Otvorene prijave za Doru 2022. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Otvorene prijave za Doru 2022.

  4 min za čitanje   5 komentara

Ono što je najavljeno protekli tjedan, ostvareno je ovog. Hrvatska radiotelevizija danas poslijepodne službeno je otvorila prijave za hrvatski izbor za Eurosong Dora 2022. U idućih 30 dana, tj. sve do 25. studenog, svi izvođači i autori zainteresirani za predstavljanje Hrvatske na torinskom izdanju Eurosong moći će poslati svoje uratke.

Dora 2022. održat će se u veljači, a sudjelovat će 14 pjesama. Pjesma za Eurosong 2022. bit će odabrana kombinacijom televotinga i stručnog žirija. Novost ove godine jest to da se pjesma koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu ne smije dorađivati, no dopuštene su samo manje promjene i to uz dozvolu HRT-a. Također, vraćeno je staro pravilo o minimalno šest osoba na pozornici, a izvođač mora predati plan scene do 22. prosinca. Nasnimljeni prateći vokali će ostati i za naredno izdanje Dore.

Ono što je isto važno za naglasiti jest kako HRT zadržava pravo objave jednominutnih isječaka prije održavanja Dore u svrhu promocije.

Prijavnica

Do 25. studenog izvođači koji žele na Doru moraju poslati prijavu koja sadrži:

 1. ispunjenu prijavnicu s podacima o autorima i izvođaču/izvođačima (ime, prezime, adresa prebivališta ili boravišta i kontakt) koja sadrži potvrdu da prijavitelj razumije i prihvaća odredbe Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu EUROVIZIJE – „DORA 2022.“ i GPDR-a;
 2. studijsku finalnu masteriranu snimku skladbe online prijavom u mp3 formatu, s istim izvođačem koji će je izvesti i na Dori 2022. otpjevanu na hrvatskom ili nekom drugom službenom europskom jeziku, te tekst prijavljene skladbe;
 3. suglasnost o uređenim autorskim, izvođačkim i fonogramskim pravima za prijavljenu pjesmu;
 4. izjavu zakonskog zastupnika, ukoliko je izvođač maloljetna osoba;
 5. dokaz o državljanstvu;
 6. suglasnosti autora glazbe, autora teksta, izvođača i nositelja prava proizvođača fonograma.

Na natječaj mogu biti prijavljene samo pjesme koje do Dore 2022. nisu nigdje javno izvedene, a za koje autor i tekstopisac raspolažu pravima prema tekstu natječaja. Pravo javljanja na natječaj imaju autori, izvođači, proizvođači fonograma i druge osobe koje imaju uređena autorska, izvođačka i fonogramska prava za prijavljenu pjesmu. Izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske, te su obvezni podnijeti dokaz o državljanstvu. Ukoliko je izvođač maloljetna osoba, prijava mora sadržavati i izjavu zakonskog zastupnika. Prijavnica se može naći ovdje.

Cijeli pravilnik možete pronaći ovdje.

Obveze izvođača

Izvođači Dore 2022. dužni su se odazvati na sudjelovanje u tiskovnim konferencijama u sklopu natjecanja, u skladu s planom rada HRT-a. HRT i izvođači će maksimalno uskladiti termine, no konačni terminski plan priprema i potvrđuje HRT. Također, izvođači i autori za HRT daju isključiva prava televizijskog snimanja i emitiranja, što znači da do završetka natjecanja oni pjesme ne smiju izvoditi na javnim nastupima,  ili na video ili audio zapisu na drugim televizijskim ili radijskim postajama u zemlji i inozemstvu, kao i na društvenim mrežama, odnosno na svim linearnim i nelinearnim  platformama bez posebnog pismenog dopuštenja HRT-a. Također, u slučaju pobjede na Dori, HRT će izvođačima snositi troškove puta i smještaja u Torinu.

Važno je naglasiti da HRT ne preuzima obvezu snimanja posebnog spota za pobjedničku skladbu. Ako autori i izvođači pobjedničke pjesme na Dori 2022. snime videospot za pobjedničku pjesmu, HRT može, ako videospot zadovoljava uobičajene tehničke kvalitete i ne sadržava nikakve sponzorske i reklamne poruke, dostaviti videospot, umjesto snimke pobjedničke pjesme Dore 2022., svim TV postajama – članicama EBU-a, prije održavanja sastanka šefova delegacija dana 14. ožujka 2022.

Jeste li znali da se Dora prvih nekoliko godina uopće nije zvala Dora? Sve o povijesti izbora Hrvatske za Eurosong možete pročitati na našem portalu.

Pjesme za Doru 2022. odabrat će stručni žiri kojeg čine predstavnici HRT-a, Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog društva skladatelja.

Znate li da naš portal od 2007. godine organizira anketu, u kojoj čitatelji glasuju kojeg izvođača žele vidjeti kao hrvatskog predstavnika na Eurosongu? Pratite naš portal, Konekt i društvene mreže (Facebook, Instagram, TikTok i Twitter), jer ćemo uskoro započeti s ovogodišnjim izdanjem. Kako bi pravovremeno dobili informaciju, pretplatite se na naš Newsletter.

Donirajte i učinite eurosong.hr još boljim!

eurosong.hr je stranica koju volonterski i sa strašću vode eurovizijski fanovi. Donirajući pomažete nam da stranica bude još bolja, a mi vam obećajemo uvijek aktualan i jedinstven sadržaj.

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
9
PODIJELI ČLANAK

Rasprava5

 1. Blink — 27. listopada 2021. u 17:41

  Gledam Franku na HRT 2 baš nakon prve ugledane objave natječaja. Da se hoće Franka prijaviti ali ne tipa Bolji ljudi ,znamo da ništa od toga .Ne očekujem neke wow pjesme ali eto, neka svi imaju šansu prijave.

 2. loreeneuphoria — 27. listopada 2021. u 17:27

  Osim naravno pjesama, nadam se i tome koliko dopuste prilike da Dora izgleda kao show izbora za esc, a ne kao misa kao da je netko umro sa političarima u 1.redu 😑.

 3. Tristan — 27. listopada 2021. u 17:18

  Ne nadam se ničemu i sasvim mi je svejedno! Od povratka Dore nema pomaka u organizaciji i izboru pjesama, a tvrdoglavost i nesposobnost gospođe Tolj ne treba ni komentirat. Tako da sam ravnodusan oko izbora naseg predstavnika, ali veseli me put u Torino iduce godine i to bi tribalo past bas na rockas. 🤗🤗

 4. Eurovisio Fanatico — 27. listopada 2021. u 16:41

  Nadam se da će biti dobrih pjesama i da će najbolja pobijediti te ostvariti dobar plasman na eurosongu.

 5. ESCroatia — 27. listopada 2021. u 15:36

  Super, samo se nadam da će biti inovativnih pjesama, novih izvođača ( da više ne moramo gledati neke po 4. put, i ne znam zašto ne uvedu pravilo kao na Melf. 😏) vrlo zanimljivih scenskih nastupa i puno sreće. 😌

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!