Osvrt: Odluka ne bi trebala biti teška

Podijeli na Facebook Twitter

Tri polufinala, jedna velika greška organizatora (treba biti iznimno talentiran, pa ne uspjeti izvršiti zadatak točnog i uspješnog čitanja imena samo dvoje finalista) i jedan wildcard su bili potrebni da nekako dođemo do broja od osam pjesama od kojih ćemo samo jednu čuti u Lisabonu pod zastavom Latvije.  Koja će to biti doznat ćemo već u subotu, pa je zato pravo vrijeme da vidimo imaju li Latvijci čime “uzvratiti” na prošlogodišnji fijasko.

Sudden Lights – Just Fine

“Nomen est omen”, kažu stari Latini, tako da naslov ove pjesme govori baš sve o njoj. Jednostavno, sasvim dobra pjesma, bez neke silne filozofije i mudrovanja. Sentimentalno i osjećajno, uz ponešto filmske atmosfere koja je primjetna tijekom ove tri minute, mislim da bi se ovo možda moglo svidjeti europskoj publici.

Ritvaras – Who’s counting

Ovdje imamo slučaj da su izvođač i pjesma apsolutno komplementarni. Na prvi pogled, čovjek se ponaša kao netko tko će vam prije pregledati prostatu nego otpjevati neku pjesmu, a kad čujete i njegovu pjesmu sasvim vam je jasno i zašto. Predosadno je preblaga riječ.

MADARA – Esamība

Pjesma otvoreno igra na bajkovitost, mističnost i tu traži svoju šansu kod publike. Mene u prvoj minuti svakako zainteresira pojavom, neobičnom bojom glasa i cijelom atmosferom. Već u drugoj, a pogotovo u trećoj minuti baš i nisam siguran da je ovo najbolja moguća ideja za Eurosong.

Liene Greifāne – Walk The Talk 

Ovo mi zvuči kao “Run The World (Girls)”  nakon što ju je netko mučki ubio, izmasakrirao, rastavio na sitne dijelove, ponovno sastavio naopačke i dao nekoj osrednjoj pjevačici da je otpjeva.

Lauris Valters – Love Bliss 

Fun fact! U svakoj zemlji postoji jedan pjevač sa šeširićem kojem se karijera uglavnom svodi na ove – “maaah, ništa ozbiljno” pjesme. (Ok, nije fact, al’ kužite…) Pjesma, unatoč tome što se pjevač i prateći vokali rasturaju plesanjem, malo stoji u mjestu, ili još gore – ide u krug, ali mi zvuči kao nešto što bi širi krug publike mogao prepoznati.

Edgaras Kreilis – Younger Days

 Pjesma zvuči kao nacrt za Heroes Mansa Zelmerlowa, ali čak i kao takva ima nešto za što se čovjek može uhvatiti i reći – “Evo, ovo je dobro”. Instrumental je definitivno taj bolji dio pjesme, dok vokalno još ima mjesta za napredak. Latvijci mogu odabrati i bolje i lošije od ovog.

Laura Rizzotto – Funny Girl

Fanovi filmova o Jamesu Bondu ovdje će odmah prepoznati materijal za dobar i kvalitetan soundtrack. Osim toga, ovo je gotov proizvod. Prelijepa pjevačica koja savršeno donosi jednu vrlo zanimljivu, lijepu i zavodljivu pjesmu. Tri minute čistog seksipila – u glasu, u pjesmi, u nastupu. Latvijo, nemoj napraviti grešku.

Markus Riva – This Time 

Nadao sam se da je prvi refren i Markusova vokalna golgota slučajnost, ali je onda došao i drugi, a užas se nastavio jednakim intenzitetom. Pjesma je solidna, ima i manjka i viška na puno mjesta, ali jednostavno ne možete preći preko toga da ju pjevač izvodi u falšu skoro pune tri minute.

Završna ocjena

Što se mene osobno tiče, priča o latvijskom uspješnom predstavljanju na Eurosongu 2018. godine počinje i završava jednim imenom – Laura Rizzotto. Osim nje, MADARA također dolazi u obzir kao netko tko bi svojom nekonvencionalnom pjesmom mogao zaintrigirati eurovizijske žirije diljem Europe. Sve drugo će Latviju po drugi put u nizu voditi u neizvjesnost, a vrlo lako moguće i u ispadanje i još jedno veliko razočarenje. Izdvojio bih još i Sudden Lights. Ovo ostalo je luk u hladnoj vodi, po sto puta viđeni recept koji ne ostavlja nikakav trag.

Tko treba predstavljati Latviju na Eurosongu 2018.?

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 5

  1. Jedini Latvijski nastup koji mi se đavolski svidio je Aminatin Love Injected. Ostatak mi ništa skoro nije pasalo. Pobjednika cu poslusati samo

  2. Madara je vrh! Sinoc sam bio na koncertu Nine Badric u Sava Centru. Kakav glas, harizma, energija! Bravo Nina! Glas joj je uzivo bolji nego na CD-u! Sve pohvale za predivno vece!

  3. Jedino Edgaras moze dostojno predstaviti Latviju na ovogodisnjem eurosongu. Sve ostalo je neprimjetno.

  4. 1. Edgar Kreilis
    2. Madara
    ____
    P.S. mislim da su Latvijci namjerno napravili ovu grešku sa Ritvarasom… štimaju oni svog pobjednika… čovjek je bio prvi po izboru njihovog gluhonjemog, našmrkanog žirija, a tek četvrti (čini mi se) po glasovima publike … to su napravili da opet nekog u finalu zakinu za bodove… Fuj!

Odgovori