Nove izmjene u objavi rezultata Eurosonga

Podijeli na Facebook Twitter
Povezano: Radikalne promjene glasanja na Eurosongu

Sredinom veljače EBU je objavio kako će glasanje na ovogodišnjem Eurosongu doživjeti velike promjene. Glasovi žirija i glasača putem televotinga će biti predstavljeni odvojeno:

 • najprije će žiriji ih 43 zemlje podijeliti tradicionalne bodove od 1 do 8, 10 i 12 (bit će pročitano kojoj zemlji ide 12 bodova, dok će se ostali bodovi pojaviti automatski na ekranu)
 • potom će glasovi televotinga iz svih zemalja (također od 1 do 8, 10 i 12) biti ujedinjeni u jednu cjelinu i bit će predstavljeni tako što će se krenuti od zemlje koja je skupila najmanji, do zemlje koja je skupila najveći broj bodova

No, danas je na jednoj od internetskih stranica njemačke javne televizije ARD objavljena informacija kako je donesena još jedna izmjena u načinu prezentacije glasova na Eurosongu 2016. Naime, rezultati televotinga za zemlje plasirane od 11. do 26. mjesta u finalu Eurosonga će se pojaviti automatski na televizijskim ekranima. Potom će voditelji pročitati ukupne bodove za preostale zemlje, koje su se smjestile u TOP 10 po glasovima televotinga, i to od desetoplasirane do prvoplasirane.

Komentatori će na samom kraju finala Eurosonga moći pročitati rezultate televotinga vlastite zemlje svojim gledateljima.

Kompletni rezultati Eurosonga će biti objavljeni na eurovision.tv, nedugo nakon završetka finala Eurosonga. Moći će se vidjeti kako su glasali žiriji i glasači putem televotinga iz svih zemalja u sve tri večeri Eurosonga (dva polufinala i finalu).

EBU će 29. travnja objaviti listu članova žirija iz 43 zemlje sudionice ovogodišnjeg Eurosonga. Po 5 osoba će biti u žiriju svake zemlje.

Osjetite djelić atmosfere iz arene za vrijeme objave rezultata Eurosonga 2015.

Komentara 25

 1. Baš su blesavi… Nisam nikad imao problema sa trajanjem cijelog showa, pa ipak je jednom godišnje… Svakako će se negativno odraziti ovakva odluka…

 2. @atase thx na tekstu! Ovo mi stvarno čudno zvuči. Kao i što piše na kraju teksta ni oni ne znaju dali će to positivno ili negativno odraziti na show i da će se to tek znati nakon emitiranja.

 3. tu sve piše

  Zur neugeordneten Punktevergabe beim ESC kursieren derzeit divserse Gerüchte und Auslegungen im Netz. So langsam kommt aber schrittweise Klarheit ins Bild: Aus deutscher Sicht gilt zunächst einmal festzuhalten, dass Barbara Schöneberger erneut live aus Hamburg die deutschen Punkte verkünden wird. Aber an dieser Stelle geht es auch schon los: Da in diesem Jahr erstmals Jurywertung und Televoting getrennt werden, wird Barbara nur das deutsche Juryergebnis verkünden und hier auch nur die 12 Punkte. Die Punkte 1 bis 10 werden eingeblendet. Und so wird es selbstverständlich mit allen 43 Jurysprechern sein.

  Die zweite Hälfte der Gesamtpunktzahl, das Televotingergebnis, wird getrennt bekannt gegeben, aber nicht mehr von den einzelnen Jurysprechern verkündet sondern als zusammengefasstes Ergebnis alller nationalen Televotingresultate von den Moderatoren Mans Zelmerlöw und Petra Mede verkündet. Allerdings auch nur von Platz 10 aufwärts zu Platz 1. Die Plätze 11 bis 26 werden nur eingeblendet.
  Das Televotingergebnis wird dann mit dem Juryergebnis zusammengerechnet und daraus das Gesamtergebnis mit dem Sieger ermittelt.

