Nove izmjene na Eurosongu: Žiri i televoting ocjenjuju sve pjesme – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Nove izmjene na Eurosongu: Žiri i televoting ocjenjuju sve pjesme

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Na službenoj eurovizijskoj internetskoj stranici, eurovision.tv, objavljena su nova pravila o načinu glasanja i ocjenjivanja pjesama na Eurosongu. Stručni žiri i televoting će ocjenjivati sve natjecateljske pjesme, za razliku od dosadašnje tradicije da se odabere po deset najboljih pjesama.

Što će biti drukčije?

Do 2012. godine praksa je bila da stručni žiri i televoting iz jedne zemlje dodjeljuju bodove za deset najboljih pjesama (žiri je birao svojih deset, a televoting svojih deset favorita) i dodijeljivali su im bodove 12, 10, 8 i sve do 1. Zemlja koja skupi najviše bodova zbirom glasova žirija i televotinga u konačnici je od te glasačke zemlje dobila 12 bodova. Zemlja s drugim najvećim brojem bodova žirija i televotinga dobila bi 10 bodova, trećeplasirana zemlja bi dobila 8, i tako sve do 1. Na Eurosongu 2013. stručni žiri i televoting “ocjenjivat” će sve natjecateljske pjesme. To znači da će umjesto biranja po deset najboljih pjesama, i stručni žiri i televoting poredati apsolutno sve pjesme po poretku za koji misle da je realan – od prvog do posljednjeg mjesta.

Banalno objašnjenje:

Natječe se 26 zemalja. Glasuje, na primjer, Švedska. Italija osvoji 1. mjesto kod švedskog žirija, a posljednje (26. mjesto) kod švedskog televotinga. Švicarska osvoji 11. mjesto kod švedskog žirija, 11. mjesto kod švedskog televotinga.

U prijašnjem sistemu davanja glasova situacija bi bila sljedeća:

Italija: 12 + 0 =12 (12 bodova jer je prvoplasirana kod žirija, 0 kod televotinga jer se nije plasirana u TOP 10 na istom)
Švicarska: 0 + 0 =0 (0 i kod žirija i kod televotinga jer se nije plasirala u TOP 10 ni kod jednog glasačkog tijela)

U novom sistemu glasanja, kada žiri i televoting ocjenjuju sve pjesme, situacija bi bila sljedeća:

Italija: 26 + 1= 27 (26 bodova žirija jer je prva od 26 zemalja na listi žirija, a 1 bod televotinga jer je na posljednjem mjestu od 26 zemalja na televotingu)
Švicarska: 16+16=32 (11. mjesto znači 26-10=16 bodova i kod žirija i kod televotinga)

To znači da bi Švicarska, u ovakvoj situaciji, profitirala u novom sistemu glasanja kada bi s osvojena dva 11. mjesta bila bolje plasirana od Italije u konačnici, jer je Italija bila 1. kod žirija, a posljednja kod televotinga.

Na grafičkom prikazu ispod iskoristili smo službene rezultate 2. polufinala Eurosonga 2012. Pretpostavimo da je igrom slučaja jedna od zemalja sudionica glasala tako kako je prikazano na slici ispod, tj. da su njeni stručni žiri i televoting poredali zemlje onako kako je prikazano na lijevoj strani slike. Prvoplasirana pjesma bi dobila 18 bodova, drugoplasirana 17 i sve tako do posljednjeplasirane koja je dobila bod. Ti bodovi žirija i televotinga se zbrajaju, pa zemlja s najviše ukupnih bodova (u ovom slučaju Švedska s 36) dobiva 12 bodova od te zemlje, drugoplasirana (u ovom slučaju Srbija s 34 boda) dobiva 10 i sve tako do Hrvatske (koja je imala 17 bodova) i koja je kao desetoplasirana dobila bod sveukupno.

Podsjećamo da je princip glasanja na Eurosongu 2012. i ranije bio gotovo isti, osim da žiri i televoting nisu dodjeljivali nikakve bodove pjesama koje su smjestili ispod 10. mjesta.

http://eurosong.hr/wp-content/uploads/2013/03/voting.jpg
Fotoilustracija: Izmišljeno glasanje neke XXX zemlje i njeni konačni glasovi

Napomena: Vrijedi pravilo da ukoliko dvije zemlje imaju jednak broj bodova da će bolje biti plasirana ona koja je osvojila više glasova televotinga.

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?