Makedonci u krizi: Eurosong pod znakom pitanja

Podijeli na Facebook Twitter

Europska radiodifuzna unija će makedonskoj nacionalnoj televiziji izreći sankcije trećeg stupnja zbog višegodišnjih dugovanja koje MRTV ima prema EBU-u, a ovo bi moglo uveliko zakomplicirati makedonske planove za Eurosong 2018. Naime, sankcije trećeg stupnja su jedna od najstrožih kazni koje ovo tijelo može izreći, a podrazumijeva uskraćivanje prava za prijenos i emitiranje svih programa koji se razmjenjuju preko mreže EBU-a.

To, u najkraćem, znači da će Makedonci ostati uskraćeni za sadržaje visokog kvaliteta koji uključuju snimke različitih događaja, dokumentarne i igrane filmove, te  prijenose međunarodnih sportskih i glazbenih događaja, a među njima je i najgledaniji “ne-sportski” sadržaj u Europi – natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije.

Dug se prema nekim procjenama zaustavio na brojci od pola milijuna eura, a rezultat je višegodišnjeg ignoriranja ove obveze  koju imaju sve televizije – članice EBU-a od strane prošlih vlada i čelnih ljudi televizije. Iako se iz MRTV-a još uvijek nisu službeno oglasili oko ovog problema, stvari bi, čini se, mogle krenuti na bolje, s obzirom da postoji inicijalni plan za rješavanje pitanja financija u nacionalnoj televiziji Makedonije.

Odgovori