Najšokantnija polufinalna ispadanja (4) – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Najšokantnija polufinalna ispadanja (4)

  7 min za čitanje   15 komentara

Svemu jednom dođe kraj, pa tako dolazi i ovom specijalu. Kroz ova četiri tjedna zajedno smo se prisjećali nekih od najšokantnijih polufinalnih ispadanja na Eurosongu, zajedno smo komentirali i glasovali u anketama. Osim što smo se malo vratili u vrijeme, napomenuli smo sebe da niti jednu pjesmu ne valja precijeniti, pa tako ni podcjeniti. Ponekad zaboravimo da gotovo svi imaju jednake šanse plasirati se dalje te da je stoga ponekad vrlo teško točno predvidjeti svih deset finalista. Danas, u posljednjem dijelu, prisjetiti ćemo se još sedam kandidata koji su svojedobno bili favoriti za prolazak dalje i čije nas je konačno ispadanje ostavilo u blagom ili manje blagom stadiju nevjerice. Ipak, unatoč tome što se ovim dijelom na neki način “opraštamo” od ovog specijala, moramo napomenuti kako će rezultati vašeg glasovanja u anketama biti svima dostupni za tjedan dana, zato ostanite s nama.

Malcolm Lincoln – Siren (Estonija, 2010.)

Iako žiri nije imao ništa protiv toga da predstavnici Estonije odnosno bend Malcolm Lincoln prođu u veliko finale, vrata finala zatvorila im je upravo publika kada ih je smjestila na predzadnje 16. mjesto. U kombinaciji s osmim mjestom koje im je žiri dodijelio, Malcolm Lincoln sveukupno su završili kao 14. sa samo 39 bodova. Da iznenađenje bude još veće, unatoč tome što je za ispadanje Siren uglavnom odgovorna publika, mnogi obožavatelji još i dan danas svrstavaju Estoniju 2010. na prvo mjesto najšokantnijih ispadanja na Eurosongu ikada.  Kao problem ispadanja neki su navodili ujednačenost i statičnost pjesme. Drugim riječima to bi značilo da pjesma nije imala određeni vrhunac koji bi ju istakao među konkurentima. Drugi pak navode da je pjesma bila previše “mračna“, budući da riječi pjesme upućuju na nekog tko želi počiniti samoubojstvo. Ima li istine u tome ili ne, teško je reći.

Pernilla – När Jag Blundar (Finska, 2012.)

Godine 2012. Finci su na Eurosong poslali predstavnicu imena Pernilla s pjesmom När Jag Blundar koja je otpjevana na njihovom drugom službenom jeziku – švedskom. To je ujedno bio i drugi put nakon 1990. da su se Finci odvažili poslati pjesmu na švedskom, ali čini se da im to ipak nije donijelo sreću. Naime, Pernilla je u prvoj polufinalnoj večeri ispala iz natjecanja kao 12. s 41 bodom. Zanimljivo je također da su je i žiri i publika stavili na 12. mjesto, što je, kako smo već napisali, i bio njen konačan rezultat. Kao razlog njena ispadanja mnogi se slažu u jednom, scenskom nastupu. Crvena kosa na crno/zelenu haljinu zaista te večeri nije bila pun pogodak.

Moran Mazor – Rak Bishvilo (Izrael, 2013.)

Predivna pjesma na hebrejskom jeziku nije uspjela pronaći svoj put do finala Eurosonga 2013. godine. Predstavnica Izraela Moran Mazor i njena pjesma Rak Bishvilo ispali su u drugoj polufinalnoj večeri kao 14. sa sveukupno 40 bodova. Iako ju je žiri stavio na deveto mjesto, publici se ipak pjesma i nastup nisu toliko svidjeli te je Moran kod njih zasjela tek na nisko 14. mjesto. Kao da ispadanje Izraela 2013. nije bilo dovoljno iznenađujuće, sljedeće je godine gledateljstvo ponovno dočekao novi šok jer se Izrael ponovno nije uspio plasirati dalje s Mei Finegold i njenom pjesmom Same Heart. Ipak, Izraelci su ubrzo zaboravili na “nepravde” koje su ih snašle jer su već od 2015.  ponovno postali jedna od eurovizijskih velesila i sada nižu samo uspjehe. O njihovoj nadmoći najbolje nam govori podatak da će Eurosong 2019. biti organiziran u Tel Avivu zahvaljujući ovogodišnjoj pobjedi njihove predstavnice Nette.

Anonymous – Salvem El Món (Andora, 2007.)

