Od sutra: Razmišljamo naglas – Eurosong 2017.! – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Od sutra: Razmišljamo naglas – Eurosong 2017.!

  6 min za čitanje   17 komentara

Već punih deset godina sastavni dio našeg portala je projekt Razmišljamo naglas u kojem urednici i novinari Eurosong.hr-a komentiraju i ocjenjuju pjesme predstojećeg izdanja najvećeg glazbenog natjecanja na svijetu. Tako će to biti i od sutra kada kreće novo izdanja našeg “razmišljanja naglas”. Koje su promjene od prošle godine? Ove godine imat ćemo opet šest komentatora (šestero novinara našeg portala), no i oni su dovoljni da kroz iduća dva i pol tjedna prokomentiraju sve pjesme Eurosonga 2017. Kao i protekle godine, za naslovne slike zadužen je Filip Vale, kojem se neizmjerno zahvaljujemo na izdvojenom vremenu.

Pravila su ista kao i prethodnih godina – urednici će svaki ponaosob kratko prokomentirati pjesmu i ocijeniti je ocjenama od 1 do 10. Prvi dio naših razmišljanja bit će objavljen sutra i onda će svakog drugog dana biti objavljen novi dio. Po jednom dijelu bit će prokomentirano po pet pjesama, osim u posljednjem nastavku kada će biti prokomentirane tri pjesme. Tako nas ove godine očekuje devet dijelova projekta Razmišljamo naglas 2017., što bi značilo da ćemo pobjednika i konačan redoslijed pjesama doznati 2. svibnja.

Pjesma koja sakupi najveći broj bodova bit će pobjednik i naš favorit za konačnu pobjedu u Kijevu. Važno je napomenuti i kako se skladbe ne ocjenjuju po tome koliku im ocjenjivač daje šansu za pobjedu, već isključivo po osobnom ukusu. Cilj nije predvidjeti pobjednika, nego vidjeti tko bi bio pobjednik da se nas pita.

Vaše najdraže pjesme

Za svaku pjesmu bit će postavljena i odgovarajuća anketa na kojoj ćete moći dodijeliti svoj glas. Nakon svih devet dijelova projekta Razmišljamo naglas: Eurosong 2017. objavit ćemo i poredak pjesama onako kako su se vama svidjele, a sve na osnovu prosjeka ocjena koji ste im dodijelili na anketama.

Povijest projekta Razmišljamo naglas

Prvi Razmišljamo naglas: Eurosong projekt održan je davne 2007. godine kada je sudjelovalo samo četiri ocjenjivača i kada su pobjedu odnijele dvije zemlje – Rusija i Grčka. Obje države imale su po 39 bodova (po tri desetke i jedna devetka), dok je na trećem mjestu, s jednim bodom manje, bio ukrajinski predstavnik Verka Serduchka.

RN ESC 2007: RUSIJA (3. mjesto) / GRČKA (7. mjesto)

U drugom RN-u sudjelovalo je pet urednika i po njima pobjednica je trebala biti armenska predstavnica Sirusho, koja je prikupila 47 bodova. Drugo mjesto s 45 bodova osvojila je švedska predstavnica Charlotte Perrelli, dok je treća bila predstavnica Srbije, zemlje domaćina tog Eurosonga. Dima Bilan, koji je kasnije slavio u Beogradu, nije posebno dojmio urednike – bio je tek osmi.

RN ESC 2008: ARMENIJA (4. mjesto)

Treći RN okupio je čak devet osoba koje su komentirale i ocjenjivale pjesme. Najviše bodova (83) te godine imali su azerbajdžanski predstavnici Aysel i Arash, dok ih je s tri boda manje slijedio pobjednik Eurosonga ’09 Alexander Rybak. Na trećem mjestu našli su se predstavnici Estonije, grupa Urban Symphony.

RN ESC 2009: AZERBAJDŽAN (3. mjesto)

Osam komentatora je sudjelovalo u projektu Razmišljamo naglas: Eurosong 2010. i to je bio prvi put kada su urednici Vaše omiljene eurovizijske destinacije pogodili pobjednika Eurosonga. Iako je u samom finišu bilo tijesno između Njemačke i Hrvatske, jer su obje prikupile 75 bodova, samo zato što je imala jednu desetku više – Lena je postala četvrta pobjednica našeg projekta. Na trećem mjestu s dva boda manje od Lene i Feminnemki našao se predstavnik Izraela.

RN ESC 2010: NJEMAČKA (1. mjesto)

Kako smo prethodne godine pogodili pobjednika, tako smo na RN-u 2011. godine bili u neskladu s konačnim rezultatima tog Eurosonga. Po nama su pobjednici trebali biti predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, grupa Blue, dok su eurovizijski gledatelji i žiri smatrali da oni zaslužuju 11. mjesto. Pobjednik tog Eurosonga, Azerbajdžan, bio je u našem RN-u tek deveti. UK je te godine od sedam ocjenjivača dobio 64 boda, Mađarska bod manje, a Estonija 61 bod.

