Mali broj pjesama u Moldovi, Šveđani zakomplicirali glasovanje – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Mali broj pjesama u Moldovi, Šveđani zakomplicirali glasovanje

  3 min za čitanje   4 komentara

U tjednu koji završava, neke zemlje su objavile novosti. O kome se radi, saznajte u nastavku.


 MOLDOVA: Mala zainteresiranost za OMPE 2019

Moldavska televizija TRM u petak je zatvorila jednomjesečne prijave za svoj izbor O melodie pentru Europa 2019. Unatoč podužem vremenskom razdoblju, na natječaj je prijavljeno sveukupno 28 pjesama, što je isti broj kao i lani.

Kako će se birati predstavnik?

S obzirom na broj prijava, svi prijavljeni pristupit će audiciji kako bi TRM-ova komisija provjerila njihove pjevačke sposobnosti. Nakon preslušavanja javne izvedbe, žiri će odabrati 16 pjesama koje ćemo slušati u polufinalu 2. ožujka, a u finale drugi dan (3. ožujka) kvalificirat će se 10 pjesama. U slučaju da se neki izvođač bez valjanog razloga povuče iz natjecanja nakon audicija, TRM će mu zabraniti prijave naredne dvije godine. Također, svi troškovi nastupa i na OMPE i na Eurosongu su na teret izvođača.


 ŠVEDSKA: Komplicirano glasovanje na Melodifestivalenu 2019

Još tijekom predstavljanja izvođača u studenom, izvršni producent Melodifestivalena Christer Björkman najavio je promjene u načinu glasovanja kako bi se veća težina dala glasovima publike. Prije dva dana, saznalo se i kako.

Švedska televizija SVT odlučila je ukinuti glasove putem SMS poruka, te televoting podijeliti u osam grupa, koje će činiti žiri po dobnoj skupini (njih sedam) i televoting-žiri (osma grupa).

Kako je to podijeljeno?

Putem mobilne aplikacije za glasovanje, koja je doživjela nebrojene kritike u proteklih pet godina, glasači će se morati registrirati i pritom dati godinu rođenja. Time će glasač putem svog mobitela biti raspodijeljen u jednu od ovih dobnih grupa:

 • zelena (od 3. do 9. godine života)
 • tirkizna (od 10. do 15. godine života)
 • plava (od 16. do 29. godine života)
 • lila (od 30. do 44. godine života)
 • ružičasta (od 45. do 59. godine života)
 • crvena (od 60. do 74. godine života)
 • narančasta (od 75. godine života nadalje)
 • bez boje (telefonski glasovi)

Svaka grupa činit će po jedan žiri.

Kako će to funkcionirati tijekom natjecanja?

POLUFINALA – Kako tu ima sedam pjesama, svaki glasački žiri dat će sveukupno 43 boda (1, 2, 4, 6, 8, 10 i 12 bodova). Ako se jedna pjesma svidi svim glasačkim žirijima dovoljno da ju svi stave na prvo mjesto svojih glasovima, onda ona može dobiti maksimalno 96 bodova.

ANDRA CHANSEN – Tu ostaju dueli. Međutim, svaki od osam glasačkih žirija dat će jedan bod pjesmi s više broja glasova. U slučaju da duel ima isti broj glasova (4-4), onda će se gledati broj sveukupnog broja pristiglih glasova.

FINALE – Kako je tu 12 pjesama, svaki glasački žiri dat će sveukupno 58 bodova (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12). Ako se jedna pjesma svidi svim glasačkim žirijima dovoljno da ju svi stane na prvo mjesto svojim glasovima, onda pjesma može dobiti maksimalno 96 bodova. I to je 50% glasova koje može dobiti jedna pjesma, jer u glasovanju, preostalih 50% glasova dat će osam međunarodnih žirija (što je smanjenje od dosadašnjih 11 međunarodnih žirija), po istim glasovima kao gore. Time pjesma maksimalno može dobiti 192 boda.

Također, ovogodišnje novosti su i te što tzv. HeartApp neće toliko svjetliti kao proteklih godina, i što će SVT odmah pri završetku polufinala otkriti koliko bodova su dobile one pjesme koje su ispale.


 RUMUNJSKA – Rumunjska televizija TVR objavila je kako je Laura Bretan iz prvog polufinala prebačena u drugo (Arad, 10. veljače). Kao razlog, navedena je njezina unaprijed dogovorena obveza u SAD-u. Time će prvo polufinale (Iaşi, 27. siječnja) imati 11 polufinalista, a drugo 13.

5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava4

 1. Blink — 20. siječnja 2019. u 21:57

  Sviđa mi se ova promjena za bodovanje jer nešto su morali napraviti zato jer zadnjih par godina je raj televoting bio čista bezvezarija.Na Dori možemo opet očekivati pobjednicu s 2000glasova jer ljudi nisu zainteresirani

 2. Tristan — 20. siječnja 2019. u 13:15

  Mene ne čudi nezainteresiranost izvođača u Moldovi s obzirom da nastup na nacionalnom izboru i eurosongu ide na teret izvođača. To svatko ne može priuštit i iz tog razloga bi im bilo bolje da od 2020 pređu na interni izbor i nađu nekoga tko je zainteresiran. 🙂

  Novosti u Švedskom načinu glasanja sam preletia, nisam se ni trudia skužit, svakako nepotrebno kopliciraju. 🙂

 3. Precious — 20. siječnja 2019. u 12:50

  Nema zainteresiranih u Moldovi. Švedsko glasovanje ni studenti PMF-a ne bi razumjeli.

 4. Hirscher1 — 20. siječnja 2019. u 12:43

  Moldavija – sramota.
  Švedska – bezveze kompliciraju. Televoting treba bit i to je to.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!