Novosti iz Makedonije; Nova nacija na Eurosongu 2019?

Podijeli na Facebook Twitter

Makedonska televizija MRT oglasila se o dugovima prema EBU koji su doveli u pitanje i njihov nastup na Eurosongu 2018. koji će se održati u Lisabonu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Što se tiče EBU, ukupni dug u 2012. godini iznosio je 3,165 milijuna eura. Plaćeni iznos u razdoblju od 1. ožujka 2012. do 26. listopada 2017. iznosi 6.146 milijuna eura. Trenutno nepodmirene obveze iznosile su ukupno 1.027 milijuna eura od čega je 434 tisuća eura dospjela obveza samo na osnovu kupljenih sportskih prava, kao što su: FIFA World Cup nogomet 2018 UEFA Europskog kvalifikacijskog 2016-2018, atletika IAAF 2017 i drugih događaja. Inače, MRT i EBU održali su sastanak na najvišoj razini, gdje je odlučeno da EBU ukine sve sankcije i svake servisne usluge koje ima EBU sada su ponovno u cijelosti dostupne za MRT”

“Također je vrlo važno naglasiti da je zbog političke krize i najave ukidanja pretplate za emitiranje, Ured za javne prihode prikupio znatno niži iznos na temelju pretplate za emitiranje. Naime, Makedonska radiotelevizija na temelju licenciranih naknada potražuju od UJP iznos od 33.947 milijuna eura, a obvezu za naplatu ima isključivo UJP ili država.”

“Ako se ta sredstva odmah prikupe od strane UJP, MRT će moći servisirati preuzete i dospjele kratkoročne obveze, a javni servis će moći raspolagati sredstvima za realizaciju novih programskih sadržaja.”

Podsjetimo, Makedonija može sudjelovati na nadolazećem Dječjem Eurosongu koji će se održati 26.11. u Tbilisiju, na kojem će ih predstavljati Mina Blažev sa pjesmom Dancing through Life.

Lihtenštajn bi mogao postati prvi debitant na Eurosongu od 2015. Peter Kölbel, šef televizije 1FLTV, je potvrdio da su počeli pregovori sa EBU-om o debitiranju ove mikronacije na Eurosongu 2019. godine što bi ujedno i označilo 300 godina od neovisnosti. Članstvo bi trebalo koštati oko 300 tisuća eura, a također je otkriveno da bi se trebao i održati predizbor Liechenstein Music Contest, s kojim bi se birao predstavnik za Eurosong 2019.

Komentara 7

  1. Ako se Kosovo pojavi na Eurosongu, Srbija ga napusta zauvijek tak da… pazite sto zelite da se ne bi pokajali, mada kakvi smo mi Hrvati, vjerujem da bi neki bili presretni Srbiji vidjeti ledja i da je to razlog tolike potpore ucescu Kosovu, malenoj kvazi-naciji, politickoj tvorevini. Osobno ne bih nikad volio vidjeti Kosovo na ESC ako je cijena toga odlazak nasih susjeda Srba sa istog.

  2. Ljudi, zna li itko o kakvoj se to uzbudljivoj vijesti radi? Vidim službena stranica objavila da će nešto sutra (danas) biti otkriveno u vezi nove Eurosong sezone, možda novi logo ili imena voditelja?

  3. Sad samo da se vrate Luxembourg (neće se vratiti nažalost), Turska, BiH, Monaco, Andorra i Slovačka – i možda Kazakstan…to bi bila 51 zemlja + Kosovo (nadam se kroz par godina) = 52 ! 🙂
    Btw to bi bile 23 zemlje u polufinalima…too much, mislim da bi max bilo 20 zemalja koje bi EBU primio (46 zemalja)

  4. Zaista bih volio vidjeti Lihtenštajn na Eurosongu; držim fige da ih što prije vidimo na ESC-u.

  5. Ovo su sjajne vijesti! Zbilja se nadam da će se i ostvariti i da ćemo prvi put nakon 2008. godine i Azerbajdžana, odnosno San Marina, vidjeti neku europsku zemlju kako debitira 🙂

Odgovori