MARUV ipak neće nastupati za Ukrajinu na Eurosongu 2019. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

MARUV ipak neće nastupati za Ukrajinu na Eurosongu 2019.

  2 min za čitanje   58 komentara

Pobjednica ukrajinskog nacionalnog izbora Vidbir 2019. MARUV i nacionalna televizija ove zemlje nisu poptisale ugovor o sudjelovanju pjevačice na Eurosongu 2019. i to iz nekoliko razloga, upravo je javila UA:PBC.

Sami razlozi nisu objavljeni, a u priopćenju se navodi kako izvođač koji će predstavljati Ukrajinu na međunarodnom natjecanju ima obavezu da nakon potpisivanja ugovora i za vrijeme trajanja natjecanja bude kulturni ambasador ove zemlje i ne izjašnjava se samo o svojoj glazbi, nego je i glasnogovornik mišljenja cijelog ukrajinskog društva u svijetu. Nakon pregovora NSTU i MARUV nisu pronašli zajednički jezik za njenim sudjelovanjem na ovom glazbenom natjecanju.

Televizija još navodi da prema pravilima  Eurovizije, nacionalna televizija mora osigurati nepolitički karakter natjecanja i da trenutna situacija oko izbora u cijeloj zemlji ima znakove politizacije, te da su pokušaji vršenja pritiska političkih snaga dovela do politizacije rezultata samog natjecanja.

MARUV: Ja sam glazbenik, a ne marioneta u političkoj areni

Prije nekoliko minuta oglasila se i sama MARUV na svojoj službenoj Facebook stranici gdje je otkrila kako i poslije sedmosatnog sastanka nisu uspjeli sklopiti dogovor.

Iako je htjela predstavljati svoju zemlju na Eurosongu, rekla je kako otkazivanje zakazanih nastupa u Rusiji za njih nije bila stvar principa.

– Glavne razlike uzrokovane su drugim klauzulama ugovora koji, ako potpišem, postaju indentirani za mene. Ja sam državljanin Ukrajine, plaćam poreze i iskreno volim Ukrajinu. No, nisam spremna nastupati pod sloganima i služiti za promociju naših političara. Ja sam glazbenik, a ne marioneta u političkoj areni – iskrena je bila pjevačica.

Za kraj ona se zahvalila svima koji su glasovali za nju i zamolila da prihvate ovo i ne ulaze u skube i napomenula kako svoju kreativnost želi dati bez cenzure.

Tko će biti predstavnik Ukrajine u Tel Avivu vidjet ćemo u narednim danima.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava58

 1. Tim Burton — 26. veljače 2019. u 19:01

  Freedom Jazz su i službeno odbile, STB još odlučuje da li želi da finansira Vdbir sljedeće godine. Ovo tek sad postaje zanimljivo. UA:PBC su sami u svoju jamu upali.

 2. LadyOfValyria — 26. veljače 2019. u 18:30

  Ovo je sramotno prije svega…Neću više navijati za Ukrajinu.

 3. Marks — 26. veljače 2019. u 18:19

  @crowave Dragi Mario, pročitaj još jednom moj komentar – prozvao sam Ukrajinu da se ponaša identično kao Rusija, nedemokratski i autokrativno, a da se istovremeno licemjerno zalaže za "evropske vrijednosti". Rekao sam da je "manja Rusija" jer je teritorijalno, pogodi šta, manja od Rusije, a da nema razlike među njima. Kukaju Evropi o nedemokratičnosti Rusa, a nedemokratični su prema svojim građanima. Jesi sad skontao? To što ti ne možeš shvatiti moj komentar koji se zalaže za iste stvari koje i ti, samo zato što je drugačije formulisan, nije apsolutno moj problem. Ja nemam problem sa Dorom ni EMA-om ni sa Beovizijom niti razmišljam o tome čiji je čiji izbor. Bitno mi je da ovo takmičenje bude što kvalitetnije. Pošto sam ti nacrtao šta sam napisao, nadam se da si skužio, molim te ne uzimaj moj nick u komentarskoj sekciji, jer uopšte nisi upućen u moje stavove, koje godinama iznosim ovdje. To što si odlučio biti poklopac svakom loncu, moj nemoj biti. A ti ako već širiš svoje liberalne stavove (ponavljam da se i ja zalažem za iste, ako si već zaboravio) prestani generalisati stvari i stavljati ljude u torove. Takođe može te biti sramota u koje svrhe pominješ riječ fašizam – koja je čišto zlo, i mene nazivati njome. Ja bih apelovao redakciji eurosong.hr da regulišu komentare tako što će prvo morati biti odobreni da bi bili vidljivi.