Još jedna zemlja koja nam svima nedostaje na Eurosongu zasigurno jest Andora. Andora se od svog debitiranja 2004. godine pa sve do njihovog zadnjeg pojavljivanja 2009. zaista trudila proći u finale, ali im to jednostavno nikada nije uspjelo poći za rukom. Godine 2007. poslali su bend Anonymous da ih predstavlja s punk-rock pjesmom Salvem El Món. Svi su očekivali da će ta godina za Andoru biti njihova godina prolaska, ali to se nije dogodilo. Anonymous su nažalost ispali kao 12., sakupivši 80 bodova. Budući da je tada postojalo samo jedno polufinale u kojem se natjecalo čak 28 zemalja za prolazak dalje, Andora je bila i više nego jako blizu. To je ujedno i najbolji rezultat koji je Andora postigla na Eurosongu ikada. Nadamo se kako će se jednog dana vratiti i plasirati u finale.

Who See – Igranka (Crna Gora, 2013.)

Za predstavnike Crne Gore na Eurosongu 2013. Who See mnogi govore da su bili ispred svoga vremena. Njihova pjesma Igranka bila je sve samo ne obična. Zanimljiv “svemirski” scenski nastup i odličan vokal pjevačice Nine Žižić ipak im nisu osigurali mjesto u finalu. Za njihov neprolazak dalje kriv je isključivo žiri, budući da je po publici Igranka bila čak četvrta! Žiriju se Crna Gora očito nije previše svidjela jer su ih te godine “počastili” tek 14. mjestom. Who See je u konačnici ispao sakupivši nedovoljan 41 bod za prolazak dalje i zauzeo 12. mjesto u sveukupnom poretku.

Evridiki – Comme Ci, Comme ça (Cipar, 2007.)

Ponovno smo u godini 2007., ali sada nam je u fokusu Cipar i njihova predstavnica Evridiki s pjesmom Comme Ci, Comme ça. Obožavateljima Eurosonga Evridiki nije nepoznanica, budući da je već 1992. i 1994. predstavljala Cipar te oba puta završila kao 11. Ipak, 2007. nije bila njena sretna godina. Sa 65 bodova zauzela je tek 15. mjesto u polufinalu i ispala iz natjecanja. Iako je pjesma nailazila na brojne pozitivne reakcije, mnogi smatraju kako je Evridiki bila favorizirana isključivo zbog svojih prijašnjih uspjeha.

Yianna Terzi – Oniro Mou (Grčka, 2018.)

Kao posljednju pjesmu ovog specijala odabrali smo ovogodišnjeg favorita Oniro Mou. Od same objave pjesme pa sve do polufinala, grčka predstavnica Yianna Terzi za mnoge kladioničare i obožavatelje bila je gotovo siguran finalist. Ipak, kada su se u konačnici pročitali svi plasirani u finale iz prve polufinalne večeri, Grčka nije bila među njima. Što se dogodilo? Konačni rezultati pokazali su da Grčka ispala kao 10. po publici i 16. po žiriju, što je u konačnici dalo brojku od 81 bod i 14. mjesto. Mnogi su se složili da je za ispadanje pjesme zaslužan Yiannin razočaravajuć vokal i scenski nastup. Grci su pak krivili organizaciju koja im prilikom nastupa nije omogućila sve što su htjeli postići. Kako bilo da bilo jedno ostaje sigurno – na Eurosong 2019. Grci se namjeravaju vratiti jači no ikada. Ostaje nam samo čekati.

 

Neke od pjesama koje su također šokirale, ali nisu među odabranima u specijalu:

Jana BurčeskaDance Alone (Makedonija, 2017.), Maria OlafsUnbroken (Island, 2015.), TimebelleApollo (Švicarska, 2017.), Valentina MonettaCrisalide/Vola (Malta, 2013.), Can-Linn i Kasey SmithHeartbeat (Irska, 2014.), AnmaryBeautiful Song (Latvija, 2012.), Trijntje Oosterhuis Walk Along (Nizozemska, 2015.), TwiinsI’m Still Alive (Slovačka, 2011.), Lise DarlyTout De Moi (Monako, 2005.), Triana Park Line (Latvija, 2017.)

 

Koja Vas je od navedenih sedam pjesama najviše šokirala svojim ispadanjem? Iskažite svoje mišljenje kroz komentare i anketu.

anketa 1004

Čije vas je ispadanje najviše šokiralo? (4)

Ukupno glasova: 154

 • Yianna Terzi - Oniro Mou (Grčka 2018.) [55 / 36%]
 • Who See - Igranka (Crna Gora 2013.) [42 / 27%]
 • Moran Mazor - Rak Bishvilo (Izrael 2013.) [33 / 21%]
 • Evridiki - Comme Ci, Comme ça (Cipar 2007.) [12 / 8%]
 • Pernilla - När Jag Blundar (Finska 2012.) [8 / 5%]
 • Malcom Lincoln - Siren (Estonija 2010.) [2 / 1%]
 • Anonymous - Salvem El Món (Andora 2007.) [2 / 1%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava15

 1. Kazahstan — 19. listopada 2018. u 19:17

  "Rak Bishvilo" je vjerojatno pjesma, čije sam ispadanje u polufinalu najteže prežalio otkad pratim Eurosong.
  Zašto pjesme "Comme ci, comme ca" od Evridiki ili prije spomenute "If I get your love love" od Selme i "Je t'adore" od Kate Ryan nisu prošle u finale je prilično razumljivo iako se radi o odličnim pjesmama. Naime, u tim godinama je konstelacija prilikom glasanja televotinga u polufinalu bila takva da su pjesme iz zapadno-europskih zemalja imale vrlo mršave šanse da postignu iole zapaženiji rezultat.

