Novi pravilnik Dore: pozivni i javni natječaj – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Novi pravilnik Dore: pozivni i javni natječaj

  3 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Kako smo i objavili, finale Dore 2008. bit će održano 23. veljače u Opatiji kojemu će prethoditi emisije “Ususret Dori” održane 12., 19. i 26. siječnja 2008. te 2., 9. i 16. veljače 2008. u Zagrebu, u studiju HRT-a. Prijenos će biti uživo. Ono što vam sada možemo otkriti jest da će te emisije zapravo biti jedna vrsta polufinalnih večeri. Kako? Ovako.

Natječaj Dore 2008. do sada je najrazličitiji u svih 16 godina izbora pjesme za Pjesmu Eurovizije. Sastojat će se od pozivnog i javnog natječaja.

Pozivni natječaj

HRT će poslati pozive desetorici najizvođenijih autora skladbi u Hrvatskoj tijekom 2006., na temelju popisa 20 najizvođenijih autora u 2006. Hrvatskog društva skladatelja. U slučaju da se na pozivni natječaj odazove manje od 10 autora HRT će pozive uputiti autorima koji se po redoslijedu nalaze iza 10. mjesta prema popisu Hrvatskog društva skladatelja. Na temelju pozivnog natječaja mogu se prijaviti samo skladbe koje nisu javno izvođene do 1. listopada 2007. Pozivni natječaj biti će otvoren do 18. prosinca 2007. Skladbe prijavljene po pozivnom natječaju ulaze izravno u finalnu večer. Za izvođenje skladbi prijavljenih po pozivnom natječaju pozvat će se izvođači najizvođenije skladbe pojedinog autora prema popisu Hrvatskog društva skladatelja

Javni natječaj

HRT će odabrati 14 skladbi na temelju javnog natječaja objavljenog u dnevnom tisku. Na temelju javnog natječaja odabrat će se i dvije rezervne skladbe. Na natječaj se mogu javiti autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koji imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu skladbu. Prijaviti se mogu samo skladbe koje nisu javno izvođene do 1. listopada 2007. Javni natječaj biti će otvoren do 18. prosinca 2007. Od 14 izabranih skladbi putem javnog natječaja u Finalnu večer “DORA 2008.” ulazi šest (6) skladbi odabranih na temelju glasovanja gledatelja u sklopu emisija “USUSRET DORI”.

Dakle, u izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije “DORA 2008.” sudjeluju 24 skladbe koje se biraju na temelju pozivnog natječaja – 10 skladbi i javnog natječaja – 14 skladbi. Konačne verzije pjesama, zajedno s matricom (master) skladbe na hrvatskom jeziku, notnim zapisom i potpisanim tekstom na hrvatskom jeziku u tri primjerk, moraju biti dostavljene na adresu HRT-a do 4. siječnja 2008. godine.

Ususret Dori
U prvoj emisiji “USUSRET DORI” (od ukupno 6 emisija) biti će predstavljeno 10 skladbi koje sudjeluju u natjecanju Hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije “DORA 2008.” izabrane po pozivnom natječaju. Od 2. do 4. emisije TV gledatelji će putem telefonskog glasovanja (televotinga) od 14 skladbi izabranih na temelju javnog natječaja izabrati šest (6) skladbi koje će sudjelovati u FINALNOJ VEČERI (u svakoj emisiji gledatelji telefonskim glasovanjem biraju po dvije skladbe). U 5. i 6. emisiji “USUSRET DORI” biti će predstavljeno svih 16 skladbi koje sudjeluju u Finalnoj večeri (u svakoj emisiji po 8 skladbi).

U finalnoj večeri, u kojoj će ukupno sudjelovati 16 pjesama, način glasovanja je 50% televoting i 50% glasovi žirija. Naknadno će gledatelji HRT-a odlučiti na kojem će jeziku pobjednička pjesma biti otpjevana na Eurosongu 2008. Također, navodi se kako HRT ne preuzima obvezu snimanja posebnog spota za pobjedničku skladbu, kao ni organiziranja i pokrivanja troškova stylinga ili make up artista kao integralnog dijela ekipe.

Cijeli pravilnik Dore 2008. možete pročitati ovdje.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?