Osvrt: Mogu li Latvijci pronaći pravu formulu?

Podijeli na Facebook Twitter
Andreas Putting / eurovision.tv

Zadnji put smo predstavnika Latvije u finalu Eurosonga vidjeli 2016. godine. Već dvije godine Latvija ne uspijeva pronaći predstavnika koji će krenuti stazama Aminate ili barem Justsa. Prošlogodišnje potpuno sumanuto ispadanje Laure Rizzotto međutim nije pokolebalo Latvijce koji su i ove godine pripredili jedan dosta dobar nacionalni izbor koji će u subotu imati svoje veliko finale. Već tradicionalno, zadatak praćenja i “osvrćanja” Supernove pripala je mojoj malenkosti…


Markus Riva – You make me so crazy

Ovo  me podsjeća na one jadne pokušaje balkanskih „zvijezda“ da se dokopaju inozemnog tržišta s početka 2000-tih.  Teško je odlučiti što je ovdje veći klišej – ova nezanimljiva „ritam i malo nešto glazbe“ melodija, tekst na razini osmog razreda ili Markusovo ponašanje čovjeka koji previše eksperimentira u životu. Vrlo loše.

Ocjena: 2/10

Edgars Kreilis – Cherry Absinthe

Koliko sam shvatio, Edgars je jedan od favorita za pobjedu u Latviji. Moram priznati da ne razumijem baš zbog čega, ali dobro… Strofe su zanimljive, refreni anemični i dosadni. Previše je ovo stilova, žanrova i promjena za moj ukus, a mislim i za većinu gledatelja Eurosonga. Ne pomaže ni Edgarova karizma rasvjetnog tijela, bit ću iskren.

Ocjena: 3/10

Aivo Oskis – Somebody Got My Love

Radijski vrlo „pitka“ stvar koja, barem meni, brzo ulazi u uho. Uz to, moram pohvaliti zaista vrhunski rad pratećih vokala koji pjesmu izdižu na novu razinu.  Jedina zamjerka je Aivov vokal koji zvuči previše mlako i blijedo za ovu pjesmu. Justs bi naprimjer ovu pjesmu razvalio i Latviji bez sumnje donio još jedan vrhunski rezultat. Za Aiva baš i nisam siguran.

Ocjena: 7/10

Double Faced Eels – Fire

Konačno neka energija, neki život na sceni. Pjesma koju u strofama tone duboko u dosadu, ali se u refrenu spektakularno vraća, pa sve nekako izgleda možda bolje nego stvarno jeste. Pjevač doduše umalo da nije dušu ispustio u ovim niskim lagama, ali Bože moj… Šta sad? Ovo mogu vidjeti na eurovizijskoj pozornici. Možda i doznamo šta EBU ove godine misli o nasnimljenim vokalima.

Ocjena: 8/10

Dzili Violets ft. Kozmens – Tauta dziesma

Ovo je do pola drumom, od pola šumom; pola pjesma, pola performans, ali ja svakako mogu razumijeti zašto je ovo publika poslala u finale. Meni osobno je daleko bolji dio recitiranje nego ovo pjevanje u pozadini. S druge strane, europska publika neće razumijeti tekst, niti će joj biti posebno smiješno tako da je ovo recept za eurovizijsku propast u tri minute.

Ocjena: 5/10

Laime Pilinga – Awe

Dok je ovo trajalo ja sam pročitao tekst o rastućoj napetosti u Venecueli, mogućnostima izbijanja građanskog rata ukoliko se ne ubrzaju demokratski procesi. S druge strane, predstavlja li to intervencionizam ili pomoć? Sjajan tekst. A da, pjesma Awe. Zaboravio sam da sam ju i pustio. Eto toliko je dosadno.

Ocjena: 2/10

Samanta Tina – Cutting The Wire

Šefica našeg Odjela za brojanje riječi u pjesmama, kolegica Marija Labaš, bi ovdje imala pune ruke posla. Inače, ova pjesma je kao da Lewisu Hamiltonu umjesto mercedesa date golfa keca s probušenom gumom. Ide to nekako, kreće se negdje, ali vrlo teško ćemo na vrijeme stići na cilj. Pjevačica izvrsna, pjesma solidna s težnjom prema dolje.