RN ESC 2011: UJEDINJENO KRALJEVSTVO (11. mjesto)

Šesto izdanje Razmišljamo naglas: Eurosong okupilo je sedam komentatora i ocjenjivača čiji se ukus pokloplio s ukusom eurovizijske publike i žirija te su i jedni i drugi rekli kako je pobjednica Eurosonga 2012. Šveđanka Loreen. Ona je skupila 66 bodova, srpski predstavnik Željko Joksimović 61, dok je talijanska predstavnica prikupila 59 bodova.

RN ESC 2012: ŠVEDSKA (1. mjesto)

Razmišljamo naglas: Eurosong 2013. obilježili su “tijesni” rezultati. Naime, razlika između prvoplasirane i devetoplasirane pjesme je bila svega tri boda, a pobjednička pjesma osvojila je 64 bodova od mogućih 80, što je najmanje osvojenih bodova koje je naša najomiljenija pjesma osvojila od početka ovog projetka. Norveška je pobijedila iako je imala isti broj bodova kao i San Marino, ali je dobila više desetki, dok se na trećem mjestu s bodom manje našla pobjednica Eurosonga 2013., Emmelie de Forest.

RN ESC 2013.: NORVEŠKA (4. mjesto)

Sedmero komentatora mislilo je kako će pobjednik Eurosonga 2014. biti mađarski predstavnik András Kállay-Saunders, dok su za austrijsku predstavnicu mislili da će biti deveta. Iako nesklad nije bio kao 2011. godine, naš favorit je u konačnici u Kopenhagenu bio peti. Druga najbolja pjesma po ukusu ocjenjivača bila je skladba slovenske predstavnice, dok je na trećem mjestu bila talijanska predstavnica.

RN ESC 2014: MAĐARSKA (5. mjesto)

Godine je ocijenjivalo čak dvanaest komentatora, kojima je najbolja pjesma prošlogodišnjeg Eurosonga bila Here For You slovenskog dua Maraaya. Drugo mjesto sa samo četiri boda zaostatka pripalo je kasnijem pobjedniku Eurosonga 2015., Šveđaninu Månsu Zelmerlöwu, dok je treće mjesto pripalo Albanki Elhaidi Dani. Slovenski bračni par Vovk na kraju finalne večeri u Beču je osvojio 14. mjesto.

RN ESC 2015: SLOVENIJA (14. mjesto)

Najveći postotak osvojenih bodova na našem “razmišljanju naglas” ikad prošle je godine ostvarila hrvatska predstavnica Nina Kraljić. Zanimljivo, ona je ujedno i jedina pobjednica našeg projekta koja je završila među posljednjih pet finalista (točnije 23.). Pobjednica Eurosonga 2016., Ukrajinka Jamala nas je impresionirala do te mjere da je ostvarila šesto mjesto u ukupnom poretku.

RN ESC 2016.: HRVATSKA (23. mjesto)

0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava17

 1. Zack — 16. travnja 2017. u 04:20

  Spremam kokice pa da krenemo. ?

 2. ataše — 16. travnja 2017. u 01:06

  znači red je da onda i ja prokomentiram u svom stilu pjesme

  ok, onda sutra čitajte moje

 3. Miha & Ell — 15. travnja 2017. u 23:54

  Moji pobjednici:
  2007 – Srbija (2. Ukrajina 3. Rusija)
  2008 – Armenija (2. Grčka 3. Ukrajina)
  2009 – Norveška (2. Azerbajdžan 3. Hrvatska)
  2010 – Rumunjska (2. Turska 3. Slovačka)
  2011 – Njemačka (2. Irska 3. Azerbajdžan)
  2012 – Švedska (2. Cipar 3. Rusija)
  2013 – Danska (2. Ukrajina 3. Grčka)
  2014 – Austrija (2. Švedska 3. Poljska)
  2015 – Švedska (2. Slovenija 3. Gruzija)
  2016 – Ukrajina (2. Armenija 3. Rusija)
  2017 – Mađarska (2. Švedska 3. Italija)

 4. ben005 — 15. travnja 2017. u 22:21

  Sve znaš @blink.
  Hvala na svim informacijama.

 5. ben005 — 15. travnja 2017. u 21:43

  Mislim da je Jacques studirao ili jedno vrijeme ne znam kojim razlogom proveo u SAD-u. Lijepo je znati da predstavnik tvoje zemlje dobro barata s engleskim. Gledam ove neke predstavnike i mislim si pa koji vrag ne uzimmete neku privatnu poduku pa da makar na tih 5 pitanja koja vas stalno pitaju možete normalno odgovoriti da vas fanovi razumiju.

