Osvrt: Može li Norveška bolje nego prošle godine?

Podijeli na Facebook Twitter
EBU

Norvežani bi vjerovatno htjeli zaboraviti prošlu godinu i njihov trijumfalni izostanak iz stokholmskog finala. Upravo su zbog toga možda odlučili ove godine ponuditi razvorsnije skladbe i dati mogućnost pravog izbora. U sljedećih nekoliko redova osvrnut ćemo se na deset ponuđenih pjesama.

Ulrikke – Places 

Modrena pop pjesma koja sa dobro osmišljenim nastupom može ostaviti dobar utisak kako na pozornici MGP-a, tako i na onoj eurovizijskoj. Ulrikke ima ugodan glas, koji pjesmi samo daje na jačini. Bilo kako bilo, dobra pjesma će otvoriti subotnje natjecanje.

Jenny Augusta – I Go Where You Go

Druga skladba koja će nam biti predstavljena u subotu predstavlja spoj tradicionalnog zvuka i svojevrsne interpretacije. Glazba me malo podsjeća na onu koju na našim prostorima izvodi Bilja Krstić i Bistrik. Bilo bi zanimljivo ovo čuti na Eurosongu.

Rune Rudberg Band – Run Run Away

Country je nešto što ćemo slušati pod rednim brojem tri na MGP-u. Run Run Away zvuči sasvim korektno i ovoj pjesmi ja ne nalazim neke preterane zamjerke osim da bi se možda utopila u dosad izabrane eurovizijske skladbe i ne bi se pretjerano isticala.

JOWST – Grab the Moment

S druge strane postoje one pjesme koje nisu “vaša šalica čaja”, koje se ni po čemu ne ističu i tu su da popune program, a takva je, za mene, ova skladba.

Kristian Valen – You & I

Ima i onih pjesama koje imaju lijep tekst i melodiju, dok je samo pakovanje previše monotono i nemaju nešto za što bi se slušatelji i gledatelji “zakačili” i zapamtili je. Mislim da pored do sada izabranih pjesama, ovo ne bi dobro prošlo.

In Fusion – Nothing Ever Knocked Us Over

Iako mi je u momentima glazba malo kaotična, uz dobar nastup i interpretaciju ovo može da bude i dobitna kombinacija. Svakako nije nešto najsjanije što sam čuo, ali kako je pjesma koja nastupa prije ove balada, onda to može biti dodatni bonus.

 Amina Sewali – Masterverk (Masterpiece)

Simpatična pjesma, kojoj norveški jezik samo daje na težini i značaju, te se nadam da će i ostati na norveškom i da je neće prevoditi na engleski, tj. da će ova biti glavna verzija. Amina ima zaista ugodan glas i vjerujem da će i interpretacija biti na nivou.

Ammunition – Wrecking Crew

Malo tvrđi zvuk će nam ponuditi grupa Ammunition, što zaista može da bude dobra stvar jer odskače od svega što ćemo čuti do ove pjesme, a uz jedan “wrecking” nastup ovo bi moglo i da uzdrma kijevsku pozornicu.

Elin & The Woods – First Step in the Faith (Oadjebasvuhtii)

Ok pjesma, koja spada u domenu “nije moja šalica čaja”. Previše mi je nekako tog ojo ojo o jojo ahanja za moj ukus.

Ella – Mamma Boy

Prerepetitivna i umarajuća mi je ova pjesma. Nemam što više reći o njoj.

Zaključak

NRK se svakako ove godine potrudio da publici i žiriju predstavi raznolikost žanrova i da im jedan korektan izbor. Da se mene nešto pita, put Kijeva bi mogli da pođu Ulrikke, Jenny Augusta, Amina Sewali ili grupa Ammunition. Svakako, koga god da Norvežani odaberu mislim da nemaju dovoljno jaku pjesmu za pobjedničko eurovizijsko postolje, ali da za samu završnicu dakako imaju.

Tko će predstavljati Norvešku na Eurosongu 2017.?

 • Ammunition - Wrecking Crew (17%)
 • Ulrikke Brandstorp - Places (24%)
 • Amina Sewali - Mesterverk (11%)
 • JOWST - Grab The Moment (1%)
 • Kristian Valen - You and I (9%)
 • Elin & The Woods - First Step In Faith/Oadjebasvuhtii (11%)
 • Jenny Augusta - I Go Where You Go (7%)
 • Ella - Mamma Boy (12%)
 • Rune Rudberg Band - Run Run Away (2%)
 • In Fusion - Nothing Ever Knocked Us Over (6%)

Zahvaljujemo na glasanju

Loading ... Loading ...

Komentara 12

 1. Ima tu svega: country, rock, pop, balada…… and 12 points go to —-> Amina Sewali – Mesterverk + uvjet da pjesma ostane na norveškom jeziku .

 2. Slazem se s adminom u potpunosti s njegovim izborom, osim ove wrecking crew, to je takav shit, wannabe rock, da je to nenormalno. Glasao sam za Aminu, najvise mi se svidjela, druga po redu mi je Jenny Augusta (nemrem protiv sebe kad obozavam taj nordijski melos), a treca Ulrikke. 😊

 3. Nakon drugog slušanja srce mi osvaja Jenny Augusta-na prvo slušanje sam pomislio,kakav je ovo glas, je li ruganje,je li ovo pjeva baka od 70 godina,jesu li tu zalutale ruske babuške…ne,to pjeva jedna ljepotica. Izgled na stranu. Pjesma mi daje neki keltički prizvuk,baš kao i prije par dana nizozemska(nizozemska?) pjesma. Meni je ovo najbolje od ponuđenoga,ali zbilja će trebati neki dobar nastup da oživi ovu pjesmu jer na prvo slušanje baš i ne daje dojam. Uz dobar nastup i 1 slušanje će bit dovoljno da ovo pobjedi.
  I još..pjesma Places mi se tako sviđa,iako je svakidašnja i modernog karaktera ima ono nešto,posebno taj pjevačicin glas koji mi daje plus pjesmi. Ali ako ćemo o orginalnosti-najbolja je pjesma od Jennye.

 4. 1. Ammunition – Wrecking Crew
  .
  .
  .
  .
  2. Jenny Augusta – I Go Where You Go
  2. In Fusion – Nothing Ever Knocked Us Over
  2. Ulrikke Brandstorp – Places

 5. Zašto mi piše da sam “registrovani” član ako je eurosong. HR? Nemam ništa protiv ali vidim da i admin piše “može da bude” a ne piše sa “može biti”. Nov sam vamo i zanima me.

 6. Places jer je uptempo i neće upast u ovogodišnji dosadni program. Već vidim da ću listat svako malo programe jer ću zaspat od silnih power pop balada koje promiću različitost i ljubav….. Sve ostalo je bezveze. Ova Mamma Boy je kopija nečega ali nisam siguran čega, barem refren je kopija.

 7. Oduševljen sam norveškim izborom. Zbilja dobar paket pjesama. Više-manje sve ovo mogu vidjeti u finalu. Doduše ,pjesme nisam poslušao 2 puta već jednom ,tako da ne mogu dati pravi komentar o svom favoritu. Bravo Norveška!

Odgovori