Osvrt: Ima li proljeća za Estonce?

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Malo po malo, približili smo se posljednjim tjednima u kojima se održavaju nacionalni predizbori za Eurosong u Portugalu. U subotu 3. ožujka 2018. Estonci biraju svojeg predstavnika u Lisabonu. Nakon dvije održane polufinalne večeri prošlih vikenda, slijedi veliko finale. Za prestižnu titulu pobjednika Eesti Laula 2018 i čast da predstavlja svoju zemlju na Natjecanju za pjesmu Eurovizije bori se deset izvođača, a ovdje su dani kratki osvrti na svaku od njih. (Napomena, ovo je moje osobno mišljenje te ono nije zajedničko mišljenje uredništva).


Karl Kristjan & Karl Killing feat. Wateva – Young

Znate onu situaciju: vozite se svojim osobnim automobilom potez Kikovica – Oštrovica i slušate Otvoreni radio. Odjednom ova pjesma zasvira u eteru. Zbog snježnih uvjeta i prilagodbe istima, niste niti zapazili da ova pjesma svira. Eto, tako bi najbolje bilo opisati ovu stvar. Iako je slatka i simpatična, nema snagu koja joj osigurava mjesto u memoriji slušatelja. Bit će bolje kada sparkirate auto i predahnete …


Eliis Pärna & Gerli Padar – Sky

Pjesma koja ima nekoliko mana i nekoliko vrlina. Gledano s aspekta aranžmana, moglo je to puno bolje. Ne postiže se vrhunac u pjesmi te se stoga ostavlja jedan vrlo mlaki dojam. S druge strane, vokalno je izvedeno vrlo korektno te je to jedan plus u moru sive i nedinamične pjesme.


Nika – Knock Knock

Nešto drugačije. To je moj prvi dojam. U oči upada vrlo dinamičan i zanimljiv izbor televizijskih kadrova za nastup, a s druge strane koalicija EDM-a i odličnog vokalnog aranžmana u refrenu čini ovu pjesmu vrlo privlačnom i zasigurno ostaje u sjećanju svakog tko ju posluša.


Sibyl Vane – Thousand Words

“Uuuuuu, teške boje …” Čekaj, to nije ta pjesma. Ali bas dionica u strofi je ista! Čim je pjesma počela, podsjetila me na Gruziju iz 2016. ili Izrael iz 2012. godine. Znači, radi se o jednom solidnom rock komadu. No, s druge strane, vokali su vrlo slabe te se jedva razumije što se pjeva. Nisam baš oduševljen.


Stig Rästa – Home

Ovaj čovjek jednostavno ne odustaje. Nakon dueta s Elinom Born i fijaska s Jurijem Pootsmannom, Stig se vraća pod svijetla pozornice Eesti Laula. Ovaj puta sam, kao pjevač s gitarom. I s jednom vrlo neupečatljivom pjesmom. Osobno me podsjeća na Austriju 2017. Ne bih rekao kako pjesma nema šanse, osobito zbog utjecaja i težine Stiga, ali to bi bio vrlo slab izbor Estonaca te bi po mom sudu i ove godine ostali u polufinalu.


Vajé – Laura (Walk with Me)

Ova pjesma ima podosta izražen progresivan ritam i vrlo dobro je instrumentalno realizirana. Nastup je isto tako vrlo zanimljiv, pomalo zavodnički, baš odgovara ovoj pjesmi. Ipak, Vaje je loše otpjevao pjesmu u polufinalu te je to jedan jedini minus koji nalazim. Hoće li biti promjene po tom pitnaju u subotu?


Elina Netšajeva – La Forza

Vraća nam se Cezar iz Rumunjske iz 2013. godine, samo ovoga puta u ženskom obliku. I to u puno puno boljem izdanju. Vokali ostavljaju bez daha. Sviđa mi se to što instrumental stoga nije previše pretrpan te se ostavlja mjesta za vokalnu interpretaciju. Inače bismo dobili kontradikciju.


Frankie Animal – (Can’t Keep Calling) Misty

Tanka je granica između prave umjetnosti i teškog promašaja. Iako za neke ovo može biti pravo malo remek djelo, za mene je ipak razočaranje. Iako pjesma koketira s jednim vrlo čudim i netipičnim aranžmanom, ne ostavlja se dojam kompaktnosti i zaokruženosti. Ne znam, imam osjećaj da mi pjesma ostaje pomalo dužna …


Iiris & Agoh – Drop That Boogie

Vrlo, vrlo, vrlo i još tisuću puta vrlo zanimljivo. Ne znam što mi je interesantnije: boja glasa, ili bas u instrumentalu ili jedan vrlo neočekivan refren. Sve u svemu, ova pjesma apsolutna ostavlja dojam kod mene, a vjerujem i kod drugih slušatelja.


