Otvoren natječaj za "Doru 2021." – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Otvoren natječaj za “Doru 2021.”

  4 min za čitanje   7 komentara

Danas rano ujutro, Hrvatska radiotelevizija objavila je natječaj za pjesme koje ćemo slušati na Dori 2021., te time službeno otvorila razdoblje prijava. Kako smo još prije pisali, svi zainteresirani autori mogu svoje uratke prijaviti do 10. prosinca, a sama Dora 2021. će se održati 13. veljače. Za razliku od proteklih godina, ovogodišnji natječaj ima nekoliko važnih promjena, no više o tome u nastavku teksta.

Najvažnija promjena je smanjenje broja pjesama. Naime, za razliku od prethodna dva izdanja, na Dori 2021. ćemo slušati 14 pjesama, a ne 16. I dalje će biti važeće četiri zamjene, međutim, te zamjene će vrijediti samo do odlaska u Opatiju. Ukoliko netko odustane tijekom proba, pjesma neće biti zamijenjena. Pobjednička pjesma bit će izabrana kombinacijom glasova publike i regionalnih žirija, a metoda glasanja bit će regulirana do 20. siječnja.

Nadalje, zbog epidemiološke situacije donesene su još dvije izmjene. Naime, tijekom izvedbe na pozornici Dore smije biti do pet osoba, a prateći vokali će po uzoru na neke inozemne predizbore za Eurosong biti nasnimljeni na matricu. Broj izvođača na sceni mora biti javljen HRT-u do 11. siječnja.

Prijavnica

Do 10. prosinca izvođači koji žele na Doru moraju poslati prijavu koja sadrži:

 1. ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu EUROVIZIJE – „DORA 2021.“ i GPDR-a;
 2. studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2021. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe;
 3. ukoliko skladatelj i tekstopisac nisu ista osoba, skladatelj je dužan pribaviti pisanu izjavu tekstopisca o dozvoli korištenja teksta za prijavu prema natječaju, odnosno osigurati da HRT s tekstopiscem sklopi ugovor o korištenju autorskog djela sukladno traženom u natječaju;
 4. izjavu zakonskog zastupnika, ukoliko je izvođač maloljetna osoba;
 5. izjavu o državljanstvu;
 6. suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.

Na natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje do Dore 2021. nisu nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo javljanja na natječaj imaju autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske, te su obvezni podnijeti dokaz o državljanstvu. Ukoliko je izvođač maloljetna osoba, prijava mora sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika. Prijavnica se može naći ovdje.

Obveze izvođača

Izvođači Dore 2021. dužni su se odazvati na sudjelovanje u tiskovnim konferencijama u sklopu natjecanja, u skladu s planom rada HRT-a. HRT i izvođači će maksimalno uskladiti termine, no konačni terminski plan priprema i potvrđuje HRT. Također, izvođači i autori za HRT daju isključiva prava televizijskog snimanja i emitiranja, što znači da do završetka natjecanja oni pjesme ne smiju izvoditi na javnim nastupima,  ili na video ili audio zapisu na drugim televizijskim ili radijskim postajama u zemlji i inozemstvu, kao i na društvenim mrežama, odnosno na svim linearnim i nelinearnim  platformama bez posebnog pismenog dopuštenja HRT-a. Također, u slučaju pobjede na Dori, HRT će izvođačima snositi troškove puta i smještaja u Rotterdamu.

Važno je naglasiti da HRT ne preuzima obvezu snimanja posebnog spota za pobjedničku skladbu. Ako autori i izvođači pobjedničke pjesme na Dori 2021. snime videospot za pobjedničku pjesmu, HRT može, ako videospot zadovoljava uobičajene tehničke kvalitete i ne sadržava nikakve sponzorske i reklamne poruke, dostaviti videospot, umjesto snimke pobjedničke pjesme Dore 2021., svim TV postajama – članicama EBU-a, prije održavanja sastanka šefova delegacija dana 15. ožujka 2021.

Znate li da naš portal od 2007. godine organizira anketu, u kojoj čitatelji glasuju kojeg izvođača žele vidjeti kao hrvatskog predstavnika na Eurosongu? Finale je započelo, a svoj glas možete dati do 1. studenog ovdje.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
16 via HRT
PODIJELI ČLANAK

Rasprava7

 1. Dalianita — 27. listopada 2020. u 16:46

  Uzalud je natječaj….ako će u žiriju biti Vanna,koja godinama nema hit(sto znači da je out i da ga ne zna ni sama za sebe prepoznati),neki tobože uvaženi rock kritičari koji su bili glazbeni urednici još dok je drug Tito bio živ.Znam da je brutalno,ali nažalost,to je naša stvarnost.A rezultati su uvijek prvo ili drugo mjesto,ali otpozadi.

 2. loreeneuphoria — 26. listopada 2020. u 19:05

  Sviđa mi se da je smanjena kvantiteta,a nadam se da će se podići kvaliteta pjesama.

 3. Lazergirl — 26. listopada 2020. u 17:24

  Neka ova Dora 2021.bude prekretnica u kvaliteti pjesama i u budućnosti da Dora postigne uspjeh kao Melodifestivalen ili Festival di San Remo.Voljela bih da se Kedžo opet prijavi i uz malo sreće da pobijedi,jer vidi se da mu je stalo da ode na Eurosong.Tačno je da je nastao nesporazum između HRT-a i Kedže,ali ako je moguće da se to zaboravi.

 4. TheHeroOfOurTime — 26. listopada 2020. u 16:39

  Nadam se da ćemo moći čuti isječke pjesama ranije nego obično, umjesto da doživimo šok 13. veljače.

 5. Lujka s ukusom — 26. listopada 2020. u 16:33

  Nadam se boljoj kvaliteti pjesama

 6. eurovisiofanatico — 26. listopada 2020. u 15:06

  Smanjenje na 14 pjesama je samo kozmetička promjena, ne donosi neku veliku razliku s obzirom na kvalitetu pjesama. Nigdje u tekstu nisam opazio da će se pjesme moći čuti prije Dore(razuvjerite me ako sam u krivu ili mi je promaklo), ako tako bude bojim se istom scenariju kao zadnje 2 godine. Vjerujem Uršuli i mislim da ona može okrenuti stvari. Nadam se prijavi kvalitetnih pjesama i pobjedi najbolje.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?