Ocjena: 5/10

 Carousel – That Night

Opuštajuća pjesma koja ozbiljno računa na nastup, na atmosferu koja od ove dosta ugodne pjesmice može stvoriti pravu umjetnost. Pjevačicin glas je ugodan, ritam lagan, ugođaj savršen. Neki će reći da je ovo predosadno za Eurosong, ali ti su sigurno zaboravili kako su ovakve pjesme znale ostaviti u prašini „eurovizične hitove“ (Pozdrav Common Linnets!)

Ocjena: 9/10


Što bi Latvija trebala uraditi? Poslati Carousel ili Double Faced Eels, malo unaprijediti nastupe sa Supernove, i prekinuti crnu seriju ispadanja u polufinalu. To su dvije ozbiljno dobre pjesme, s puno eurovizijskog potencijala.

Što će Latvija uraditi? Vjerovatno se povesti za stereotipima o Eurosongu i eurovizijskoj publici, pa poslati Samantu ili Edgarsa koji će skončati pomalo tragično u još jednoj epizodi dugogodišnjeg showa „To što je netko popularan u vašoj zemlji, u Europi ne znači baš ništa“.

Uglavnom, veselim se finalu izbora u Latviji. A vi?

Tko će predstavljati Latviju na Eurosongu 2019?

 • Samanta Tina – Cutting The Wire (13%)
 • Edgars Kreilis – Cherry Absinthe (32%)
 • Aivo Oskis – Somebody’s Got My Lover (2%)
 • Laime Pilnīga – Awe (2%)
 • Dziļi Violets ft. Kozmens – Tautasdziesma (4%)
 • Double Faced Eels – Fire (5%)
 • Carousel – That Night (15%)
 • Markus Riva – You Make Me So Crazy (28%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 8

 1. Ne vjerujem nešto pretjerano u njihov izbor. Pjesme su ili anemične i dosadne ili anemične i kičaste, treće nema. Ma Latvija bi trebala da poništi sve ovo sljedeće godine i proba sa internim odabirom. Dobre glasovne sposobnosti, harizma, iole ok pjesma i dobar nastup se mogu pronaći među dva miliona ljudi.

 2. Markus Riva. Moj favorit otpocetka, no bojim se da mu fali feminiziranijih pokreta. One hlace mu nece pomoci na Eurosongu. 😀 Voljela bih da bas On skokne do pozornice u Tel Avivu. U medjuvremenu, nece mu odmoci ugradnja grudi ili tako nesto sto bi bilo u skladu s najmodernijim kriterijima Eurosonga. Pjesma mi se jako svidja, ali ako u Italiji pobijede Il Volo ili Irama, Italija ce biti uvjerljivi favorit i mislim da nijedan drugi izvodjac nece moci sustici jedno od tih dvoje, jer to je skup dobrog ukusa, dirljive glazbe i jakog teksta.

 3. Mogu jedino ak pošalju Double Faced Eels – Fire. Carousel je dosadan i ne bi preživio drugo polufinale (s obzirom tko je sve u njemu). A mislim da bi i Double Faced Eels biti tu negdje na granici prolaska u finale, pošto mi nisu baš uvjerljivi uživo, no sve se da popravit. Markus Riva i njegova pjesma mi je creepy, i slažem se s ovim osvrtom na nju (možda bi joj dao i jedinicu). Zvuči kao neka loša verzija loše ESC pjesme od Toojia koja je završila zadnja u finalu (ne znam kako se i tamo plasirala, al ajd). Zapravo, sve ove pjesme sem Double Faced Eels nisu vrijedne spomena i ostale bi u polufinalu.

 4. Edgars Kreilis – Cherry Absinthe
  Jedini i pravi izbor za Latviju. Jedini minus nastup koji mora bit punooo bolji, više seksipila i bolji rad kamere.. itd. 😛

 5. 9/10 za Carousel? Zaspah za vrijeme pjesme čovječe…..prva minuta zvuči ok ali onda se ponavlja i vuče te da klikneš dalje…dosada živa. Taman za otić na WC za vrijeme pjesme haha
  You make me so crazy nije zaslužila 2 samo zato što nastup podsjeća na 2000-te. Taj look je sad u modi a pjesma je više radijska nego Somebody got my love.
  Fire vidiš u finalu? Zaboravljaš da ove pjesme ne šalje Nizozemska koja s takvim stvarima ide na Eurosong već godinama. Flop teški.
  Ostali nisu vrijedni komentara. 🙂

Odgovori