Evestus – Welcome to My World

Evo napokon i pjesme koju mora imati svaki predizbor koji drži do sebe. To je ona pjesma koja nema ozbiljne predstavničke ambicije, koja je tu radi sprdnje, koja graniči s ludilom i pokušava pojedinim detaljima izbaciti program iz možda dotad već ustaljenog ritma. Iako naslov pjesme kaže da smo dobrodošli u njegov svijet, ja ipak rađe ne bih. Napomenimo kako smo s Evestusom napravili intervju koji možete pročitati ovdje.


Završno razmatranje

Nakon što smo rekli zbogom jučer, malo se igrali, pa zalutali u Veroni, vrijeme je da jedna od ovih pjesama bude nova uzdanica Estonije. Moji favoriti su Vaje, Iiris & Agoh te Elina Netšajeva. A tko je vaš favorit?

Tko će predstavljati Estoniju na Eurosongu?

 • Iiris & Agoh – Drop That Boogie (5%)
 • Sybil Vane – Thousand Words (1%)
 • Stig Rästa – Home (9%)
 • Elina Netšajeva – La forza (66%)
 • Vaje -  Laura (Walk With Me) (5%)
 • Frankie Animal – (Can’t Keep Calling) Misty (3%)
 • Evestus – Welcome To My World  (1%)
 • Karl Kristjan & Karl Killing (ft. Wateva) – Young  (1%)
 • Nika – Knock Knock (5%)
 • Eliis Pärna i Gerli Padar – Sky (3%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 16

 1. Od svih zemalja, za Estoniju mi je svake godine najlakše prognozirati. “Verona” mi je bila odlična pjesma, velika šteta što su Koit i Laura uživo podbacili i nisu to izveli kako spada, jer toj je pjesmi itekako bilo mjesto u finalu ESC. Za ovu godinu, svi se slažemo, jasno je ko dan da La Forza dobiva i to je prvi potencijalni kandidat za pobjedu na ESC. Sjajna operna izvedba u modernom aranžmanu, Elina je lijepa i karizmatična, vokal fenomenalan…možda joj se može prigovoriti što se tiče originalnosti scenske izvedbe, izgleda kao miks Rumunjske i Moldavije iz 2013., ali sve u svemu moćna stvar.

 2. La forza je definitivno najupečatljivija. Žao mi je što nema Etnopatsy u finalu. Njihova pjesma mi je bila super.

 3. Realno, Estonija ima bolje pjesme za izbor od Švedske. Teška srca to priznajem, jer sam upravo zbog Melodifestivalena naučio švedski. Prošlogodišnji izbor je miljama iznad ovogodišnjeg. La Forza je najveći estonski kapital, ali ostale pjesme popur Knock. Knock i Misty su super. Srećno Estonija 🙂

 4. Nema se tu puno govora – Elina Netsajeva – La Forza. Pjesma dostojna pobjede na eurosongu iako kad pobijedi mece mi moci nadmasiti Madarsku. Sorry. 😊

 5. La forzu ću komentirat detaljnije ako ,to jest-kada pobjedi.
  Ova pjesma je dostojna stati uz bok Euphoriji.

 6. Eesti Laul standardno odličan. Jedino mi se ne sviđa Welcome to my world i Drop that boogie, sve ostalo može proć

 7. Uz Francusku i Italiju, definitivno najbolji nacionalni izbor. Svakako ima svega, i treša i zastarjelih melodija, ali generalno jako dobro, iako je kvalitet nešto niži nego prethodne godine.

  La Forza je tip pjesme koju bih ja nazvao vokalna vježba, ali za razliku od ostalih kreštalica ovo je prvenstveno dobra kompozicija upakovana uz moderne udaraljke, i odličan nastup. Elina je vrstan operski pjevač, a Italijanski je tu koliko ja znam zbog njene ljubavi prema italijanskoj operi, i takođe sam čitao da su italijani pohvalili izgovor. Lol
  Stig Rästa je odlučio da nas smori ove godine. Pjesma i nije loša koliko je već viđeno, i van evrovizijskog mjehurića, i čaku ovoj gluvoj sobi ovdje, tako da ne bih njega izabrao. 2xKarl su mi super, samo još da nauče da pjevaju. Sybil Vane je apsolutno otkriće, jedna odlična pop rok pjesma kojoj želim da zauzme finu poziciju u finalu. Od ostalih bih izdvojio Frankie Animal koji imaju genijalnu pjesmu i naravno preinteresantnu Iiris. Sve u svemu, super.

 8. @hirscher1 Ma to samo esc fanovi uzdižu u nebo kao svake godine sa svim njihovim pjesmama
  Verona je bila odvratna pjesma sa melodijom iz 70-ih i sad ova opera >.>
  Šta im je sa talijanskim pjesmama? Verona po gradu i sad pjesma skroz na talijanskom

 9. La forza mi je bezveze. Izgovor talijanskog joj je jako loš, a i pjesma je bezveze.
  Jedino je glas odličan, ali to na Eurosongu ništa ne znači (Jacques i žiri).

Odgovori