 4. Diavolo — 26. veljače 2019. u 18:07

  @crowave Ma znam da se vrlo vjerojatno neće ništa dogoditi i da EBU neće reagirati jer su jednostavno takvi. Pravila očito ne vrijede za sve isto. Preočito je da se politika uplela u već izabranog putnika u Izrael, pa smatram da bi EBU konačni trebao reagirati. Ona je od svoje pobjede pa do objave ne potpisivanja ugovora, ipak bila dio Eurosonga, a ugovor je bila samo formalnost. Očito je da su je cijelo vrijeme sabotirali; em u početku uopće nije bila izabrana, em su je ovi iz zirija provocirali političkim pitanjima (a i sami su nastupali u Rusiji nakon sukoba), em joj je jedan član zirija nizak broj bodova u polufinau, em je dočekana na nož odmah nakon pobjede, em su joj sastavili neprihvatljiv ugovor, kojeg bi vjerojatno samo luđak potpisao. Slažem se s drugim dijelom tvog posta i zapravo maštam da se tako nešto desi, da ode u Tel Aviv pod neutralnom zastavom i dobije natjecanje. Debili iz njihove vlade i sa televizije bi se morali samo pokriti po ušima. A što se tiče prvog dijela komentara, pa ne znam, ne bih se složio s tim. Zar se prednatjecanja i ne održavaju zbog toga da pobjednik ide na Eurosong? Kakvog smisla ima da ide netko treći? Jedino je San Remo izuzetak, jer sam po sebi nije izbor za Eurosong nego festival iliti praznik talijanske glazbe.

 5. Mario — 26. veljače 2019. u 16:04

  @rossonero Ma ne može tu EBU ništa napraviti jer pobjeda na nacionalnom izboru ne znači odmah da i ta pjesma ide na Eurosong. On tek može da reagira nakon sto se prijavi izvođač. Istog sam mišljena kao i ti da je MARUV se dovoljno objasnila i da su joj namjere bile časne i istinite. No sumnjam da će se usijane glave toliko opametiti i da ćemo MARUV gledati na Eurosongu! Zamisli da nakon svega ona pobjedi koliko bi to za neke tek sada bilo “nepodnošljivo”. Mislim da bi radije izostali nego da dožive takvo jedno poniženje. I tu smo kod toga… umjesto mostove graditi, sjekira u ruke i ruši prid sobom!

 6. Mario — 26. veljače 2019. u 15:57

  @kazahstan Nije baš tako… stoji u neku mjeru to što si ti napisao ali se trebaš pitati šta točno podrazumijevaš ukrajinske nacionaliste? Ukrajinsko društvo je bilo podjeljenija između onih koji su svoju budućnost vidjeli u savezništvu za zapadom i članstvom sa EU i onih kiji su htjeli očuvati jake veze sa Rusijom. Zvati nekoga nacionalistom zato što svoju budućnost vidi drugačiju je pogrešno. Dalje, imamo interesne sfere gdje je po Rusiji, Ukrajini kao i Gruzija pripadala njima. I sve dok su i same te zemlje vodjene kroz rusku manjinu sebe tu vidjeli je bilo sve ok. Problem i teritorijalne pretenzije nastaju od onog trena je Rusija osjetila da gubi tu svoje tampon zonu prema zapadu. I tu počinje razbijanje i destabilizacija tih država. Prisvajanje teritorija ili uspostavljanje para država. Kao treći faktor imaš zapad koji je tim zemljama sve obećao pa se povukao i na kraju ih ostavio na cjedilu sa malo vode na dlanu. Nesposobnost političkih elita da umjesto svoju poziciju… tu prvenstveno mislim na Ukrajinu i Gruziju… a se pozicioniraju kao most suradnje istoka i zapada je samo još bila točka nad slovo i! Kompleksna situacija no koja nikako ne opravdava kako Rusko ponašanje i dovođene rata u te zemlje koji ne razlikuje koje si nacionalnosti jer svi na kraju ispaštaju i bez veze se gube živote voljenih osoba.

