Oslo - grad domaćin Eurosonga 2010. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Oslo – grad domaćin Eurosonga 2010.

  2 min za čitanje   Napiši prvi komentar

Oslo je kulturni, znanstveni, gospodarski i politički centar Norveške. S oko 1.4 milijuna stanovnika, te 876,391 stanovnika u urbanističkoj sredini, Oslo je jedan od najvećih gradova Skandinavije. Kada već spominjemo prefiks “naj” onda je definitivno važno istaknuti da pričamo o jednom od najskupljih gradova svijeta!

Iako je populacija mala s obzirom na druge europske metropole, Oslo zauzima veliki prostor jer gradski prostor nije skučen i podignut u visinu. Unutar grada nalaze se mnogi parkovi i otvoreni prostori, stvarajući prozračno i zeleno ozračje. Nemojte se začuditi ako sretnete divljeg losa u Oslu u zimskom periodu!

blank

Klima

Oslo ima vlažnu kontinentalnu klimu. Zbog geografske širine dnevna svjetlost u toku ljeta u Oslu traje 18, a tokom zime samo 6 sati. Unatoč sjevernoj lokaciji glavnog grada Norveške klima je blaga, a razlog tome je Golfska struja. Oslo ima ugodno blaga do topla ljeta s prosjekom većih temperatura 20-20 stupnjeva. Zahvaljujući fjordu (dugački morski rukavac s tri strane okružen kopnom) temperature mora u Oslu znaju dostići temperaturu i do 24 stupnja, a to će se desiti samo u slučaju dužeg toplog vremenskog perioda. Zime su hladne i sniježne, a prosječne temperature kreću se od -7 do -1 stupanj.

blank

Promet

Zračni promet:
1. Aerodrom Oslo (glavni i internacionalni aerodrom Norveške)
2. Aerodrom Sandefjord (115 km udaljen od Osla)
3. Aerodrom Moss (65 km udaljen od Osla)

Morski promet
Dnevne linije od Osla do: Kiel (Njemačka), Copenhagen (Danska), Frederikshavn (Danska) i Nesodden.

Željeznički promet
Oslo Sentralstasjon je glavna željeznička stanica u Oslu. Dnevne linije do: Trondheim, Bergen, Stavanger, Stockholm (Švedska), Gothenburg (Švedska) i Copenhagen (Danska), kao i neki manji gradovi na jugu Norveške i Švedske.

Cestovni promet
Kao glavni i najveći grad Norveške, kroz Oslo prolazi nekoliko autoputeva. Ako želite ući u centar grada na jednom od 19 ulaznih mjesta morat ćete platiti 25 NOK (10 kuna).

blank

Još nema komentara. Neka tvoj komentar bude prvi?

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?