 2. Kazahstan — 19. listopada 2018. u 19:17

  “Rak Bishvilo” je vjerojatno pjesma, čije sam ispadanje u polufinalu najteže prežalio otkad pratim Eurosong.
  Zašto pjesme “Comme ci, comme ca” od Evridiki ili prije spomenute “If I get your love love” od Selme i “Je t’adore” od Kate Ryan nisu prošle u finale je prilično razumljivo iako se radi o odličnim pjesmama. Naime, u tim godinama je konstelacija prilikom glasanja televotinga u polufinalu bila takva da su pjesme iz zapadno-europskih zemalja imale vrlo mršave šanse da postignu iole zapaženiji rezultat.

 3. Sekret — 14. listopada 2018. u 12:42

  Od ponuđenih jedino su me šokirali Crna Gora 2013. i Grčka 2018. svojim ispadanjem ostali me nisu iznenadili.

 4. EurovisionFan — 14. listopada 2018. u 12:42

  Od ponuđenih jedino su me šokirali Crna Gora 2013. i Grčka 2018. svojim ispadanjem ostali me nisu iznenadili.

 5. ESC fan — 13. listopada 2018. u 20:59

  Najviše me je šokiralo ispadanje Grčke ove godine. Iako sam ove godine imao više favorita tokom određenih perioda, moj krajnji favorit je bila Grčka i mislio sam da će biti u top 5. Toliko sam bio umislio da će pobijediti da mi je nastup bio fenomenalan, iako zaista i nije bio takav.

 6. Eurovisionfan — 13. listopada 2018. u 20:59

  Najviše me je šokiralo ispadanje Grčke ove godine. Iako sam ove godine imao više favorita tokom određenih perioda, moj krajnji favorit je bila Grčka i mislio sam da će biti u top 5. Toliko sam bio umislio da će pobijediti da mi je nastup bio fenomenalan, iako zaista i nije bio takav.

 7. Marko — 13. listopada 2018. u 18:35

  Definitivno najskokantnija ispadanja za mene su bila Crna Gora (2013), Grcka (2018), San Marino (2013), Hrvatska (2010)…. A sto se tice Andore te 2007 nisam bas ni pratio Esc tako da ni ne znam ovu pesmu ali slazem se da bi bilo lepo opet videti Andoru na Evrosongu. 🙂

 8. Marko — 13. listopada 2018. u 18:35

  Definitivno najskokantnija ispadanja za mene su bila Crna Gora (2013), Grcka (2018), San Marino (2013), Hrvatska (2010)…. A sto se tice Andore te 2007 nisam bas ni pratio Esc tako da ni ne znam ovu pesmu ali slazem se da bi bilo lepo opet videti Andoru na Evrosongu. 🙂

 9. Blink — 13. listopada 2018. u 17:55

  Daria Kinzer je šokantno ispala.Pjesma Lahore je trebala ostati a ne ono englesko smeće od teksta i koreografija za koju je Aco Kostadinov trebao platiti kaznom zatvora od mjesec dana.Ruversice su bile super a njihova obleka ništa,a plaća Ruskog mađioničara,ajme ajme Pa to je ekstra kategorija šta napravise od lijepe pjesme.Đurđevica ponovo na ESC

 10. Blink — 13. listopada 2018. u 17:36

  Glasao za Moran Mazor koja je to pjesmetina ..Evridiki nee cura zena je dolazila treći put s totalno beznadeznom pjesmom za televoting u prejakom polufinalu.Irsku 2014 bih stavio u konkurenciju.Za Grčku ove godine bio uvjeren za finale dok nije završila nastup.Igranka mi je zaaakon pjesma a volim i Crisalide.

 11. Fanatik — 13. listopada 2018. u 16:52

  Finska 2012. i Grčka 2018.

 12. SwedenEurovisionFan — 13. listopada 2018. u 14:52

  Ovdje me ničije ispadanje nije šokiralo, osim Comme Ci, comme ca, dok je Grčka ove godine ispala zbog lošeg scenskog nastupa, iako sam ju htio u finalu.

 13. SwedenEurovisionFan — 13. listopada 2018. u 14:52

  Ovdje me ničije ispadanje nije šokiralo, osim Comme Ci, comme ca, dok je Grčka ove godine ispala zbog lošeg scenskog nastupa, iako sam ju htio u finalu.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?