snimati.

21:39 – Scena u plavoj boji koja podsjeća na zastavu Europske unije (:D), znak je da je na sceni grčka predstavnica Maria-Elena Kyriakou. Za razliku od nekih prijašnjih proba, sad su upalili ventilatore pa se čini kao da joj je haljina zapravo dugačak kaput koji će se otvoriti. Vokalno perfektna, meni su prolazili trnci. Dakako, još jedan aplauz iz press-centra.

21:35 – Kako je sad pauza, a Conchita intervjuira pjevače u green roomu, htjela sam napisati kako je uveden jedan novitet, a to je da se u donjem lijevom kutu uz naziv zemlje pojavljuje i hashtag, ali jedan od mojih kolega me preduhitrio.

21:31 – Ovo sam morala brzo pisati jer finska pjesma traje minutu i pol. Čini mi se da je glavni pjevač još više zarežao (kao pravi panker). Btw, smiješno je vidjeti kamermane kao trče da što prije bježe s pozornice, pa ih kolege uspiju snimiti. 😀

21:29 – Zumiranjem na oči Trijntje Oosterhuis sve do refrena započela je nizozemska proba, a Trijntje ima već treću odjevnu kombinaciju za probe otkako je u Beču, a bekvokalistice su prestale biti štenci dalmatinaca. Vokalno je na ključnim dijelovima zakazala. I daj Trinča, nemoj se toliko zalijetati u kameru.

21:25 – Pucketanje je znak da je treći večeras belgijski predstavnik, koji je tako mlad, a na sceni se snalazi bolje nego neki profići. Loïc i prateći vokali su sjajno odradili posao te zasluženo pobrali pljesak press-centra.

21:21 – Razglednice su fantastične. Iako su sigurno koštale kao svetog Petra kajgana..

21:20 – Vrisak iza mojih leđa označio je da su na redu predstavnici Armenije. I koliko god ja to zvala zbrčkofonija, danas sam na prvoj generalci dobila trnce. :O Mary Jean sve je sigurnija, Tamar je zaškripila u jednom dijelu, a kadriranje je fantastično. Marš, sad ću i ovo kopirati na mobitel

21:16 – Čast da otvori ovogodišnji Eurosong pripao je moldavskom Ukrajincu Eduardu. Kadriranje je dosta dobro (iako mi je bilo čudno na jednom dijelu), vokali nazalno korektni. I dalje čekam one torte koje sam spominjala u prijašnjim osvrtima, ali me muči jedna stvar. Koliko je majica Eduard potrošio u ovih tjedan dana?!

21:12 – Dakle, uvod u nastup će biti isti kao i u Düsseldorfu i Bakuu. Prvo će se prikazati izvođač tik pred nastup, onda kreće razglednica i grafika naslova i imena izvođača.

21:11 – Moram priznati da mi se grafike jako sviđaju! Rado bih Vam pokazala, ali strpite se svi do sutra.

21:10 Fun fact, Conchita ima bolju haljinu nego voditeljice. Just saying…

21:08 – Izvođači su na pozornici, a Conchiti su se u green roomu pridružili volonteri odjeveni u antiknu odjeću. Inače, Conchita je dobila ovacije i sad najavljuje voditeljice Miriam, Anabelu i Alice.

21:05 – Conchita je došla blizu green rooma i počela je prozivati sudionike. Iza mojih leđa nalaze se kolege iz Armenije koji su zapljeskali kad je grupa Genealogy prozvana. Inače, učinilo mi se da su najveće ovacije u publici dobili grupa Pertti Kurikan Nimipäivät i Bojana Stamenov.

21:00 – I počela je generalka! Prvo smo se prisjetili kako je Conchita došla do pobjede, a sad Conchita izvodi Rise like a Phoenix uz pratnju orkestra. Uz pomoć jednog kavalira Conchita se spušta sa stepenica pozornice i ide prema green roomu.

20:58 – Uz šalicu čaja čudnog okusa srdačno Vas sve pozdravljam iz press-centra dvoranskog kompleksa Wiener Stadthalle u kojem će za nekoliko trenutaka započeti druga generalna proba prvog polufinala 60. Eurosonga. Podsjećam da je ova proba bitna jer će na temelju ove izvedbe svoju ocjenu davati nacionalni žiriji.

Komentara 21

 1. @ Kličko Vitalij

  a ha haaaaaaaaa… ako ti je osobice to sva pamet i briga da brineš o malim i velikim slovima i interpukcijskim znacima i to na internetu onda si i dokon klovn 🙂
  A pošto voliš a se obraćaš meni , već vidim da me ustvari obožavaš 🙂
  Ne možeš sastaviti ni dva sata a da mi se ne obratiš , ha haaaaaaaa… uvezi bilo čega! Očigledno je da me znaš sa drugih foruma. Samo ti piskaraj ako te to čini srećnim.

