“Neka mi ne svane” najbolja hrvatska pjesma predstavnica

Podijeli na Facebook Twitter
zurnal24.si

Udruge obožavatelja eurovizijskog festivala Hrvatske – Eurofest Hrvatska proglasili su pjesmu Neka mi ne svane, u izvedbi Danijele Martinović, do sada najboljom hrvatskom pjesmom na Eurosongu, priopćeno je danas iz ove udruge.

Hrvatska je prvi puta kao samostalna država na Eurosongu nastupila 1993., a do sada se natjecala s ukupno 23 pjesme. Članovi Eurofest Hrvatske glasovali su za, prema njihovom mišljenju, najbolju hrvatsku pjesmu na Eurosongu, glasujući uobičajenom eurovizijskim načinom. Prvo mjesto osvojila je pjesma Neka mi nesvane u izvedbi Danijele Martinović (Birmingham 1998.) s 280 bodova, Marija Magdalena (Jeruzalem 1999.) u izvedbi Doris Dragović zauzela je drugo mjesto s 265 bodova, a na trećem mjestu, sa 183 boda, našla se Sveta ljubav u izvedbi Maje Blagdan (Oslo 1996.). Posljednje, odnosno 23. mjesto, zauzela je pjesma Romanca, koju su u Beogradu 2008. izveli Kraljevi ulice & 75 cents. Zanimljivo je spomenuti kako su se na četvrtom i petom mejstu našli hrvatski predstavnici u prethodna dva izdanja – Jacques Houdek s My Friend na četvrtom mjestu, odnosno Nina Kraljić s Lighthouse na petom mjestu.

Podsjetimo, Danijela je te 1998. godine otvorila 43. po redu Eurosong kada je jednostavnim nastupom i odličnom interpretacijom osvojila peto mjesto s 131 bodom. Maksimalni bodovi stigli su iz Slovenije i Makedonije, dok su Hrvatsku s deset bodova počastili Izrael, Malta, Njemačka i Slovačka. Jedine zemlje od kojih te godine nisu stigli bodovi za Martinovićku su Mađarska i Rumunjska.

Eurofest Hrvatska osnovana je 2004., a suosnivač je i član međunarodne udruge ljubitelja Eurosonga – OGAE International.

Komentara 8

 1. Ne bih se baš složio s njima.. nije ni Danijela bila loša, no mislim da nitko (za sada) nije nadmašio Dorisin masterpiece.. P.S. šteta što Magazin s “Nazaretom” nije otišao na eurosong, iako je te godine na DORI konkurencija bila ubojita, jer – možda nam biblijski motivi stvarno uvelike pomažu 😀
  1. Doris – Marija Magdalena – 1999.
  2. Maja Blagdan – Sveta ljubav – 1996.
  3. Femminem – Lako je sve – 2010.
  4. Boris Novković – Vukovi umiru sami – 2005.
  5. Nina Kraljić – Lighthouse – 2016.

 2. Ipak, zlatno doba Hrvatske na Eurosongu su bile 90-te i sve tri prvoplasirane pjesme su svojevrsna remek-djela. Meni osobno je Maja Blagdan bila najbolja (samo stvar osobnog ukusa), ali kažem bravo Danijela, bravo Doris i bravo Majo!

 3. Prije svega pozdrav svima, evo citam vas neko vrijeme pa se sad odlucih registrirati :), pratim eurosong vec duze.
  Sto se tice nasih slazem se da su pjesme Neka mi ne svane i Marija Magdalena najupecatljivije i lagano klasici.
  I da ako netko nije vidio ovjavljen je video s azerbejdzanske probe (tv isjecak)

 4. Dobar odabir, Danijela je savršena. Meni osobno je također među pet najboljih koje smo ikada poslali, iako su mi “Don’t Ever Cry” i “Marija Magdalena” ispred nje.

Odgovori