Ovih 5 zemalja su najveći autsajderi Eurosonga

Podijeli na Facebook Twitter

Sljedećih pet zemalja su u pogledu rezultata pokazale najmanje u zadnjih pet godina Eurosonga. Uglavnom se tješe kako su razlog za to politika i susjedsko glasanje, ali pravi fanovi Eurosonga znaju da je realnost drukčija: nedovoljno dobre pjesme i loši nastupi su gotovo uvijek jedini krivci za mali broj bodova.

5. IRSKA

Ovo je zemlja koja je 90-ih napravila nešto što će se teško ikada više ponoviti na Eurosongu: pobijedila je tri godine zaredom! A u posljednje tri godine uspjeli su spojiti tri ispadanja u polufinalu. Od stare slave se očito ne živi. Prije tri ispadanja u polufinalu, imali su i dva nastupa u finalu, od kojih je jedan završio na posljednjem mjestu (2013. godine).

4. ŠVICARSKA

U posljednjih pet godina samo su se jedanput plasirali u finalu, a od četiri ispadanja u polufinalu čak su dva puta bili zadnjeplasirani. To se dogodilo protekle dvije godine.

3. MAKEDONIJA

Baš kao i Švicarska, i Makedonija je zabilježila jedan plasman u finale. Nakon toga su zabilježili čak četiri uzastopna ispadanja u polufinalu. Zanimljivo, Kaliopi im je donijela jedini plasman u eurovizijsko finale u proteklih 9 godina, a na prošlogodišnjem Eurosongu je pokušala ponovo i ispala u polufinalnoj večeri.

2. UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Zemlja koja ima jednu od najvećih glazbenih scena u svijetu ne uspijeva pobjeći s dna eurovizijske ljestvice. Pitanje je bi li se uopće uspijevali plasirati u finale da im mjesto u istom nije zagarantirano kao članici tzv. BIG 5. UK je u posljednjih pet godina imala prosječni plasman 21.8 u eurovizijskim finalima. Tužna je i činjenica da su u ovih pet godina u eurovizijskim finalima ostvarili plasman bolji od sveukupno svega 22 druge zemlje.

1. SAN MARINO

Nekako je prirodno za očekivati da će trenutno najmanja zemlja sudionica Eurosonga imati i najskromnije rezultate. I ne, razlog ne može biti samo taj da nemaju susjede koji će glasati za njih, s obzirom da su se već jednom kvalificirali u finale. Problemi su, između ostalih, definitivno bili nedovoljno atraktivne pjesme i nastupi. San Marino je najneuspješnija zemlja u proteklih pet godina Eurosonga jer su u četiri polufinala (u kojima su ispali) i u finalu 2014. godine Eurosonga sveukupno imali bolji plasman od svega 19 zemalja. Nijedna druga zemlja nije imala tako skromnu statistiku.

U ovu top listu mogao se smjestiti i Portugal, koji od 2010. godine čeka na svoje prvo eurovizijsko finale. No, u proteklih pet godina nastupili su samo triput.

Komentara 3

  1. a Hrvatska??? hahahha mi smo cviće eurovizije, moš mislit ha haaaaaaa
    tribamo se ugledat na naše komšije CP5E

  2. Kako je Makedonija uspjela zavrsiti ovdje ako imaju jedan prolaz u finale i plus 11. mjesto u pf prosle godine… ko je radio ovu statistiku haha

Odgovori