  In anderen Worten zusammengefasst heißt das für das Voting 2016: Zunächst werden die nationalen Juryergebnisse in Form von Einzelwertungen durch die Jurysprecher verkündet (allerdings nur die 12 Punkte, die übrigen Punkte werden eingeblendet) anschließend verkünden die Moderatoren das Televotingergebnis im Gesamtpaket von Platz 10 bis Platz 1 (die Plätze 26 bis 11 werden nur eingeblendet).
  Aus den beiden gleichgewichtigen Teilergebnissen (Jury und Televoting) ergibt sich dann das Gesamtergebniss.

  Wie die Inszenierung des Votings aussehen wird und ob die Spannung des bisherigen Votings erhalten bleibt (oder gar gesteigert wird) bleibt abzuwarten.
  Das deutsche Televotingergebnis wird am Ende der Show von Kommentator Peter Urban für die deutschen Zuschauer bekannt gegeben und wird auch online veröffentlicht werden.

 4. Ček malo… Što se tiče ESCa u Njemačkoj je zadužen NDR.. Baš sam sada pregledao eurovision.de i nisam našao tu informaciju.. Hmmm.. Ali zato ako netko može da gleda NDR od 14.4 u 18 sati pa narednih 3 četvrtka će njemci prestaviti sve pjesme i komentirati ih pa ako netko ima volje neka se uključi tome.. Priko aplikacije eurosonga možeš i sam prijo second screena bodovati i uključit se u raspravu.. A za Ninu inače se piše u najvišim tonovima

 5. Koje uništavanje najboljeg dijela Euro Songa ??? Čitanje finalista u polufinalima će sigurno biti gore od onog austrijskog. Nadam se da će se ove godine završiti četvorogodišnja germanska dominacija i hladnokrvnost. Go South!

 6. Sad i rečenica : “And finally 12 points goes to…”, dobiva potpuno novi smisao. Još jedan endem koji će iskoristiti prvih nekoliko zemalja u djeljenju bodova, dok ostale uvidom u patetiku izjave iste, miljardu puta u kratkom vremenu, mogu samo pokazati ustrajnost u želji da postane najviše puta izgovorena rečenica u kratkom periodu, pa bar da se spominje u Guinessovoj knjizi rekorda, kad već ovdje gubi smisao….
  …. ništa više nije kao prije…..

 7. Ok ako bi bilo sramotno za zadnjeplasirane da se citaju nule ali mogli su ostaviti od 1. do 15. mjesta da citaju.

 8. Sasha, pa upravo je u tome stvar. Ovi iz BIG 5 su tražili da se ne čitaju svi plasmani jer bi ih bilo sramota da svi čuju kako su na televotingu dobili 0 ili neki mizerni jednoznamenkasti broj bodova. Toga se pogotovo boji BBC. Ovako neće biti baš toliko uočljivo kao što bi bilo da se čitaju svi plasmani/bodovi pojedinačno, jedan po jedan.

 9. Ma ne moraju ni da citaju ni to kome ide 12. Pa, ja. Nema potrebe da nas zamaraju.Neka samo produze javljanja iz green room-a. To je najzanimljiviji dio. Produziti to na obavezno

 10. Ne podrzavam ovo skracivanje, ali zamislite ako ce citati televoting rezultate od 0 do najvisih, kako ce biti u live prijenosu one cca 2 zemlje koje dobe cistu nulu od svih televotinga na Eurosongu. Koji blam…. da im onako face pokazu. Hahahahaha. Priceless!

 11. Najbolje bi bilo da show koji se emitira jednog godišnje organizuju tako da nam puste po 10 sec svake pjesme, i onda glasanje po tome koja pjesma dobije veći pljesak, i dva puta reklame, i to je to.

  Da dobe na vremenu. Jel.

Odgovori