  U svakom slučaju buš ti dobil po goloj , uvek kad treba 🙂

 2. @rosshark Možda. Jer, društvo u kojem živimo i jest društvo u kome jedino funkcionalno nepismene osobe koje ratuju s interpunkcijskim znakovima i velikim slovom, mogu postati bitne i ne-marginalne. 🙂

 3. @ KličkoVitalij

  Neko i ovde i još više u privatnom žiivotu , a ti ni ovde a još manje u privatnom životu… pa to je tako evidentno., ha haaaaaaaa

 4. @ KličkoVitalij

  NE ! Ali sasvim je evidentno da baš ti imaš sve karakteristike i preference jednog nebitnog, maleckog , bednog, morlano deformisanog albančičića 😆 ha haaaaaaa … posebno ne naročito pametnog. Neću reći ne daj Bože da si GLUP, al ne naročito pametan 🙂

  I ono što je još bitnije, dečec ti si jedna marginalana pojava na ovom forumu, tako i zvučiš , a to ćeš i ostati, sa ovim ili ma kojim drugim nikom.

 5. @rosshark Ja kad god uđem na ovu stranicu, ko o čemu ti o Albanki. Ima jedna teorija u psihijatriji, tzv. negativni transfer. To ti je ono kad su vegani prikriveni mesojedi, homofobi prikriveni homoseksualci, ateisti u suštini vjernici, pa me zanima da ti nisi možda Albanac kad se toliko silno emotivno, na dnevnoj osnovi, baviš Albankom i Albanijom ?

 6. Baš sam pomislio naći snimku pa vidim da je ni nema. 😛 Bit će zanimljivo sutra, a umjesto eurovision.tv-a mislim da ću radije pratiti preko BBC-ja, što zbog ludih komentara Graham Northona, što zbog činjenice da je na eurovision.tv-u prošle godine bilo tehničkih problema (gubio se signal, kasnila je slika i sl….) 🙂

 7. @rosshark Apsolutno si u pravu! Msm ne znam šta da ti kažem! Evo ubi me sram!
  Jedva čekam da vidim kako ćeš mi se smejati u facu, ali mogao si me ranije obavestiti da ćemo gledati zajedno da se ne dogovaram sa drugima! 🙂 U svakom slučaju hvala na komplimentima :*

 8. @ IvekKg
  Tako je to su svi primetili koliko god ljudi ima na svim forumima.
  može njoj da se posreći i da prođe u finale, ali tamo nema šanse , a njeni fanovi su najvljivali po svim forumima , uključujući i ovaj da je Elhidica draga kandidat za pobedu , ha haaaaaaaaaaaaaaaaaaa..o hau jes nou ……….

 9. @ DamonSalvatore

  samo ti živi u svojim vlažnim snovima do sutra , ha haaaaaaaaaaaa.Elhidica je toliko zabliszila, da se jedva zahvalila na probi kad ju je žiri ocenjivbao. A publika na to ne može da reaguje, jer je razočarana. Ona sa svojim FEJK glasom i onim iz spota nemaju veze.
  A Trijumf Rusije u TOP 5 ćeš gledati , a ja ćiu ti smejati u facu, priprosta i moralno posrnula osobice.

 10. I ja sam razočaran jako slabim vokalom Albanke! Velika razlika između studijske verzije i nastupa uživo!!! Kod nje najizražajnija razlika !!!! 🙁

 11. Elhaida će da zablista, kao što je to danas na prvoj generalki! Neka rezultati ostanu ovakvi i sutra i biće sjajno! Samo bez žaljopoljke i ironije iz Rusije!
  A ljubomorne duše mogu da se pokriju samo ušima i žive u nekim iluzijama potencijalne ruske pobede! 🙂 :*

 12. Pa glasovi su baš FEJK … nema Rusije , ha haaaaaaaaaaaa …
  Albanka kao što sam i rekao više puta NEMA POJMA O PEVANJU …………… Nasnimili joj dobar glas, sve naštimali i poslali onaj patetični američki spot u etar 3 meseca ranije… Sad nek moli boga da prođe, a svi su izgledi da verovatno neće proći. Toliko o svršavanju većine fanova na tu pesmu i očaravajući glas Elhide. O kako da ne…

 13. vidim da prste pohvale pa ajde da se pridruzim…. super da imate nekoga u becu ko nam moze prenijeti ovakve informacije s mjesta dogadjaja….:) komentari su jako zanimljivi…. 🙂

 14. Lepo je videti da i na našem jeziku možemo da čitamo live izveštaj! Svaka čast eurosong.hr-u i naravno velike pohvale za Lunu, odličan posao obavljaš! 🙂

Odgovori