Otvoren natječaj za Doru 2024. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Otvoren natječaj za Doru 2024.

  4 min za čitanje   1 komentar

Nakon jučerašnje najave, danas su službeno otvorene prijave za hrvatski izbor Dora 2024. Kao što je to bilo najavljeno u objavi Jutarnjeg lista, prijave za Doru otvorene su iduća dva i pol mjeseca, točnije do 30. studenoga.

Za Doru 2024. će biti odabrano maksimalno 28 pjesama i četiri rezerve, međutim, HRT zadržava pravo odabrati nijednu pjesmu pristiglu na natječaj. Kriterij za odabir pjesme je isključivo umjetnička vrijednost s naglaskom na kvalitetu glazbe i stihova te cjelokupnog djela.

Prijavnica

Do 30. studenog izvođači koji žele na Doru 2024. moraju poslati prijavu koja sadrži:

  1. ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu EUROVIZIJE – „DORA 2024.“ i GPDR-a;
  2. studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2024. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe;
  3. suglasnost o uređenim autorskim, izvođačkim i fonogramskim pravima za prijavljenu pjesmu;
  4. izjavu za gornju točku, ukoliko je primjenjivo;
  5. izjavu zakonskog zastupnika, ukoliko je izvođač maloljetna osoba;
  6. dokaz o državljanstvu;
  7. suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.

Na natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje do Dore 2024. nisu nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo javljanja na natječaj imaju autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske, te su obvezni podnijeti dokaz o državljanstvu. Ukoliko je izvođač maloljetna osoba, prijava mora sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika. Prijavnica se može naći ovdje.

Cijeli pravilnik možete pronaći na ovoj poveznici.

Novosti

Osim što će na Dori 2024. nastupati još uvijek neodređen broj pjesama (maksimum 28), nije poznato ni kako će izgledati sam format Dore. Odluku o mogućem broju polufinalnih večeri i finalnoj večeri HRT će donijeti do 10. siječnja.

Na pozornici tijekom nastupa može biti maksimalno šest osoba, a plan nastupa trebaju se dostaviti do 15. prosinca. Izvođači koji su odabrani za nastup na Dori, moraju imati spremne promotivne fotografije i biografiju na hrvatskom i engleskom, i dostaviti ih HRT-u najkasnije 15 dana nakon natječaja.

U samom natječaju, specificirano je kako će izvedba pjesme na glavnoj večeri Dore biti izvedena uživo s glavnim vokalom. Također, ostavljena je opcija da se koriste nasnimljeni prateći vokali, ali i da isti budu izvedeni uživo zajedno s glavnim izvođačem. Detaljne upute će odabrani izvođači dobiti nakon rezultata natječaja

Kao službeni spot na eurovizijskom kanalu koristit će se nastup s Dore 2024. No ukoliko izvođač na vrijeme dostavi službeni spot, HRT će to prijaviti EBU-u kao službeni spot.

Osim toga, izvođač najkasnije do 5. siječnja mora dostaviti HRT-u službeni spot za svoju pjesmu ili lyrics video. 

Obveze izvođača

Izvođači Dore 2024. dužni su se odazvati na sudjelovanje u tiskovnim konferencijama u sklopu natjecanja, u skladu s planom rada HRT-a. HRT i izvođači će maksimalno uskladiti termine, no konačni terminski plan priprema i potvrđuje HRT. Također, izvođači i autori za HRT daju isključiva prava televizijskog snimanja i emitiranja, što znači da do završetka natjecanja oni pjesme ne smiju izvoditi na javnim nastupima,  ili na video ili audio zapisu na drugim televizijskim ili radijskim postajama u zemlji i inozemstvu, kao i na društvenim mrežama, odnosno na svim linearnim i nelinearnim  platformama bez posebnog pismenog dopuštenja HRT-a.

Tko će naslijediti Let 3, saznat ćemo u veljači.

YouTube video

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0 via HRT
PODIJELI ČLANAK

Rasprava1

  1. ESC fan — 16. rujna 2023. u 20:55

    Nadam se da je Kedžo naučio lekciju od ove godine.

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?