  Robin iz Švedske kaže kako će u Kijevu među njegovim plesačima biti i pjevač Alvaro Estrella (nastupao je prije na Melodifestivalenu) i ako sam dobro čuo neki Patrick Rieber, ali o njemu ne mogu ništa pronaći jer očito da sam krivo čuo prezime. Možda čak i ime. Zna li netko nešto više? Danas sam naknadno čitao rubriku u kojoj Luna i Bojan predstavljaju kandidate i skužio da je Šveđanin razveden. Još meni bilo čudno otkud ono dijete, i kako sad zaruke, ali nisam pridavao previše pažnje. Ima li tu nekih tračeva? Je l’ on vama djeluje totalno nezainteresirano za neke stvari, pogotovo kad gledam te neke intervjue, ili se sami? U čemu je kvaka?

  Lindita izjavila da se najbolje slaže s Tijanom i Slavkom i kako je politika uopće ne zanima. Najavila je i nastup u Crnoj Gori sad za koji dan. Baš lijepo da se svi slažu!!

 6. BlueDevil — 15. travnja 2017. u 20:54

  Ja isto nisam primijetila da bi u tom intervju rekao da će nastupiti s hologramom. Rekao je samo da želi da to bude iznenađenje i da zbog toga ne želim govoriti kako će nastup izgledati. Tako da ćemo morati čekati prvu probu koja će biti 3.5.2017. da vidimo kako će nastup izgledati tj. bar dio nastupa a cijeli dok bude druga proba. I da, Žak odlično priča engleski.
  A što se tiče Razmišljamo naglas jedva čekam da krene :). Pratim ga svake godine i jedino kad se moje mišljenje tj. moj pobjednik složio s Razmišljamo naglas je bilo oko Euphorie. Ostalih godina sam htjela da druge pjesme pobjede. Baš me zanima ko će ove godine pobijediti u Razmišljamo naglas jer mi se ove godine baš niko posebno ne ističe. Imam nekoliko favorita ali nikoga da bi baš imala na prvom mjestu. Ove godine su mi pjesme većinom u nekoj sredini.

 7. Rita — 15. travnja 2017. u 20:46

  Slagali su se s mojim predviđanjima(pogledala sam te RN-ove iako Eurosong pratim od 2016.

 8. Sasha — 15. travnja 2017. u 20:42

  @thetdchronicler nešto si zabrijao. Žak ama baš nigdje u intervjuu ne spominje dva Žaka na sceni niti holograme, već je opisivao kako je stvorio pjesmu i kakav je koncept pjesme, pa je spomenuo da je to det dva Žaka u jednom.
  Štoviše, u intervjuu Žak kaže da ama baš ništa ne želi otkriti o nastupu u Kijevu i neka to bude iznenađenje.
  Btw. Žak izvrsno priča engleski, ugodno sam iznenađen.

 9. TheTDChronicler — 15. travnja 2017. u 20:11

  Žak eskluzivno otkrio u intervjuu za ESCBubble da će imati dva lika na pozornici
  (Izgleda da ćemo vidjeti hologram ipak, kao što sam i rekao prije mjesec dana)
  http://escbubble.com/2017/04/jacques-houdek-two-characters-stage/

 10. Ro — 15. travnja 2017. u 19:54

  Od prethodnih pobjednika ovog projekta jedino mi se ne sviđa Yassou Maria , koja mi je jako iritantna , ostali pobjednici su imali dobre pjesme , pokušat ću predvidjet pobjednika ovogodišnjeg Razmišljamo naglas… BUGARSKA 😉

 11. Vix — 15. travnja 2017. u 19:26

  Pozdravljam i veselim se ovome projektu koji slijedi. 🙂 Ali čisto radi zabave. Ne i zato što očekujem od vas da odredite pravoga ovogodišnjeg pobjednika. Bit će zanimljivo. 🙂
  Također imam upit-
  -Hoće li biti i zadnji 14. Razmišljam naglas (ako se ne varam predstavljeno je 39 zemalja do sada)
  -Hoće li biti objavljeni rezultati anketa projekta Luna i Bojan predstavljaju (onako na jednom mjestu)
  -Leon negdje nestao s Pozdravom 😀
  _____
  Sretno s “Razmišljam naglas” 🙂 🙂 🙂

 12. SwedenEurovisionFan — 15. travnja 2017. u 19:12

  Jedva čekam i neizmjerno se radujem novoj sezoni ovog projekta 🙂 Od pjesama koje su pobijedile na ovom projektu prethodnih godina (izuzev dakako pobjedničkih Lene i Loreen), ne bih imao ništa protiv ni da su zapravo na Eurosongu pobijedile Serebro, Blue i Margaret Berger 🙂

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?