 7. Mario — 26. veljače 2019. u 15:40

  @yugayslavia Ti znaš dobro da nije stvaranje velike Albanije dovelo do rata u bivšim državama Jugoslavije nego Miloševićeva politika sa etničkom čistom velikom Srbijom koja je i podrazumijevala etničku očišćeno Kosovo od kosovskih albanaca. To je uzrok… ovo što neki sada sanjaju o velikoj Albaniji koja je nasljedje tvorevine fašističke republike Italije iz doba Musolinija je posljedica onog prvog što sam naveo. Za mene je povjesno gledano nedvojbeno dio Srbije i tu nema šta da se priča. Ne Srbija, nego prijašnji režim Miloševiću je se potrudijo oko toga do otjera kosovare iz Srbije i stvori tu mantru sa velikom Albanijom isto stoji! Političko pitanje statusa Kosova nije na meni da komentarišem jer nije ovdje mjesto tome. Ali i by the way pojma nemam jer za sad ni jedna opcija nije dobra i mislim da je pogrešno ići rješavati taj problem sa tim stavom da se izabere manje zlo.

  Ali da završim tu tematiku hoću samo jedno reći. Šta je dobro u tome da se vuku nove granice? Pogotovo mi na Balkanu moramo da počnemo učiti skupa da živimo, plačemo i radujemo se. Imati jednu manjinu ili neki konstitutivan narod znači i preuzeti veliku odgovornost da ne dodje do ghetoizacije pojedinih skupina društva! Kao da se netko osjeća izostavljen iz njega. Nitko od nas nije manje vrijedan samo za to što ne pripada nekoj većini i mora biti priznat kao ravnopravni dio tog društva. Dali se to radilo o hrvatskim srbima ili srpskim hrvatima, kosovskim srbima ili srpskim albancima je sve jedno. Na kraju krajeva će se uspjeh našeg civilnog društva mjeriti po tome koliko smo i stanju zajedno da učinimo a ne koliko smo u stanju sebi samo skočiti u stomak!

 8. Diavolo — 26. veljače 2019. u 15:35

  Ja se još uvijek nadam da će Maruv ugledati pozornicu u Tel Avivu. Nadam se da će i EBU reagirati pošto pjevačica ima ispravne stavove, nimalo ispolitizirane, za razliku od njihove televizije. Nek EBU dozvoli Maruv sudjelovanje pod okriljem svoje (nezavisne) zastave. Kao što to čine ruski sportaši na drugim sportskim natjecanjima.

 9. Mario — 26. veljače 2019. u 15:15

  @misanthrope Ajd pročitaj točno šta si dole napisao i pravdaj se da nisi rusofil! Svoje političke stavove o autokratnoj Ukrajini, zlobnom zapadu naj poštenijoj zemlji na svijetu zvanoj Rusiji i slično možeš na nekim političkim platformama ispucavati a ne ovdje! Ne podnosiš istinu osim svoje vlastite i ne daj bože da netko drugačije gleda na svije osim sa tvojim očima. Mislim tko si ti da sudiš? Evo dovoljno je reći da su pjesma na ovoj Beoviziji dosadne i već je netko srbomrzac a što je on možda u vezi sa srbinom koji isto mišljenje ima je sve jedno. Jedino što je ovdje u većini glava važno da se dokaže kako mi imamo bolju pjesmu od vas i kako ćemo mi bolje proći i biti bolje plasirani. Zar nije važnije od svega da je to platforma koja treba korz muziku zbližavati ljude! I da, može se i kao Hrvat navijati za srpsku, slovensku ili rusku pjesmu ako je ona fucking dobra. A ne moram biti ni uvrijeđen ako se nekome nešto ne svidja i može dati konstruktivnu kritiku! No još jednom, tvoj komentar je toliko ispolitiziran, fašistoidan i anarhistički prema Ukrajini i zapadu da zvuči kao da je drito pao iz nekog posta sa Informera i nema mu mjesta ovdje!

