Mahmood na meti ekstremnih desničara

Podijeli na Facebook Twitter
Foto: Rolling Stone

Predstavnik Italije na ovogodišnjem Eurosongu,  Mahmood, zbog svojih se emigrantskih korijena našao na udaru ekstremne desnice u toj zemlji. Kako piše američki W Magazin, strelovit uspon mladog glazbenika na glazbenoj sceni Italije, pored svjetlih, donio je i one druge mračne trenutke.

Prvu otrovnu strelicu u pravcu Mahmooda odapela je zvijezda rasističkih i anti-emigrantskih pokreta u Europi, aktualni ministar unutarnjih poslova u talijanskoj vladi, Matteo Salvini. Lider kontroverzne “Sjeverne Lige” nakon Mahmoodovog trijumfa na San Remu na twitteru je napisao- “Mahmood? Meh… Najljepša TALIJANSKA pjesma?” i time usmjerio tisuće sljedbenika da nastave s uvredama.

Američki magazin u dugoj analizi prati kako se uspon talijanske desnice preslikao na prilike na glazbenoj sceni, a činjenica da pošteđen nije ni izvođač koji je Italiji donio sjajno drugo mjesto na Eurosongu, prema riječima autora, višestruko je zabrinjavajuća. Tim više što stvari nisu stale samo na riječima. Naime, u vladajućoj koaliciji u Italiji postoji tendencija kontrole glazbenog tržišta u smislu spriječavanja jačanja stranih utjecaja među mladima.

No, takvi pokušaji, barem zasad, ostaju bezuspješni. Naime, Mahmood uživa status prave zvijezde, pogotovo među novim generacjjama. Čak 100 milijuna pregleda na službenom videu za pjesmu Soldi dovoljno svjedoči o tome.

Podsjetimo, Mahmood ili punim imenom Alessandro Mahmud rođen je u Milanu. Njegov otac je iz Egipta. Unatoč tome, Mahmood se identificira kao Talijan.

Komentara 11

 1. @wannabe Talijani često vrte pjesme sa San Rema na radiju. Sjećam se kad sam bio u Italiji prije dvije godine, kako je u jednom dućanu svirala Occidentali’s Karma.

 2. Inače jedna anegdota.
  U 3. Mjesecu sam bio u Veneciji i ušao u jedan dućan. Kad ono u dućanu svira Soldi.
  Ja nasred dućana sam morao zapljeskati na refrenu bez obzira na poglede ljudi hahahahahaha.

 3. @escfan UFF TAKO JE BRAVO.
  Svakako mislim da su Talijani ljuti sto nemaju vise pobjeda jer oni imaju najrazvijeniju glazbenu platformu u Europi.
  Sam San Remo prati cijeli svijet.

 4. Takve ljude ne treba ni komentirati. Najobičniji šljam koji nije izašao iz 19. stoljeća. Mahmood samo jakoooo 💪💪💪

 5. Neka pati koga smeta, dečko je trnovitim putem došao do ovoga što je postignuo i želim mu puno sreće u daljnjoj karijeri i životu! 🙂

 6. Radi se o osobi koja je zamalo ostvarila 2. Pobjedu za Italiju i oni se žale. Katastrofa.
  Mahmoodu želim fenomenalnu karijeru :).

 7. Umjesto da budu ponosni na njega i sjajno drugo mjesto oni ovako…
  Zanima me što bi bilo da je pobjedio?

 8. Sve što treba reći na ovu temu je: ”Why we make it tough, the World has had enough, don’t get too political”. Dokad će se politika više miješati u Eurosong…

Odgovori