 10. Marks — 26. veljače 2019. u 11:55

  @crowave Kakve veze Vučić ima sa mnom? Meni ne treba sendvič kako bih imao svoj stav. Jer znanje ne ulazi preko usta.
  Pošto si sam sebe diskreditovao raznim komentarima, zaključujem da nema vajde trošiti riječi na tebe. Zaboravi i na pitanje o Vučiću, jer da si tolika informaciona gromada valjda bi shvatio da Vučić ne bi nikad rekao ono što sam ja napisao dolje. Za sve ostale, Rusija i Ukrajina nisu nikad objavile rat jedna drugoj tako da nisu u otvorenom sukobu. U Ukrajini je građanski rat, pokušaj secesije i secesija u kojeg je Rusija indirektno uključena. I to nije moje mišljenje nego objektivno dokumentovana stvarnost.

 11. Marks — 26. veljače 2019. u 11:35

  @crowave kakve veze Vučič ima sa mnom, čak nij? Meni ne treba sendvič kako bih imao svoj stav. To što ti imaš nešto u svojoj glavi, a

 12. Kazahstan — 26. veljače 2019. u 09:45

  Nažalost čini mi se da je Maruv predobar predstavnik za Ukrajinu takvu kakva je sada. Ne odobravam rusku invaziju na službeni ukrajinski teritorij, ali ni Ukrajina nije u cijeloj toj priči nedužna i dobrim djelom su si i sami krivi što su im stvari krenule nizbrdo. Ako imaš tako moćnog i velikog susjeda, onda moraš postupati s više taktičnosti, a ne ići glavom kroz zid. Ukrajinski nacionalisti su uporno nastavljali s nasilnim prosvjedima u Kijevu i nisu prihvaćali nikakvo kompromisno rješenje te srušili proruskog, ali ipak legalno izabranog predsjednika, što je Rusima samo dobro došlo kao povod da naprave to što su napravili.

 13. wecouldbethesame — 26. veljače 2019. u 09:25

  @wannabe Ti dijelovi su uvijek bili Rusija do Staljina koji se igrao (oduzimao, davao, dijelio) teritorijama za vrijeme SSSR-a. Ima tu još primjera, npr. Karabakh koji je od uzet Armencima i predan Azerbajdžanu. Kod nas je samo Istra uz "tuđa" uz nekoliko otoka. Referendum na Krimu 2014. je pokazao kakvo je pravo stanje stvari.

 14. wecouldbethesame — 26. veljače 2019. u 07:43

  Krim i Donbass su Rusija, htjeli to vi ili ne. Nemojte pričati tu gluposti kad ne poznajete povijest.

 15. Mario — 26. veljače 2019. u 01:11

  @precious joj da u pravu su to je bila gruzijska pjesma!

 16. Mario — 26. veljače 2019. u 01:10

  @yugayslavia ček aneksija dio zemlje Rusiji je šta? Povorka sreće i ljubavi? Ne lupetaj kao točno ne znaš šta se dešava u Ukrajini kao i u Gruziji!

 17. Precious — 26. veljače 2019. u 00:01

  @crowave To je zapravo bila Gruzija. I te godine ih je na Eurosong predstavljala Ukrajinka.

 18. marcihno — 25. veljače 2019. u 23:34

  Hoce li se to Ukrajna povuci s ovogodisnjeg Eurosonga? Tako pisu pojedini portali da ce oni konzultirati se s EBU ??

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?